Тур вихідного дня. Тернопіль – Кременець

У Карпати чи на південь країни, до моря, їхати дуже далеко, і коли є лише 2-3, а то й 1 вихідний день, то шукати відпочинку доводиться десь ближче. На щастя, у нас в області є чимало архітектурних пам’яток та цікавих місцин, які однозначно варто відвідати.

Одним із найцікавіших міст регіону є Кременець. З обласного центру дістатись до цього населеного пункту можна двома автошляхами, що дозволяє по дорозі зробити зупинки ще у декількох захоплюючих місцинах.

На шляху до Кременця варто обрати дорогу, що пролягає через Почаїв. Вона трохи довша, ніж шлях через Вишнівець, але дає змогу зробити ще дві цікавих зупинки. Першим пунктом, де варто вийти з автомобіля, буде селище міського типу Залізці. У ньому є відразу три діючих храми – церква Пресвятої Трійці, церква Покрови Пресвятої Богородиці та костел Непорочного Зачаття Діви Марії. Також є архітектурні пам’ятки, які не збереглись повністю – це костел Святого Антонія XV століття, та Залозецький замок XVI століття. Також можна відпочити на березі мальовничого ставка.

Наступним населеним пунктом, в якому варто зупинитись, буде Почаїв. Звичайно, навколо діяльності православної церкви Московського Патріархату в цілому, та Почаївської лаври зокрема, є багато запитань і чуток. Тим не менш, велич святині вражає, як мінімум з архітектурної сторони.

Після цього буде уже і кінцева точка нашої подорожі – Кременець. Місто, як для районного центру, досить велике, тому різноманітних пам’яток тут безліч. Щоб вивчити все місто та побачити найголовнішу окрасу Кременця, варто піднятись на гору Бону. На її вершині збереглись руїни Кременецького замку XIII століття, а зі схилів відкриваються прекрасні краєвиди на усе місто.

Час повертатись до дому, і для цього варто обрати уже інший шлях, на якому першою зупинкою буде селище міського типу Вишнівець. У цьому населеному пункті вас очікує розкішний палац князів Вишнівецьких. Біля цієї величної споруди є великий та спокійний парк, у якому навіть збереглась лавочка, на якій, за легендою, сидів Тарас Григорович Шевченко.

На шляху до Тернополя, уже поблизу обласного центру варто трішки звернути і навідати ще одне місто козацької слави – Збараж. У цьому населеному пункті також є замок, і, на відміну від споруд у Залізцях та Кременці, він в чудовому стані. Ось так, всього за день можна відвідати відразу 5 цікавих місць області, відкрити для себе щось нове та гарно відпочити.

Володимир Грещук, 
студент Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com