Студенти-медики з Тернополя рятують життя бійців на передовій. Фото

Частина студентів Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського обрала сьогодні досить нелегку, але водночас важливу і благородну місію – навчати волонтерів-медиків, новопризваних солдат до лав Збройних сил України і бійців добровольчих загонів тактичній медицині та рятувати життя вояків на полі бою.

Ці молоді люди – Олександр Башта, Михайло Денисюк, Зіновій Гвоздик, Ірина Токарчук, Іванна Чобанюк і Сергій Коновалов – реалізовують своє призначення в медичному загоні спеціального призначення «Білі берети», який діє у формі громадської організації. Після кількамісячного перебування на передовій вихованці медичного університету повернулися на навчання до рідної Альма-матер. Сьогодні вони поступово адаптовуються до умов мирного життя, але продовжують займатися вишколами тих, хто готовий надавати медичну допомогу в зоні бойових дій.

Білі берети

Один із учасників «Білих беретів» і студент шостого курсу медичного факультету Олександр Башта зазначив у розмові з журналістом Про все, що необхідність володіння навичками надання екстреної допомоги вони усвідомили ще під час подій на Майдані. Відстоюючи демократичні засади в столиці нашої країни хлопцям вперше довелося працювати пліч-о-пліч, тому із створенням громадської організації «Білі берети» вони не сумнівалися ані хвилини щодо вступу в її лави. Анексія Криму спонукала більше працювати над власними практичними навичками і здобувати нові знання.

«Після подій на півострові ми почали організовувати спільні навчання. Рік тому в нас ще не було вишколених навичок із тактичної медицини, більше працювали в напрямку вдосконалень знань і вмінь з екстреної медицини. В цьому нам дуже допоміг завідувач кафедри медицини катастроф та військової медицини, професор Арсен Гудима. Зокрема минулого року упродовж двох тижнів на базі навчально-оздоровчого комплексу «Червона калина» у нас відбулися навчання з екстреної допомоги. До цього процесу були задіяні одні з кращих викладачів Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського. Тоді ректор вузу Леонід Ковальчук підтримував нас в усьому, надаючи базу для тренувань, фахівців для навчання, забезпечуючи доїзд і необхідне медичне обладнання. Це дало нам хорошу основу. Та й сьогодні ми постійно відчуваємо підтримку рідної Альма-матер і сподіваємося на тривалу співпрацю», – розповів студент шостого курсу медичного факультету Зіновій Гвоздик.

На полі бою необхідно вміти надати самодопомогу та взаємодопомогу

Олександр Башта додав, що уже з квітня минулого року після пройдених вишколів їхній медичний загін спеціального призначення почав ретранслювати здобуті знання і навички на більш широке коло волонтерського корпусу серед медиків.

«До нас почали звертатися щодо навчання новобранців добровольчих корпусів і Збройних сил України з основ тактичної медицини, – продовжує Олександр. – Під час цього ми головний наголос робили на зупинці кровотечі, евакуації, мобілізації».

На той час навички з тактичної медицини за міжнародними стандартами потрібно було здобувати самостійно під час семінарів та спеціальних програм. Сьогодні майже кожен учасник «Білих беретів» може передавати свій досвід іншим. Організація проводить чимало вишколів у різних куточках України

«Аби постійно бути в формі, мати до автоматизму відпрацьовані навички, ми самі час від часу проходимо навчання. Тут не можна ані на хвилину розслаблятися, мусиш працювати над собою. Навіть для самих себе регулярно організовуємо атестаційні збори, під час яких перевіряємо один одного», – наголосив Зіновій Гвоздик.

Як зазначають студенти ТДМУ, головним їхнім завданням у «Білих беретах» є навчання самодопомоги якомога більшої кількості новобранців. Справа в тому, що на місце бою медики не відразу можуть прибути, а від критичної кровотечі поранений вмирає упродовж 2-5 хвилин. Відповідно навички самодопомоги і взаємодопомоги – це та основа, яка може врятувати життя. За словами членів організації «Білі берети», навіть і, хто з воїнів, хто скептично ставився до здобуття таких вмінь, після першого ж бою починають ретельно вчитися наданню домедичної допомоги

Студенти ТДМУ взялися за облаштування медпункту

Зіновій Гвоздик розповів, що упродовж останнього року кожен член організації час від часу перебував в зоні проведення АТО з метою надати допомогу нашим бійцям і здобуття практичного досвіду для самих себе. Наприклад, у квітні-травні минулого року наші студенти перебували в зоні АТО на підготовчих тренувальних базах з метою навчання солдат.

Олександр Башта звернув увагу на те, що важливо робити наголос на організації роботи медичної частини.

«Чомусь про неї думають тоді, коли щось трапилося або наприкінці, коли вирішені всі інші питання. Відповідно наша студентська когорта, до якої входять я, Михайло Денисюк, Зіновій Гвоздик, Ірина Токарчук, Іванна Чобанюк і Сергій Коновалов, організовувала медпункт у тренувальній навчальній базі. Для цього ми збирали необхідну кількість медикаментів, правильно сортували їх і укомплектовували медпункт. Ми навіть мали імпровізовану операційну, де могли виконували певні маніпуляції. Таке можливо організувати лише на тренувальній базі», – зазначив Олександр.

Водночас Зіновій Гвоздик наголосив на тому, що в зоні бойових дій операційних нема, тому важливо, аби в наплічнику медика було все необхідне для надання допомоги

Виходячи з цього учасники «Білих беретів» завжди звертають увагу на індивідуальну аптечку солдата, яка повинна бути укомплектована засобами першої допомоги і наявна в кожного солдата. «Ми вирішили не придумувати щось нове і використовуємо стандартну аптечку військових НАТО, начинням якої вчимо користуватися кожного бійця. Всі українські аналоги джгутів та інші засоби випробовуємо в екстремальних умовах на собі. Поки що жоден джгут з вітчизняного виробництва, на жаль, використовувати у мовах бою не рекомендуємо», – зауважив Зіновій.

Зазначимо, що у перші місяці бойових дій до 70% втрат були спричинені невчасною зупинкою або невмінням зупинити кровотечі. Правильне накладання джгута могло тоді врятувати не одне життя. Після навчальних програм таких організацій, як «Білі берети», і звернення уваги на необхідність вміти надати самодопомогу втрат стало набагато менше.

«Білі берети» поширюють свою діяльність у містах України

«Діяльність таких організацій, як наша, є сьогодні дуже актуальною. Багато є новостворених організацій, але відбувається природний відбір, який базується на професійності. Не можна легковажити, адже від нашої діяльності залежать життя бійців. Ми відрізняємося тим, що всі члени організації є медиками. І це дуже добре, адже людина з медичною освітою може адекватно оцінити стан потерпілого чи пораненого, визначити те яку допомогу потрібно надати і швидко надати її», – наголосив Олександр Башта.
«Білі берети» є всеукраїнською організацією, яка прагне мати свій осередок в кожному місті України.

Сьогодні уже діють представництва цієї організації в Рівному, Львові, Ужгороді, Ніжині, Полтаві, Києві. У листопаді минулого року на базі навчально-оздоровчого комплексу «Червона калина» за підтримки Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського та облдержадміністрації «Білі берети» організували кількаденний вишкіл для лікарів-волонтерів, під час якого основам тактичної медицини навчили понад 60 осіб. Більша половина з них стала членами осередків у вищеназваних містах і тепер активно працює над поширенням знань і навичок.

У складі «Білих беретів» є дві студентки нашого університету – Ірина Токарчук та Іванна Чобанюк. Вони успішно справляються із поставленими завданнями. Наприклад, Іванка найбільше з усіх перебувала на передовій і безпосередньо рятувала життя наших вояків. Ірина зосередилася на навчанні волонтерів-медиків

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com