В Бережанах затвердили програму підтримки ОСББ

Бережанська міська рада прийняла рішення про затвердження програми підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у м. Бережани на 2019-2021 роки.

Проект програми підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) м. Бережани на 2019-2021 роки розроблений відповідно до законів України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», «Про приватизацію державного житлового фонду», «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», постанови Кабінету Міністрів України від 11.10.2002 № 1521 «Про реалізацію Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» з метою ефективного розвитку та покращення інфраструктури об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на території м. Бережани.
Відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» власники квартир у багатоквартирному будинку є співвласниками всіх допоміжних приміщень будинку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов’язані брати участь у загальних витратах, пов’язаних з утриманням будинку і прибудинкової території, відповідно до своєї частки майна у будинку. Після утворення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків співвласники квартир отримали в управління будинки як цілісні майнові комплекси, проте не усі ОСББ звернулись в Бережанську міську раду для виділення земельних ділянок для обслуговування багатоквартирних житлових будинків, більшість земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки, знаходяться у комунальній власності.
2. Визначення проблем, на розв’язання яких спрямована програма
Мешканці багатоквартирних будинків м. Бережани проявляють у достатній мірі активність щодо створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ); з 228 багатоквартирних будинків на території Бережанської міської ради створено 143 ОСББ, що становить понад 60 %.
Проблемами ОСББ є: незадовільний стан будинків як цілісних майнових комплексів (покрівля, внутрішні інженерні мережі, фасад, прибудинкова територія та ін.). Житлові будинки передані в управління ОСББ без проведених капітальних та поточних ремонтів, мережі знаходяться в незадовільному стані, відсутня документація (паспорти будинків, схеми інженерних мереж).
Приватизація житлового фонду у багатоквартирних будинках призвела до появи власників житла.
На сьогодні власники житла – це здебільшого особи, для яких фінансування капітального, поточного ремонту цього житла, утримання багатоквартирного будинку як цілісного майнового комплексу є затратним, а саме утримання майна є обов’язковим атрибутом будь-якої форми власності. Безоплатно отримавши житло у власність співвласники квартир у багатоквартирних будинках, у яких створено ОСББ, розраховують на фінансову допомогу з боку органів місцевого самоврядування для проведення заходів із енергозбереження та енергоефективності, модернізації інженерних мереж, проведення капітальних ремонтів.
Одним із напрямків реформування відносин у сфері ЖКГ є утримання майна багатоквартирних житлових будинків, яке перебуває в управлінні ОСББ, захист прав їх співвласників та підвищення відповідальності за експлуатацію,
збереження, утримання та ремонт житла, підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків як неприбуткових організацій.
Створення ОСББ – ефективного власника будинку – це шлях, яким пішли у свій час більшість європейських країн.
Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку – юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна. Основна діяльність об’єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов’язань, пов’язаних з діяльністю об’єднання.
Створення справедливого та прозорого механізму фінансової підтримки ОСББ, як суб’єктів, котрі беруть на себе відповідальність за утримання багатоквартирних будинків, стало б важливим й дієвим чинником прискорення самоорганізації мешканців щодо самостійного утримання свого спільного майна та спільної власності.
3. Визначення мети програми
Метою Програми є забезпечення умов для прискорення впровадження інституту ефективного власника житла, підвищення ефективності управління житловим фондом, формування конкурентного середовища на ринку комунальних послуг шляхом сталого функціонування ОСББ.
4. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування, строки та етапи виконання програми
Підтримка ОСББ, як альтернативного варіанту утримання та експлуатації житла, сприятиме поліпшенню технічного стану житлового фонду міста. Якщо зусилля зацікавлених у ефективному функціонуванні ОСББ мешканців будинків будуть спиратись на організаційну та фінансову підтримку органів місцевого самоврядування, то така співпраця дасть вагомі результати. Для активізації функціонування ОСББ необхідно:
– сприяти ОСББ у залученні кредитних коштів на модернізацію та енергозберігаючі заходи у житлових багатоквартирних будинках;
– забезпечити прозорість і відкритість при наданні фінансової підтримки ОСББ з бюджету Бережанської міської ради. Заходи з реалізації Програми передбачається фінансувати за рахунок коштів бюджету Бережанської міської ради у межах затверджених бюджетних призначень відповідно до затвердженого Положення про порядок підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) м.Бережани.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com