За два зрубані дерева – три роки позбавлення волі умовно

Бережанський районний суд розглянув кримінальну справу за обвинуваченням чоловіка, який зрубав два дерева породи “граб” поблизу Бережан.

Згідно з обвинувальним актом чоловік здійснив незаконну порубку дерев на території природно-заповідного фонду.

Кримінальне правопорушення вчинено за таких обставин. 11 лютого 2019 року, близько 09 год. 00 хв. у нього виник злочинний умисел спрямований на незаконну порубку дерев породи «граб», у кварталі № 49 виділі 6 Козівського лісництва державного підприємства «Бережанське лісомисливське господарство» у природно-заповідному фонді загально зоологічного заказника місцевого значення «Звіринець», що поблизу м. Бережани Тернопільської області.

Реалізовуючи свій злочинний намір, 11 лютого 2019 року близько 09 год. 00 хв., чоловік, перебуваючи у кварталі № 49 виділі 6 Козівського лісництва державного підприємства «Бережанського лісомисливського господарства» у природно-заповідному фонді загально зоологічного заказника місцевого значення «Звіринець», що поблизу м. Бережани Тернопільської області, в порушення ст.ст. 4, 24, 67, 68, 69 Лісового кодексу України від 21 січня 1994 р., ст.ст. 5, 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», порушуючи встановлений порядок охорони, раціонального використання та відтворення лісу, незаконно без спеціального дозволу, який посвідчується відповідним документом (лісорубним квитком, ордером), виданим уповноваженим органом, діючи умисно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, за допомогою сокири шляхом повного відокремлення стовбура від кореня у спосіб вирубування здійснив незаконну порубку двох дерев породи «граб», діаметром пня у корі 14 см та 15 см.

Внаслідок зазначеного протиправного діяння відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №541 від 24.07.2013 року «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд» підсудний заподіяв державі матеріальну шкоду на суму 517 грн.

Такі умисні дії органами досудового розслідування кваліфіковані за ч.3 ст.246 КК України за ознаками: незаконна порубка дерев на території природно-заповідного фонду.

Суд вирішив визнати чоловіка винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.246 КК України, і призначити узгоджене сторонами покарання у виді позбавлення волі терміном на 3 (три) роки.

Відповідно до вимог ст. 75 Кримінального кодексу України звільнити засудженого від відбування призначеного покарання, якщо він протягом 1 (одного) року іспитового строку не вчинить нового злочину та виконає покладені на нього обов’язки.

Відповідно до вимог ч.1, п.2 ч.2 ст.76 Кримінального кодексу України покласти на засудженого обов’язки: періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com