В Гусятині після п’яти спроб так і не обрали голову районної ради

Попри те, що пленарне засідання Гусятинської районної ради шостого скликання триває вже понад 13 годин, депутати так і не спромоглись обрати голову.

Станом на 22:30 год. депутати вшосте розпочали процедуру висування претендентів на посаду голови райради. Під час п’яти попередніх спроб жоден із кандидатів на керівне крісло не набрав необхідні 44 голоси.

За посаду голови райради тричі боролись представник місцевої організації партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» підприємець Степан Гладун та заступник голови райдержадміністрації регіоналка Надія Хоптян.

Під час першого голосування С.Гладун набрав 38 голосів, а Н.Хоптян – 41. В подальшому перевага на деякий час перейшла на сторону демократів. При другій спробі обрати голову районної ради представник ВО «Батьківщина» отримав підтримку 42 депутатів проти 38 голосів за регіонлаку. Під час третьої спроби за Степана Гладуна проголосували 43 депутати, а за Надію Хоптян – 39.

Після трьох невдалих спроб перебороти представників влади, демократи вирішили висунути на посаду голови Гусятинської районної ради свободівця Василя Бойчука, який є поки що діючим керівником найвищого представницького органу в районі. Однак, за словами окремих депутатів ради, рухівці не пробачили йому недавній вихід із їхніх партійних лав. В результаті 38 голосів за Василя Бойчука та 42 за незмінного провладного кандидата Надію Хоптян.

Під час п’ятого за ліком голосування із сторони демократичних політичних партій кандидатом на посаду голови було висунуто ще одного представника Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» – заступника голови районної ради п’ятого скликання Степана Батога. Лічильна комісія підводячи підсумки голосування знову не оголосила переможця. Степан Батіг отримав 39 голосів, Надія Хоптян – 43.

Не зважаючи на пізній час депутати вирішили не розходитись і продовжили свою роботу. Під час шостої спроби обрати голову районної ради конкурентами знову є Степан Гладун та Надія Хоптян.

Окремі депутати районної ради в кулуарах заявили, що такий «пасьянс» розкинув голова районної державної адміністрації Степан Турецький, який також мав намір стати головою райради і забезпечити собі владне крісло ще на декілька років. Однак, на такі дії його не «благословив» голова Тернопільської ОДА Михайло Цимбалюк. Через це Степан Турецький склав свій мандат депутата районної ради (обирався від Партії Регіонів) задля збереження депутатства в обласній раді (обирався від Нашої України). Проте він все ж втрутився в голосування і тримає підконтрольну собі групу депутатів від Нашої України, які не підтримують жодного із кандидатів. Лідером такої групи, на думку народних обранців, є голова об’єднання Облспирт Ігор Комінко.

Довідково:

Загальний склад Гусятинської районної ради – 86 депутатів.

В складі ради 24 представники має партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», у регіоналів – 21. 13 депутатів є нашоукраїнцями, 9 – свободівцями та ще 7 – уенпівцями. Народний Рух представлений в раді чотирма депутатами, 3 у Фронту Змін, по 2 в соціалістів і литвинівців. Ще один депутат є висуванцем Аграрної партії.

Напередодні першої сесії районної ради голови місцевих організацій ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», НРУ та Фронту Змін підписали угоду про спільні дії. Саме ці депутати і стабільно підтримують демократичних претендентів на посаду голови районної ради.

З іншого боку їм опонують регіонали, нашоукраїнці, представники УНП, литвинівці, соціалісти та представника аграрної партії, які підтримують провладну кандидатку.

Щодо претендентів на посаду голови Гусятинської районної ради, то Степан Гладун переміг в одномандатному мажоритарному окрузі в місті Хоростків.

Надія Хоптян є дружиною голови Підволочиської районної державної адміністрації Валентина Хоптяна, якого вважають наближеним до Глави Президентської адміністрації Сергія Льовочкіна.

В стінах обласної державної адміністрації все більшого розмаху набирають розмови про відхід від керівництва областю Михайла Цимбалюка. Найімовірнішим наступником на посаді голови ОДА є саме Валентин Хоптян.

P.S. Як стало відомо, шоста спроба знову не надала перевагу комусь із кандидатів на посаду голови районної ради.


infoprostir@gmail.com