Депутати просять створити музей генія з Тернопільщини

МарчукДепутати Тернопільської облради просять виділити приміщення для музею Івана Марчука  в м. Києві.

У рішенні йдеться:

Підтримуючи ініціативу громадськості села Москалівка, педагогічного та учнівського колективів Москалівської загальноосвітньої школи   І-ІІ ступенів Лановецького району Тернопільської області, враховуючи рекомендації постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань духовності, культури, свободи слова, інформації та розвитку громадянського суспільства, Тернопільська обласна рада

вирішила:

1. Прийняти звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Президента України Порошенка П.О., Міністерства культури України щодо виділення приміщення для музею в м. Києві народного художника України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Марчука Івана Степановича (додається).

2. Текст вказаного звернення надіслати до Президента України Порошенка П.О., Міністерства культури України для розгляду порушеного питання.

3. Опублікувати текст звернення в газеті «Свобода», інших засобах масової інформації та розмістити на офіційному сайті Тернопільської обласної ради.

                                                                       Президенту України

Порошенку П.О.

 

Міністерство культури

України

Звернення

депутатів Тернопільської обласної ради

щодо виділення приміщення для музею в м. Києві народного

художника України, лауреата Національної премії України імені

                     Тараса Шевченка Марчука Івана Степановича

 

Ми, депутати Тернопільської обласної ради, підтримуємо ініціативу громадськості села Москалівка, педагогічного та учнівського колективів Москалівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Лановецького району Тернопільської області щодо виділення приміщення для музею в м. Києві народного художника України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Марчука Івана Степановича.

Іван Марчук обраний почесним громадянином м. Києва та                     м. Тернополя.

У 2006 році Міжнародна академія сучасного мистецтва в Римі прийняла Марчука І.С. до лав «Золотої гільдії» та обрала почесним членом наукової ради академії. Це перший випадок відзначення українського художника інституцією такого високого рівня. У жовтні 2007 року художник був включений до британського рейтингу «Сто геніїв сучасності» (72 місце).

Сьогодні його картини вражають мистецтвознавців Європи, Америки, Австралії, йому пропонують виставлятися в найкращих залах світу. Іван Марчук уміє перетворити звичайне буденне життя у сцену, в театр, а в своїх картинах показати сокровенні глибини буття.

На нашу думку, така людина заслуговує мати притулок для своїх картин. Хотілося б, щоб держава подбала про них не після смерті художника, а за його життя.

Знаємо, що доля кожної роботи надзвичайно турбує митця. Він мріє залишити творчу спадщину у своїй державі і хоче бачити картини не розпорошеними по світу, а сконцентрованими в одному музейному приміщенні. Творче надбання – заслуга  художника, а завдання українського народу зберегти і залишити в Україні цей безцінний скарб. Впевнені, що музей в серці України, місті Києві, зможуть відвідати значно більше людей, ніж в будь-якому обласному центрі.

Щиро надіємося, що ви не залишите поза увагою наше прохання і докладете зусилля для здійснення мрії художника.

Прийнято

травня 2016 року на третій сесії

Тернопільської обласної ради шостого скликання

м. Тернопіль

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com