Газопостачання Кременецького району відбувається в позаправовому полі і в будь-який час може бути припинено. Документ

Сьогодні, 24 травня у Верховній Раді України озвучено депутатський запит трьох народних депутатів Василя Деревляного, Володимира Бойка та Михайла Апостола. У документі, адресованному Прем’єр-міністру України йдеться про вжиття невідкладних заходів для забезпечення подальшої діяльності Кременецького відділення з постачання та реалізації газу філії «Управління магістральних газопроводів «Львівтрансгаз» Публічного акціонерного товариства «Укртрансгаз».

Проблема полягає в тому, що з початку 2013 року ліцензії на розподіл природного газу на території Кременецького району НКРЕ (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики) і до сьогодні не видала жодному суб’єкту господарювання, таким чином створивши ситуацію, коли газопостачання регіону сьогодні відбувається в позаправовому полі і в будь-який час може бути припинено.

«В 1997 році у складі Управління магістральних газопроводів «Львівтрансгаз», як альтернатива структурам облгазу, було створено Кременецьке відділення з постачання та реалізації газу (надалі – Кременецьке ВПРГ, відділення), яке є спеціалізованим і на 100 відсотків державним підприємством, що діє на підставі усіх необхідних та дозвільних документів», – йдеться у депутатському запиті. – «Станом на сьогодні чисельність працюючих становить 92 особи. Відділення має кваліфікований навчений персонал, укомплектовано достатньою кількістю техніки, функціонують всі необхідні виробничі підрозділи, які забезпечують безаварійне і безперебійне газопостачання м.Кременця та 38 населених пунктів Кременецького району Тернопільської області».

Як зазначено у документі, правовою підставою діяльності відділення були ліцензії, видані 15.06.2010р. із строком дії до 14.06.2015р., але у зв’язку із проведенням реформування в нафтогазовій галузі Національна комісія (далі – НКРЕ) 07.02.2013р. анулювала ліцензії. Кременецьке ВПРГ звернулося за оформленням нових ліцензій, однак, постановою від 03 квітня 2013р. НКРЕ відмовила ПАТ «Укртрансгаз» у видачі даних ліцензій.

«Звертаємо Вашу увагу на те, що у відповіді на наше депутатське звернення, адресоване Міністру енергетики і вугільної промисловості, щодо подальшої діяльності Кременецького ВПРГ, яку ми отримали у лютому місяці цього року, було зазначено про те, що ПАТ «Укртрансгаз» здійснює підготовку документів для отримання необхідних ліцензій, в тому числі і на розподіл та постачання природного газу за регульованим тарифом, чим і займалося Кременецьке ВПРГ. У той же час, 04 квітня 2013р. НКРЕ своєю постановою №396 затвердила для ПАТ «Тернопільгаз» (приватного підприємства) територію ліцензованої діяльності з постачання природного газу за регульованим тарифом, доповнивши її м.Кременцем та 38 населеними пунктами Кременецького району Тернопільської області, які входили до території господарської діяльності Кременецького ВПРГ», – наголошують у своєму депутатському зверненні народні депутати.

Ситуація що склалася є надзвичайно загрозливою, переконані народні депутати, адже так-зване реформування передбачає передачу розподільчих газопроводів, що є державною власністю і стоять на балансі Кременецького ВПРГ, на баланс приватної структури – ПАТ «Тернопільгаз».

«Упереджені та незрозумілі дії НКРЕ породили ситуацію, коли газопостачання Кременецького району Тернопільської області на сьогоднішній день відбувається без жодної правової підстави, що окрім усього іншого тягне і ряд соціальних проблем. Так, починаючи із березня 2013 року (а в селах Крутнів, Лопушне, Ридомиль та Розтоки Кременецького району з 01.01.2013р.) пільгові категорії громадян не можуть розраховувати на відшкодування пільг та субсидій, гарантованих державою. Невизначеність із ліцензіатом не дає правових підстав для отримання коштів за надані послуги з газопостачання. На сьогодні природний газ в м. Кременці та Кременецькому районі Тернопільської області постачається з невідомого ресурсу, що породжує проблеми з його обліком, починаючи із березня 2013року», – наголошують автори депутатського запиту.

«Відсутність ліцензій в ПАТ «Укртрансгаз» може призвести до того, що наступними кроком може стати ліквідація Кременецького ВПРГ, що призведе до виникнення соціальної напруги в Кременецькому районі, втрати роботи 92 його працівниками, виникнення дефіциту місцевого бюджету, який в значній мірі поповнювався від надходжень з Кременецького ВПРГ філії УМГ «Львівтрансгаз». А тому, переконанні в необхідності подальшої роботи Кременецького ВПРГ та розширення території його діяльності на усі населені пункти Кременецького району Тернопільської області», – наголошують представники ВО «Батьківщина».

Народні депутати звернулися з вимогою до Прем’єр-міністра: «…вжити невідкладних заходів щодо забезпечення подальшої діяльності Кременецького відділення з постачання та реалізації газу філії «Управління магістральних газопроводів «Львівтрансгаз» Публічного акціонерного товариства «Укртрансгаз» з розширенням території його діяльності на усі населені пункти Кременецького району Тернопільської області та з отриманням відповідних ліцензій для такої діяльності Публічним акціонерним товариством «Укртрансгаз».

Копія документу.




infoprostir@gmail.com