Поліція не змогла притягнути до відповідальності п’яного водія

Житель села Гаї Шевченківські Тернопільського району, який був впійманий під час керування транспортним засобом в нетверезому стані, зумів уникнути відповідальності. Відповідну постанову виніс Тернопільський міськрайонний суд.

Тернопільським відділенням поліції Тернопільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Тернопільській області направлено в Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності жителя села Гаї Шевченківські Тернопільського району за ознаками ч.1 ст.130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

З протоколу про адміністративне правопорушення серії ОБ № 046405 від 29.10.2018 р. вбачається, що 29.10.2018 р. о 14 год. 10 хв. на а/д «Броди Тернопіль» водій керував транспортним засобом «Рено Мастер» з ознаками алкогольного сп’яніння, а саме: запах алкоголю з порожнини рота; зміна забарвлення шкірного покриву обличчя; порушення мови. Від проходження огляду на стан сп’яніння у встановленому законом порядку, водій відмовився, чим порушив вимоги п.2.5 Правил дорожнього руху.

У судове засідання водій не з’явився, однак у попередньому судовому засіданні вину у вчиненні даного правопорушення не визнав та пояснив, що він відмовився від проходження огляду на стан сп’яніння, оскільки за кермом даного автомобіля не перебував, даним транспортним засобом керував інший водій, про що було заявлено працівникам поліції.

Вина жителя села Гаї Шевченківські у вчиненні адміністративного правопорушення доведена наступними доказами: протокол про адміністративне правопорушення серії ОБ № 046405 від 29.10.2018 р.; письмовими поясненнями свідків від 29.10.2018 р.

За даних обставин, суд вважає, що в діях водія містяться ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 КУпАП, тобто відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Однак, згідно із п. 7 ст. 247 Кодексу України про адміністративні правопорушення,провадження у справі про адміністративне правопорушення підлягає закриттю у випадку закінчення на момент розгляду справи строків, передбачених ст. 38 цього Кодексу.

Відповідно до частин 2, 3 статті 38 КУпАП, якщо справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу чи інших законів підвідомчі суду (судді), стягнення може бути накладено не пізніш як через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні не пізніш як через три місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначені у частині третій цієї статті. Адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією, а також правопорушень, передбачених статтями164-14,212-15,212-21 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше двох років з дня його вчинення.

Враховуючи встановлені судом факти, а також те, що адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст.130 КУпАП, було вчинено 29.10.2018 р., матеріали даної справи були направлені на дооформлення, і надійшли до суду тільки 25.02.2019 р., а тому, суд приходить до переконання, що спливли строки притягнення до адміністративної відповідальності, передбачені статтею 38 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За таких обставин, суд вважає, що провадження в даній справі про адміністративне правопорушення слід закрити, у зв’язку із закінченням на момент розгляду справи строків, передбачених ст. 38 КУпАП.

Таким чином, суд хоч і визнав водія винним у вчинені адміністративного правопорушення, але до відповідальності його не притягнув. Провадження у справі про адміністративне правопорушення – закрито.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com