Тернопільські викладачі дочекалися свого «пАкращання»: 50% з них скоротять

Скільки б не дивував тернополян наш «любий» президент своїми, невідомо де народженими, ідеями, в той момент, коли ми думаємо, що гірше вже «покращувати» наше життя немає куди, Віктор Фьодорич, зважаючи на свій проФФесорський ступінь, доводить нам протилежне. Цього разу «пощастило» викладачам вищих навчальних закладів.

Так, згідно із Національним планом дій на 2013 рік, підписаного президентом, у деяких викладачів у новому навчальному році  роботи збільшиться, а у деяких – її взагалі не стане, бо цей «геніальний» план передбачає збільшення аудиторного навантаження.

Згідно з інформацією, на одного викладача вишу буде припадати 18 студентів. Зараз в середньому по країні цей показник дорівнює десяти. Тобто, можна із впевненістю сказати, що це нововведення призведе до звільнень працівників вузів. Експерти прогнозують, що під скорочення може потрапити кожен другий викладач, при цьому найбільше ризикують молоді кадри.

Але і це ще не все. За словами експертів, працювати викладачам доведеться більше, але ще й за менші зарплати. Порахуйте самі – при зменшенні кількості ставок в університетах, викладачам необхідно буде читати ту ж саму кількість курсів, керувати такою ж кількістю курсових і дипломних, заповнювати стільки ж документів, але за меншу зарплату.

У підсумку ми отримаємо те, що і завжди: держава заощадить на фінансуванні вузів, кажуть експерти, але постраждає і без того скромна якість одержуваних студентами знань.

Тому нас ніяк не покидають думки про те, коли вже наша «турботлива» влада перестане економити на простих українцях? Економити і на матеріальних, і духовних речах. Звісно, набагато легше одним підписом зменшити фінансування ВНЗ, дитячих садочків і шкіл, позакривати поліклініки і ФАПи, ніж зекономити на купівлі дорогого костюму (придбаного на річну зарплату простого тернополянина) чи на відпочинку у заморських краях (який більшості тернополян навіть не сниться)…

infoprostir@gmail.com