У скільки обійдеться відпочинок на Одещині?

І хоч два місяці літа уже минули, тема відпусток не втрачає актуальності, адже саме в серпні найбільше полюбляють відпочивати тернополяни.

Висока вартість іноземної валюти зробила закордоні курорти надто дорогими, а агресія Росії у Криму позбавила тернополян можливості та бажання відпочивати на півострові. Відтак, одна частина жителів міста відмовилась від поїздок на море, а друга почала шукати місця поближче і подешевше. Якщо говорити саме про морське узбережжя, то тут одним із найпопулярніших варіантів є курортне селище міського типу Затока, що у Одеській області. Спробуємо з’ясувати, у скільки обійдеться тижневий відпочинок на березі Чорного моря.

Дорога

Спочатку необхідно дістатись до обласного центру – Одеси. Найзручнішим та найвигіднішим варіантом буде швидкісний потяг. З залізничного вокзалу Тернополя до Одеси потяг доїжджає за 10 годин. Вартість квитка у плацкартному вагоні – 150 гривень, а поїздка у купейному вагоні буде коштувати приблизно на 100 гривень дорожче.

Автобус їде майже стільки ж часу, як і потяг, але квиток тут значно дорожчий, він буде коштувати 400 гривень.  На популярному сервісі «Блаблакар» водії автомобілів шукають попутників, які допоможуть оплатити їм пальне, доїхати с комфортом на автомобілі до Одеси можна за 260-330 гривень.

Після того, як ви опинитесь на центральному залізничному вокзалі Одеси, доведеться шукати транспорт в Затоку. На щастя, далеко ходити не потрібно, з того ж таки вокзалу, декілька разів на день відправляється приміський потяг Одеса-Білгород-Дністровський, який проїжджає через Затоку і зупиняється на кожній станції (а там їх аж п’ять). Вартість проїзду у приміському поїзді до будь-якої станції Затоки складає 16 гривень.

Якщо графік «електрички» вам не підійшов, то також зразу біля вокзалу є мікроавтобуси, вартість проїду в них складає 50-70 гривень. Найдорожчим варіантом буде таксі, воно обійдеться у 300-500 гривень.

Житло

Бази відпочинку та приватний сектор тут зможуть вам запропонувати житло на будь-який смак і на будь-який гаманець. Правда, відпочити за 50 гривень з людини, як це можна було зробити ще декілька років тому, уже не вийде.  Найнижчі ціни, які можна знайти в інтернеті – це 70 гривень з людини, але умови проживання перетворять вашу відпустку у справжній табір виживання.

Для комфортного проживання буде достатньо невеличкого номера з телевізором, та вентилятором або кондиціонером, які будуть рятувати від літньої спеки. В серпні такий номер буде обходитись в 150-250 гривень з людини. Якщо є бажання, та головне – гроші, то можна зняти і більш комфортні апартаменти на самому березі моря.

Харчування

Трьохразове харчування в курортному селищі пропонують бази відпочинку і санаторії. Вартість такої послуги коливається від 150 до 220 гривень на день. Пообідати в кафе чи піцерії можна за 50-70 гривень. Набагато вигідніше готувати самому. В такому випадку продуктів, вартістю в 50 гривень буде вистачати на весь день, а то й більше.

Вартість відпустки на двох

Тернополяни сьогодні не готові витрачати багато грошей на відпустку, і найбільшою популярністю користується житло з доступними цінами. Тому і вартість відпустки підрахуємо по мінімальних цінах на все.

Отже, за тиждень відпочинку на двох, прийдеться викласти близько 5-5,5 тисяч гривень. Це з розрахунком дороги у плацкартному вагоні та приміському електропоїзді, самостійним харчуванням та проживанням у номері вартістю до 150 гривень з людини. Також у загальну вартість відпустки ми включили по 150 гривень в день з людини на розваги та кишенькові витрати.

Володимир Грещук, 
студент Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com