Фестиваль в Тернополі: чотири дні драйву і свободи. Фото

Розчинитись в музиці, стати вільними, гайнути в цікаву мандрівку, відкинути зайві турботи, пережити божевільний двіж і кач, віддатися драйву та емоціям, знайти натхнення, нових друзів та перезавантажити свідомість.

Ви запитаєтесь, де все це можна було зробити? А ми відповімо: на фестивалі «Файне місто» в Тернополі з 7 по 10 липня.

Фестиваль проводиться уже не вперше і за роки існування встиг заробити авторитет не тільки на українському майданчику, а й за кордоном. На стражі музичного свята працювали понад 80 музичних гуртів – виконавці альтернативи, року, фолку, попу, денс- музики. Саме тому аудиторія цього фестивалю дуже широка. Та ще й сам Тернопіль – досить гарне місто. Тут є озеро, набережна, архітектурні пам’ятки, замок, красиві парки та вулички.

07_7-10_Faine (17)

Опинившись на території аеропорту, де проводиться фестиваль, ти потрапляєш у вимір драйву та фану – територію «Файного міста» – територію вільних людей.

Текст, відео та фото все ж не в змозі передати 100% емоцій фесту, тому приготуйтесь множити прочитане на мільйони емоційних сплесків.

07_7-10_Faine (1)

Початок фесту збігся зі святом Івана Купала. Тож старт був яскравим і включав як фестивальну програму, так і нічне перестрибування через багаття. А крайній день – 10 липня був ознаменований ще й фіналом чемпіонату Європи з футболу.

Музичні дійства концентрувались на 6 локаціях – dark stage, light stage, main stage, amphitheatre (зі сторони нагадував маленький дерев’яний Колізей), reggae stagе та нічну ufo сцену для тус. Така кількість локацій не давала спокою: «де бути?», «яких виконавців послухати?», «яких пропустити?» – це був зовсім не легкий вибір. Однак його робив кожний присутній.

Як сказав ведучий М’яч: «Файне Місто» – це один з найкращих фестивалів Європи, але в рамках України!». Журнал «ІМХО» не може не погодитися.

07_7-10_Faine (3)

Справжнім витвором фестивального мистецтва можна вважати main stage: величезна конструкція з купою софітів, різних установок та трьома екранами – вона нагадувала величезний замок. Інші, в мистецькому плавні, її не перевершать, а ось по цікавості – кожен сам обирає для себе.

В перший день на головній сцені запалювали українські рок-гурти – київський «Веремій», ужгородський «Триставісім», закарпатський «Рокаш» («Rock-H») та запальний відомий багатьом українцям «MadHeads». Нотку електро-фолку додав гурт «ONUKA», який ввів натовп в стан ейфорії. Під час виступу молдавського гурту «ZDOB SI ZDUB» вже розігріті фестивальщики водили хороводи та витанцьовували від душі. Слова із пісні хлопців: «Видели ночь, гуляли всю ночь до утра» виявилися пророчими, адже кожного наступного дня виступи тривали все довше і довше.

07_7-10_Faine (4)

А в цей час на dark stage був справжній хардкор від гуртів «AffectingDissent», «Scratchthefloor», «Sectorial», «MegamasS», «АННА» і панк-рок гурту «ПОРНОФИЛЬМЫ». Ніхто не зміг встояти перед харизмою та яскравою зовнішністю соліста з останнього гурту – Володею Котляровим, натовп відривався на повну.

На light stage слухали «AurumDeLuna», «VagabondSpecter», «SecterAvenue» і одеський «ансамбль езотеричної пісні» «Flëur», який грає в придуманому жанрі «кардіовейв» (cardiowave – це суміш етереалу, дарквейву, неокласики, дрім-попу та барокко-попу).

07_7-10_Faine (7)

Другого дня першою розпочала свою роботу light stage з виступу гурту «FlyingSwan», який є зачинателем стилю beatbox&guitar, психоделічний харківський гурт «Оркестр Че» вразив глядачів своїми перфомансами та енергетикою, Колос (Сергій Марченко) – соліст гурту «Фіолет» з чудирнадськими та легкими композиціями, американський музикант David Brown, останніми виступили «Один в каное» з щемливою лірикою. Під час їх виступу галявина перед сценою повністю заповнилась людьми, які качалися в такт музиці або лежачи насолоджувалися звуками, що лунали. Дійсно, під час виконання пісні «Човен», не було помічено жодного, хто б не підспівував.

Головна сцена розпочала свою роботу з виступу українського гурту «Ролікс», які завели публіку хітом «Бий». Далі на сцені з’явилися позитивні та драйвові хлопці з «Карна». На адресу групи одна з фанаток сказала: «І на душі стає затишно й гарно, коли з динаміків лунає «Карна». Під чуттєву музику «Pianoбоя» глядачі змогли відпочити та приготуватися до року від російського гурту «Элизиум» та київського «O.TORVALD». Сам Женя, соліст останнього гурту, не втримався і запалив димові шашки прямо на сцені. Далі вогонь зі сцени перенісся в зал, бо на сцену вийшли «справжні мужики» з «BRUTTO&ЛЯПИС». Чоловіки не могли втримати свій «железный зад» та почали слемитись, викрикуючи: «Лучшие друзья мужчины в мире – красивые надежные чугунные гири». А далі всі слухали «Kissforeverband».

07_7-10_Faine (10)

На найтемнішій сцені 8 липня виступали «StereoИстерика» – хлопці виконали свої старі та зовсім нові пісні: «Падай на батут», «Доведи меня» та інші. Далі грали гурти «Безодня», «Fontaliza» та «LeonsMassacre». Вони чудово розкачали та розігріли фанатів до найгарячішої частини вечора – виступу «ADEPT», але перед ним ще був маленький подарунок – треш від української метал-групи «Jinjer». Публіка так завелась та слемилась під час виступу, що заспокоювати натовп приїхали пожежники та полили всіх з пожежної машини, можна сказати – «потушили пожежу». Але спека продовжувала наростати, адже на сцену після затяжного чеку вийшов шведський гурт «ADEPT». Очікування було того варте! Від хлопців сочилась енергія та нереальний драйв.

07_7-10_Faine (15)

Третій фестивальний день розпочався з поезії Юрія Іздрика та Ірени Карпи в амфітеатрі. Старт концертної програми на main stage знаменувався виступом білоруської групи «Дай дарогу!». Етнічними та комічними мотивами потішила група «QARPA».

Глядачі dark stage не покидали її ні на хвилину, кожна група мала свою харизму і неймовірну енергетику. Сингл «Deep and Down» у виконанні «DETACH» розірвав публіку, пісні Morphine Suffering додали жорсткості та змусили послемитись кожного.

07_7-10_Faine (14)

В цей час на light stage грали «Brunettes Shoot Blondes» (учасники національного відбору на Євробачення), виконуючи найкращі свої хіти. Ще більшої лайтовості вечору надав виступ Rocky Lion.

07_7-10_Faine (13)

А от по опівночі на light stage з’явилась інді група – «COLAARS», яка за лічені секунди створила атмосферу романтики і нірвани. Пісні, які виконувались зі сцени, були напрочуд потужними та емоційними. І коли тобі стає відомо, що над цими синглами працювали британські продюсери, серед них – Алан Сміт, який співпрацював з «Arctic Monkeys», все стає на свої місця.

07_7-10_Faine (19)

Апофеозом dark stage цього вечора стала швейцарська група «Dead by April». Хлопці буквально розкидали атомну міць в зал, соліст згадував свою бабусю та спілкувався з публікою. Треки, які лунали зі сцени, поєднували нотки металкора і попа. А періодичні ліричні композиції «What can I say», «Losing You» змушували публіку завмирати.

Майданчик main stage кайфував під «PAIN», лунали такі треки, як «Same Old Song» «The Great Pretender», «Dirty woman». Глядачі частенько підспівували, однак по завершенні кожної пісні скандували – «Shut Your Mouth». І таки досягли свого: крайньою піснею виступу стала саме вона. Далі своєю присутністю потішили «The HARDKISS»: «In Love», «Perfection» та інші хіти моментально підхоплювались майданчиком.

07_7-10_Faine (20)

Графік трохи змістився і найкраще залишилось на десерт. Ним стали виступ «ТНМК» – хлопці виклались на всю, та Covershow Rammstein від Річі Колючого.

Під час виступу «ТНМК» ніхто не стояв – всі стрибали та весело підспівували! Людям наскільки сподобався виступ танків, що хлопці затримались на біс не на одну пісню.

07_7-10_Faine (21)

Не дивлячись на прохолоду та затягнутий старт сovershow, публіка стала свідком справжнього музичного торнадо. Це мега масштаб драйву, в голові не вкладається, що наша українська група з Харкова здатна влаштували таке якісне шоу міжнародного масштабу.

Таким чином ніч третього дня перейшла у ранок.

07_7-10_Faine (22)

Що може бути кращим за порцію мотивації та поезії зранку. Четвертого дня амфітеатр підкорював Андрэйем Хадановічем, Максом Кідруком та мотиваційним виступом про те, як проїхати автостопом всю Європу за 2 долари.

Останній день фесту, шоста година, публіка на main stage кайфує спочатку під запальні пісні «The Вйо», далі під неймовірно стильну та вишукану рок-н-рольну групу «Rideau» (Швеція). Зовсім неочікуваною стала витівка вокаліста Габріеля, який заліз на вершину металевої конструкції, де знаходився звукорежисерський пульт, схопив прапор України і почав розмахувати ним в такт мелодії.

07_7-10_Faine (31)

В цей час на dark stage публіка насолоджувалась «Skinhate», «Stoned Jesus» та «Тостер». Кульмінаційна подія dark stage – це поява на сцені німецької електронікор-групи «ESKIMO CALLBOY». На наших теренах про цю групу мало хто чув. Однак перші акорди синглу – і до dark stage збігаються люди. Щасливчикам, які знаходились поруч зі сценою, було добре видно, що очі вокаліста Себастьяна – криваво-червоного кольору, такий антураж надавав дійству особливої андеграундності. Ще на початку виступу соліст групи Кевін закликав публіку зняти футболки та покрутити ними над головами. Ця витівка стала фірмовим моментом виступу. Шість неймовірно звабливих і міцних хлопців прокачали публіку на раз. Жорсткі стрибки на сцені та страхітливе погойдування просто не давало можливості публіці навіть моргнути. Наприкінці виступу, «ESKIMO CALLBOY» зробили знімок селфі зі сцени з прапором України. Сподіваємося, хлопцям сподобалась українська публіка і вони обов’язково завітають ще.

07_7-10_Faine (33)

«Антитіла» вправно прокачували публіку main stage, виконуючи «Завжди моя», «Все красиво», «Трулала», «Бери своє і йди», «БудуВуду» та «Маямі».

07_7-10_Faine (36)

Наступну групу хотілось більше побачити, ніж почути. На сцені з’явились монстри – група «LORDI» (Фінляндія). «My Heaven Is Your Hell», кавер на пісню Мадонни «Like A Virgin», «Hard Rock Hallelujah», «Love Who’s Your Daddy», «Would You Love a Monsterman» звучали наживо у виконанні «LORDI». Ще більше публіка була шокована, почувши слово «Дякую» від вокаліста фінських гостей.

Фестиваль завершив виступ тяжковаговиків української сцени – гурту «Бумбокс».

07_7-10_Faine (37)

Окремо хочемо відмітити маленькі моменти, які доповнили фестиваль та зробили його ще більш яскравим і повним. Ними були:

– можливість переглянути фінал чемпіонату Європи з футболу на великому екрані;

– наявність нічних майданчиків для продовження тусовок;

– можливість зібрати команду пограти в футбол, волейбол, баскетбол, позайматись скелелазінням, прийняти участь в конкурсах з призами, придбати унікальні хенд-мейд сувеніри;

07_7-10_Faine (9)

– постійні обійми з незнайомим людьми;

– коротання часу, поки заряджається мобільний телефон, за розмовами та іграми в карти;

– смачнюча їжа на будь-який смак та неміряна кількість пива із заводу «Опілля»;

– купа розважалок – людей в костюмах тварин, супергероїв та покемонів;

07_7-10_Faine (26)

– можливість випадково натрапити на музикантів за сусіднім столиком та зробити класний селфі;

– наявність басейну за однією із сцен, яким щоправда мало хто скористався через прохолодну погоду.

Несподівано, але на фесті можна було навіть набити тату – такий собі креативний і незабутній сувенірник. Вокаліст «ADEPT» Роберт обзавівся саме таким сувенірником. Ну і по старинці, було вдосталь фестивального мерчу на будь-який смак: сумки, медіатори, толстовки, футболки, підвіски та інше.

07_7-10_Faine (6)

Складно продумати все до найменших дрібниць, однак схоже організаторам та волонтерам фесту це вдалось.

«Все було файно»!

07_7-10_Faine (30)

Закінчився фестиваль світанком. Тепер тусовщикам потрібно відіспатись, викласти фото в соціальні мережі та подумати, який фест буде наступним, чим займемося і ми.

Галина та Людмила Нікітіни

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com