Тернополян попереджають про ріст цін на продукти

ринокВерховна Рада України, намагаючись допомогти уряду з наповненням державного бюджету, підготувала законопроект, прийняття якого може, по-перше, поставити на коліна внутрішнього сільгоспвиробника, по-друге, спровокує черговий ріст цін на продовольчому ринку.

Податкові зміни збільшать… штрафи

Аграрії на сьогодні не платять ПДВ і податку на прибуток на сільськогосподарську продукцію, але сплачують прозорий єдиний податок з гектара. Натомість у Верховній Раді зареєстровано проект закону №3357 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації. Зокрема, планується скасувати спеціальний режим оподаткування сільськогосподарських виробників (окрім операцій з тваринництва). Тобто якщо товаровиробник виробляє м’ясо, молоко, яйця, курятину, то він залишиться на спецрежимі, якщо ж  продукцію рослинництва – сплачує податки у повному обсязі.

Директор департаменту агропромислового розвитку ТОДА Олег Напора висловив низку застережень у частині зміни системи оподаткування сільськогосподарських виробників та чим вони можуть обернутися для кінцевого споживача.

– Пропоновані податкові навантаження будуть спрямовані, перш за все, на дрібного та середнього товаровиробника. Великі агрохолдинги та трейдери, які експортують свою продукцію за кордон, від цього не постраждають, тому що вони апріорі не будуть платити ПДВ. Отож бюджет від цих нововведень майже нічого не отримає. Інший негатив у тому, що на даному етапі режим спецоподаткування передбачає сплату фіксованого податку в місцеві бюджети. А ПДВ і податок на прибуток у значній своїй частині сплачуються у державний бюджет. Тому місцеві бюджети можуть залишитися практично без податків, а від цього постраждають місцеві громади, – зазначив Номер один Олег Романович.

На думку високопосадовця ТОДА, жодної стимуляції в розвитку тваринництва цей закон теж не дасть.

– Ми зберігаємо пільги тим, хто нині займається тваринництвом, але не даємо шансу розвинутися іншим. Адже для того, щоб запрацювала, скажімо, молочна ферма, потрібно, як мінімум, три роки і достатня кількість фінансів. А у нинішній час, при високих кредитних ставках, ці кошти фактично не досяжні для тернопільських аграріїв. На мій погляд, подібні зміни доречно запроваджувати, скажімо, з 2019 чи 2020 років. Аграріям потрібен час, щоб перебудуватися до нових умов оподаткування. На сьогодні місцеві с/г виробники не готові до таких різких і швидких змін. У них для цього не готові бухгалтерський та податковий облік, а також управлінська система. На початковому етапі це призведе лише до зростання штрафів з боку фіскальної служби, – резюмує Олег Напора.

Ціна на продовольчі продукти зросте на 20-25%

Законодавчі ініціативи відіб’ються і на простих споживачах.

– Однозначно, подорожчає продукція переробки, зокрема соціально значимі продукти (борошно, цукор, олія, яблука, городина), тому що виробники закладуть податковий тягар у ціну і кінцеві споживачі змушені будуть платити ці податки. Вартість товарів зросте на 20-25 відсотків і не всім тернополянам буде по кишені придбати ці продукти, – зауважує високопосадовець.

А ще збільшення цін одразу відіб’ється на конкурентоспроможності вітчизняних товарів. Україна віднедавна позбавилася цих товарів, які до нас привозили з сусідніх країн. Зараз же знову ситуація може повернутися, коли імпортні продукти, нижчі за ціною, витіснять місцеві з українського ринку.

– Якщо розглядати законопроект №3357 у цілому, то на даному етапі розвитку української економіки він є передчасним і дещо недоречним. А різкі зміни призведуть до негативних процесів у розвитку аграрного комплексу нашої області, – підсумував пан Олег.

Зауважимо, що українські парламентарі з профільного аграрного комітету так і не дослухалися до пропозицій тернопільських аграріїв. Останні просили не знімати спецрежиму з сільськогосподарських товаровиробників, натомість готові були йти на підвищену в два рази ставку єдиного податку.

Олег Напора зазначив, що у найближчий час буде ініціювати зібрання аграріїв Тернопільщини з метою обговорення ситуації та прийняття відповідних звернень до депутатського корпусу та інших владних інституцій.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com