Впродовж півроку громадяни та експортери продаватимуть валюту на міжбанку

Національний банк України 16 листопада цього року прийняв пакет постанов (№№475,476,479), якими встановив вимогу щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень із-за меж України в іноземній валюті для населення та підприємств.

Зокрема, з 27 листопада банки будуть зобов’язані продати на міжбанку отриману переказом громадянами іноземну валюту в еквіваленті на суму від 150 тис. грн за місяць. Обмеження стосується і українських громадян, і іноземців.

З 19 листопада НБУ встановив також вимогу обов’язкового продажу 50% валютної виручки експортерів на міжбанку. Строк розрахунку за операціями експорту та імпорту товарів скорочено зі 180 до 90 днів.

Вимога щодо обов’язкового продажу поширюється на надходження в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів, та у російських рублях. Обов’язковий продаж надходжень в іноземній валюті буде здійснюватися без доручення клієнта не пізніше, ніж на наступний робочий день після зарахування валюти на рахунок.

infoprostir@gmail.com