За два роки сплата акцизного податку до місцевих бюджетів скоротилася більш ніж у два рази

“Продовжую переконуватися, що порошенківці, які керують Тернопільською областю, мають великі кишені в штанах та маленькі звивини в голові”, – написав на своїй сторінці у фейсбуці Володимир Бойко.

Протягом усього минулого року, та й вже на початку цього, часто можна почути претензії до ефективності використання коштів з бюджетів усіх рівнів на моїй рідній Тернопільщині. Громадські активісти, журналісти та рядові громадяни постійно висловлюють своє обурення уникненням процедур публічних закупівель, якістю виконаних робіт, їх реальною вартістю та, навіть, відсутністю виконання. Відповідь від влади є стабільною. Чиновники заявляють, що їхньої вини в цьому немає. Видимість роботи правоохоронних органів теж не вселяє надії на те, що за захланну розтрату бюджетних коштів хтось понесе кримінальну відповідальність (ну, принаймні, до зміни влади).
Я теж часто обурююсь тим, як хапуги тринькають бюджетні кошти. Але сьогодні вирішив звернути увагу на його дохідну частину.
Важливою складовою доходів місцевих бюджетів є акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Цей податок зараховуються до загального фонду бюджетів міст, селищ та сіл.
Так от, в Тернопільській області за 2 роки обсяг сплати акцизного податку в місцеві бюджети скоротився більше, аніж в 2 рази.
У 2016 році суб’єкти господарювання сплатили до місцевих бюджетів 244 215,8 тис грн акцизного податку. У 2017 – 119 684,3 тис грн, а вже у 2018 лише 109 056,6 тис грн.
Звісно, похибка все таки могла бути, але максимум в межах 10 відсотків, а не в 2 рази.
Я вважаю, що зменшення сум сплаченого акцизного податку до місцевих бюджетів Тернопільської області є наслідком узгодженого з владою переходу бізнесу в тінь. Цілком ймовірно, що відбувається це на взаємовигідних умовах для суб’єктів господарювання та чиновників. Програє від цього бюджет та кожний житель Тернопільської області, адже, понад 200 мільйонів гривень втрат сумарно за 2017 та 2018 роки суттєво відображається на спроможності сільських, селищних та міських рад вирішувати соціально-економічні проблеми.
Скажімо, лише бюджет міста Тернополя втратив у порівнянні із 2016 роком по 30 мільйонів гривень у 2017 та 2018 роках.
Закономірно, що поряд із місцевими бюджетами втрачає й державний бюджет, оскільки приховані продажі підакцизних товарів автоматично переходять й в несплачений податок на прибуток.
Прикро, що хапуги, які керують Тернопіллям, не дбають про наповнення казни, але лише тринькають бюджетні кошти.
Вони йдуть своїм шляхом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com