Де в Тернополі приймають відпрацьовані люмінесцентні лампи?

Останніми роками в Україні класичні лампи розжарювання витісняються енергоощадними люмінесцентними лампами.


Популярність таких ламп визначається тривалішим терміном їх експлуатації, що виправдовує їх застосування з економічної та екологічної точки зору.

Кожна люмінесцентна лампа містить у своєму балоні пари ртуті у кількості від 1 до 70 міліграм .

Виробники повинні доводити до споживачів інформацію про вміст ртуті у таких лампах, а також дані лампи, які виробляються підприємствами підлягають стандартизації та виробництву технічних умов.

Відпрацьовані люмінесцентні лампи, зважаючи на вміст у них ртуті, віднесені до надзвичайно небезпечних відходів.

На даний час в Україні існує система збору та утилізації люмінесцентних ламп, що вийшли із ладу на підприємствах, установах та організаціях.

В домашніх господарствах утилізація люмінесцентних ламп не проводиться.

Такі лампи зазвичай просто викидаються у побутове сміття, при цьому лампа може бути пошкоджена (розбита) ще у помешканні.

Єдиним доступним засобом зменшення негативного впливу є ретельне провітрювання приміщення. Але у разі, коли лампа розбилася безпосередньо у відрі із сміттям, мешканці навіть можуть не знати про потрапляння парів ртуті у повітря.

По токсичності ртуть відноситься до надзвичайно небезпечних речовин практично не виводиться із організму.

Ртуть уражає центральну нервову систему, печінку, нирки, дихальні шляхи, тому існують дуже жорсткі вимоги щодо вмісту ртуті у повітрі.

Значною проблемою є потрапляння зіпсованих люмінесцентних ламп на полігони побутових відходів та сміттєзвалища, оскільки це призводить до проблеми загальнодержавного рівня – розсіяного забруднення довкілля ртуттю.

Отже, при придбанні люмінесцентних ламп рекомендуємо – упаковку не викидати, а поміщувати в ній відпрацьовані лампи, або зберігати їх в картонних коробках.

На підприємствах, установах, організаціях, а також в домашніх умовах відпрацьовані лампи зберігати в складських приміщеннях на стелажах, в місцях недоступних для посторонніх осіб. По мірі накопичення відпрацьовані лампи відправляти їх на утилізацію.

Підприємство, яке займається вилученням відпрацьованих люмінесцентних ламп знаходиться в м.Тернополі по вул.Танцорова,51 ТОВ «Трініті Еколоджи».

Безперечно, люмінесцентні лампи – економічно виправдане джерело світла, яке дозволяє ефективніше використовувати природні ресурси.

infoprostir@gmail.com