Інспектори перевірять, чому Хоптян і його підлеглі не передбачили в бюджетах заробітної плати для вчителів і лікарів

Днями з Міністерства соціальної політики надійшла відповідь на депутатське звернення народного депутата України Василя Деревляного щодо заборгованостей заробітних плат працівникам бюджетних установ Тернопільської області.

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської обласної організації ВО “Батьківщина”.

У відповіді йдеться про початок перевірок Тернопільською державною інспекцією з питань праці у Тернопільській області щодо додержання законодавства про працю у бюджетних установах, які мають заборгованості із виплат заробітних плат.

Нагадаємо, що наприкінці березня народний депутат України Василь Деревляний направив депутатське звернення до Генпрокуратури щодо значного недофінансування та потребу в коштах на оплату праці, оплату за енергоресурси в закладах бюджетної сфери Тернопільської області на 2012 рік.

«Так, асигнування, які виділені і доведені до Гусятинського району згідно формульних розрахунків Кабінетом Міністрів України на 2012 рік забезпечено лише на 8-10 місяців поточного року. До них належать установи культури, охорони здоров’я, органи місцевого самоврядування та інші галузі.

Незабезпеченість установ району фондом оплати праці на 2012 рік складає 14153 тис.грн., на оплату за енергоносії – 3380 тис. грн. Зокрема – закладам культури брак коштів на оплату праці складає 1730 тис. грн., на оплату енергоносіїв – 700 тис. грн.; охорони здоров’я на оплату праці – 3627 тис. грн.; органам місцевого самоврядування – 2372 тис. грн.; у сфері освіти, дитячих дошкільних закладах – 6424 тис. грн. та на оплату енергоносіїв –1380 тис. грн.

В Бучацькому районі в результаті недофінансування бюджету за минулий рік виникла заборгованість із виплати заробітної плати працівникам дошкільних навчальних закладів міста Бучача (5 дитячих садочків) в сумі 150 тисяч гривень.

На виплату заробітної плати працівникам галузі охорони здоров’я в 2012 році не вистачає 1 200 000 гривень.

У зв’язку із недофінансуванням вчителів, лікарів примушують писати заяви про надання їм відпусток без збереження заробітних плат, відбувається скорочення лікувальних закладів.

Не вирішення цих проблем може призвести в подальшому до соціальної напруги і є порушенням трудових прав громадян.

Враховуючи вищенаведене, керуючись ст. ст. 1, 6, 16 Закону України «Про статус народного депутата України» від 17 листопада 1992 року (із змінами та доповненнями), прошу Вас, згідно чинного законодавства України, вжити заходів прокурорського реагування з метою захисту трудових прав працівників бюджетної сфери Тернопільської області.

Про розгляд мого звернення прошу повідомити мене у строки, визначені чинним законодавством України», – йдеться у депутатському зверненні Василя Деревляного.

infoprostir@gmail.com