Козівська райрада прийняла програму «Питна вода Козівщини» на 2019 – 2020 роки

Рішенням Козівської районної ради від 26 березня 2019 року № 439 депутати затвердили програму «Питна вода Козівщини» на 2019 – 2020 роки.

Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

У Козівському районі два підприємства житлово-комунального господарства надають споживачам послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, обидва – спеціалізовані та комунальні за формою власності.

Централізованими системами водопостачання у Козівському районі забезпечено 2 населених пункти, з яких 2 селища міського типу.

У селищах експлуатується 9 комунальних водозаборів, з яких піднімається в рік 225,0 тис. куб метрів води.

Протяжність комунальних водопровідних мереж  становить 26,8 км.

Централізованою системою водовідведення забезпечується селище Козова. Загальна протяжність каналізаційних мереж становить 14,9 км. Системами водовідведення відводиться 90 тис. куб метрів стічних вод на рік. Очисні споруди потребують реконструкції.

Проблема покращення стану очистки стічних вод впродовж тривалого часу є актуальною для нашого району та потребує вирішення. Задоволення попиту на воду в населених пунктах повинно здійснюватися шляхом влаштування централізованих систем водопостачання. Сучасний водопровід є системою складних споруд для видобування води, очищення її (якщо  потрібно), зберігання необхідних запасів і транспортування до споживача. Каналізація складається з комплексу споруд для організованого відведення стічної рідини, очищення її і випуску у водоймище. Тому правильне вирішення питань водопостачання і каналізації можливе лише в комплексній ув’язці.

Підвищення рівня якості послуг, що надаються населенню з питного водопостачання, а також поліпшення санітарно-епідемічної ситуації щодо забезпечення мешканців району питною водою є одним із пріоритетних завдань органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Визначення мети Програми

Метою Програми є забезпечення гарантованих Конституцією України прав громадян на достатній життєвий рівень та екологічну безпеку шляхом забезпечення питною водою в необхідних обсягах та відповідно до встановлених нормативів.

Оптимальним варіантом розв’язання проблеми є реалізація державної політики щодо розвитку та реконструкції систем централізованого водопостачання та водовідведення; охорони джерел питного водопостачання; доведення якості питної води до вимог державних стандартів.

Обґрунтування шляхів та засобів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування; строки та етапи виконання Програми

Шляхи та засоби розв’язання проблеми забезпечення населення якісною водою ґрунтуються на чинній нормативно-правовій базі та новітніх технологіях у цій сфері, зокрема, основними шляхами є:

  • приведення до нормативних вимог зон санітарної охорони та водоохоронних зон джерел питного водопостачання, проведення оцінки екологічного та гігієнічного стану джерел питного водопостачання на відповідність установленим вимогам;
  • будівництво та реконструкція водозабірних споруд із застосуванням новітніх технологій та обладнання;
  • будівництво та реконструкція водопровідних та каналізаційних очисних споруд з метою зменшення обсягів неочищених стічних вод, що скидаються у водні об’єкти, а також утилізації осадів;
  • будівництво та реконструкція водопровідних та каналізаційних мереж.

Фінансування заходів Програми здійснюється за рахунок:

  • коштів державного бюджету;
  • коштів районного бюджету;
  • коштів бюджетів сіл, селищ та об’єднаних територіальних громад;
  • інших джерел, в тому числі, коштів суб’єктів господарювання.

Конкретні обсяги фінансування Програми передбачаються під час підготовки проектів бюджетів на відповідний рік у межах видатків, передбачених Програмою.

Відбір та фінансування проектів з метою реалізації заходів програми здійснюються відповідно до чинного  законодавства України та відповідного порядку затвердженого розпорядженням голови районної державної адміністрації.

Орієнтовний обсяг фінансування Програми  на 2019-2020 роки становить 17900,0 тис. гривень, за рахунок державного бюджету – 8300,0 тис. гривень, районного бюджету – 1160,0 тис. гривень, бюджету сіл, селищ, об’єднаних територіальних громад – 7500,0 тис. гривень, інших джерел – 940,0 тис. гривень.

 

Ресурсне забезпечення районної програми «Питна вода Козівщини» на 2019-2020 роки

Обсяг коштів, які планується залучити на виконання програми Обсяг фінансування програми У тому числі за роками
2019 2020
Обсяг ресурсів, усього, у тому числі 17900,0 6500,0 11400,0
Державний бюджет 8300,0 120,0 8180,0
Районний бюджет 1160,0 20,0 1140,0
Бюджети сіл, селищ, об’єднаних територіальних громад  

7500,0

 

6340,0

 

1160,0

Кошти інших джерел 940,0 20,0 920,0

 

Перелік завдань, заходів програми та результативні показники

Основними завданнями Програми є:

  • упорядкування зон санітарної охорони джерел питного водопостачання;
  • будівництво та реконструкція водозабірних споруд із застосуванням новітніх технологій та обладнання;
  • будівництво та реконструкція водопровідних та каналізаційних очисних споруд із застосуванням новітніх технологій та обладнання;
  • будівництво та реконструкція водопровідних та каналізаційних мереж.

Виконання програми дасть можливість:

  • забезпечити реалізацію державної політики у сфері питної води та питного водопостачання;
  • підвищити якість питної води та очищення стічних вод;
  • забезпечити утилізацію осадів, що утворюються під час очищення стічних вод та питної води;
  • поліпшити санітарну, епідемічну та екологічну ситуацію у районі;
  • забезпечити охорону джерел питного водопостачання;
  • впровадити на підприємствах питного водопостачання та водовідведення новітні технології із застосуванням сучасного обладнання, приладів і матеріалів;
  • зменшити втрати питної води;
  • забезпечити цілодобове постачання якісної питної води населенню, що має доступ до централізованого водопостачання.

Очікувані результати виконання районної програми «Питна вода Козівщини» на 2019-2020 роки

 

Найменування

завдання

Найменування показників виконання завдання Значення показників виконання завдання
усього за роками
2019 2020
1. Охорона джерел питного водопостачання

 

 

 

 

 

– Екологічний
Кількість водозаборів, на яких буде упорядковано зони санітарної охорони джерел питного водопостачання, одиниць  

2

 

1

 

1

– Соціальний
Кількість побудованих та реконструйованих водозабірних споруд, одиниць  

1

 

 

1

2. Доведення якості питної води до встановлених нормативів – Соціальний
Кількість збудованих та реконструйованих водопровідних та каналізаційних очисних споруд, одиниць  

1

 

1

 

Кількість збудованих та реконструйованих водопровідних та каналізаційних очисних мереж,  одиниць  

2

 

 

2

В результаті виконання заходів Програми покращиться якість питної води у населених пунктах Козівського району, зменшаться втрати води у водопровідних мережах,  зменшиться використання енергоносіїв, буде проведено реконструкцію очисних споруд, ремонт, заміну водопровідних мереж, покращиться екологічна ситуація в районі.

Координація та контроль за ходом виконання Програми

Координація робіт з виконання заходів і завдань Програми здійснюватиметься  сектором розвитку інфраструктури та житлово-комунального господарства районної державної адміністрації.

Організаційне забезпечення реалізації Програми та контроль за ходом виконання  покладається на сектор розвитку інфраструктури та житлово-комунального господарства районної державної адміністрації.

Виконавці програми забезпечують реалізацію заходів Програми в повному обсязі та двічі на рік, до 05 січня та 05 липня протягом 2019 – 2020 років, надають інформацію про хід виконання Програми сектору розвитку інфраструктури та житлово-комунального господарства районної державної адміністрації.

Сектор розвитку інфраструктури та житлово-комунального господарства районної державної адміністрації узагальнює подану інформацію та здійснює аналіз виконання заходів Програми, про що інформує управління житлово-комунального господарства та енергозбереження обласної державної адміністрації до 10 січня та 10 липня протягом  2019-2020 років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com