На Тернопільщині створять ще одну об’єднану громаду?

З ініціативи міського голови Збаража Романа Полікровського відбулась зустріч з консультантами Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України Татьяною Чуриловою, Романом Руснаком на чолі з виконавчим директором Ігорем Гірчаком.

Також участь у заході взяли голова Збаразької райради Світлана Боднар, голова Киданецької сільської ради Надія Гіжовська та голова Стриївської сільської ради Василь Івахов.

Протягом трьох годин вдалось поспілкуватись про децентралізацію та надати консультації щодо процедури об’єднання. Приємно вразив стратегічний підхід керівництва громад (ще не об’єднаних, поки що).

Чимало уваги приділили питанню життя після об’єднання та обговорили досвід успішних громад. Стереотип, чи то пересторога, яку зустрічаю практично в усіх сільських/селищних громадах, які об’єднуються з містом – всі кошти підуть в центр, роботи робитимуться лише в місті, а ми залишимось на периферії.

Усі ці моменти можна узгодити в Статуті територіальної громади, окрім того село буде представлене в раді депутатом/депутатами, а староста увійде у виконком.

Слушно зауважив щодо цього Ігор Гірчак, який наголосив на тому, що в селах завчасно потрібно виготовляти проектно-кошторисну документацію, якщо вони хочуть, щоб і в них ремонтували дороги чи оновлювали вуличне освітлення. І, напевно, найважливіша тема – гроші. Консультант з бюджетних питань Тетяна Чурілова детально розповіла про джерела надходжень та видатки, які чекають на об’єднані громади. Тут потрібно ретельно проаналізувати наявні ресурси та справжні потреби громади.

Що робити з школою, будинком культури чи бібліотекою, куди вкладати кошти першочергово? – на ці запитання громади тепер самі повинні давати відповіді.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com