Помічника вихователя зі Збаража засудили через отруєння дітей

Збаразький районний суд виніс вирок відносно уродженки м.Ланівці Тернопільської області, із середньою освітою, одруженої, працюючої помічником вихователя дошкільного навчального закладу «Калинонька».

Обвинувачена, перебуваючи на посаді завідувача господарством та одночасно виконуючи обов’язки комірника, неналежно виконала свої професійні обов’язки щодо охорони життя та здоров’я неповнолітніх у дошкільному навчальному закладі «Калинонька», що знаходиться у м.Збаражі по вулиці Грушевського, 68,Тернопільської області, чим спричинила істотну шкоду здоров’ю малолітніх дітей за наступних обставин.

Так, відповідно, до посадової інструкції, затвердженої завідувачем ДНЗ «Калинонька», комірник дошкільного начального закладу: отримує продукти згідно накладної, здійснює зважування і бракераж сирих продуктів; веде облік термінів реалізації продуктів; видає продукти харчування працівникам харчоблоку за вагою, вказаною в меню-розкладці; бере участь у складанні меню-розкладки, забезпечує необхідний набір продуктів на 10 днів, сортує і регулярно перебирає овочі; забезпечує належний стан в коморах; контролює дотримання норм витрат на одну дитину; забезпечує правильне зберігання продуктів; веде документацію з обліку продуктів, регулярно представляє її на підпис керівнику. Крім цього, у відповідності до своїх посадових обов’язків та наказів №58 від 22 серпня 2017 року «Про запобігання харчовим отруєнням та інфекційним захворюванням дітей», №05 від 04 січня 2018 року «Про стан харчування дітей за 2017 рік» у дошкільному навчальному закладі «Калинонька» продукти від постачальників приймає завідувач господарства спільно із старшою медичною сестрою з дієтичного харчування. Під час прийому продуктів від постачальника вони отримують продукцію і сертифікати якості, оглядають прийнятий товар. Потім заносять у комору, де і зберігаються продукти. Дані накладної на продукти завідувач господарства заносить у книгу складського обліку.

06 березня 2018 року обвинувачена, маючи реальну можливість належно виконати свої професійні обов’язки, перебуваючи в приміщенні дошкільного навчального закладу «Калинонька», що знаходиться у м.Збаражі по вулиці Грушевського, 68, всупереч своїм вищенаведеним посадовим обов’язкам та наказам керівника навчального закладу №58 від 22 серпня 2017 року «Про запобігання харчовим отруєнням та інфекційним захворюванням дітей», №05 від 04 січня 2018 року «Про стан харчування дітей за 2017 рік», одноособово без участі старшої медичної сестри з дієтичного харчування прийняла продукти від постачальника, а саме олію, курячі яйця та яблука. При цьому, не оглянула належним чином прийняті від постачальника продукти харчування та не впевнилася у наявності маркування на поставлених постачальником курячих яйцях. Отримані від постачальника курячі яйця всупереч нормативним документам зберігалися комірником в кімнаті для їх обробки. 29 березня 2018 року фактичний залишок курячих яєць не відповідав записам в журналі бракеражу сирої швидкопсувної продукції (згідно записів у журналі залишок яєць повинен був становити близько 200 штук, а в наявності 20 штук, всі помиті та оброблені). Станом на 2 квітня 2018 року виявлено вже 126 курячих яєць, частина з яких без маркування. Внаслідок вказаних порушень санітарних правил, немарковані курячі яйця невідомого походження інфіковані сальмонелою були видані комірником ДНЗ «Калинонька» кухарям навчального закладу для приготування страв для вихованців закладу, що надалі призвело до спалаху сальмонельозу навчальному закладі. Так, в період з 24 березня 2018 року до 05 квітня 2018 року, до інфекційних відділень лікарень м.Збараж та м.Тернопіль, було госпіталізовано 18 вихованців ДНЗ «Калинонька» з діагнозом «гостра кишкова інфекція», діагноз: «Сальмонельоз, викликаний сальмонелою ентерідітіс (Salmonellaenteritidis)». Згідно висновку епідемічного розслідування, проведеного працівниками державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України, основною причиною групового захворювання вищевказаних вихованців ДНЗ «Калинонька» на сальмонельоз є використання немаркованих курячих яєць невідомого походження інфікованих сальмонелою.

Таким чином, суд визнав винуватою працівницю дитсадка у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.137 КК України призначивши їй узгоджене сторонами покарання у виді штрафу в розмірі 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що еквівалентно 3400 грн. (три тисячі чотириста гривень), з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з обліком, збереженням, управлінням та розпорядженням товарно-матеріальними цінностями строком на 2 (два) роки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com