В Козівському районі пропонують запровадити сортування сміття

Козівська районна рада на своєму засіданні 26 березня 2019 року прийняла рішення №440, яким затвердила Програму  поводження з твердими побутовими відходами у Козівському районі на 2019-2020 роки.

Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

Питання належного поводження зі сміттям або  твердими побутовими відходами є досить гострою проблемою кожного населеного пункту Козівського району та всієї країни загалом і потребує якнайшвидшого свого вирішення. Ціна цього рішення вимірюється чистотою навколишнього середовища та здоров’ям людей.

У Козівському районі протягом останніх років утворюється близько  40 тис. куб. метрів в рік твердих побутових відходів, для захоронення яких функціонує 45  сміттєзвалищ, з них 1 комунальне. Загалом у районі рішеннями органів місцевого самоврядування виділено 45 земельних ділянок для розміщення відходів загальною площею 38,65 га Обсяги утворених відходів з кожним роком зростають, у зв’язку з цим переважна більшість функціонує в режимі перевантаження, з порушенням проектних показників щодо обсягів накопичення відходів. Значне зростання кількості сміття – результат, передусім, зміни способу життя людей – надзвичайного поширення предметів одноразового використання. Суттєво зменшити обсяг відходів можна за рахунок збільшення терміну придатності таких речей.

Об’єкти поводження з твердими побутовими відходами здебільшого експлуатуються з порушенням екологічних і санітарно-епідемічних вимог. Складування здійснюється безсистемно, відходи підгортаються та ущільнюються періодично. Не забезпечено контролю за станом підземних вод, атмосферного повітря, грунтів. Відсутні системи захисту грунтових вод, вилучення та знешкодження біогазу і фільтрату.

Правовстановлюючих документів на земельні ділянки під сміттєзвалища не виготовлялося. Таким чином в усіх населених пунктах району сміттєзвалища експлуатуються з порушенням земельного законодавства – без оформлення права користування земельними ділянками.

Рівень охоплення населення району вивезенням твердих побутових відходів становить близько 20%. У селах санітарне очищення не організоване, до збирання та вивезення не залучаються підприємства, що надають такі послуги. Населення самостійно вивозить відходи на сільські звалища. Це становить екологічну небезпеку, оскільки фільтрат, насичений токсичними речовинами, потрапляє у водні об’єкти. Через відсутність належної системи поводження з твердими побутовими відходами у населених пунктах, як правило у приватному секторі, щорічно виявляється близько 30  несанкціонованих сміттєзвалищ.

Відповідно до статті 32 Закону України «Про відходи» з 1 січня 2018 року набрала чинності заборона на захоронення не перероблених (необроблених) побутових відходів – тобто запроваджується обов’язкове роздільне збирання або сортування сміття. Станом на 1 січня 2019 року роздільним збором сміття охоплено 11 населених пунктів,  що складає  20 відсотків від їх загальної кількості. У смт Козова встановлено устаткування для пресування ПЕТ-пляшки.

Завдяки впровадженню роздільного збирання побутових відходів, вдається відбирати сировинно-цінні компоненти, що значно зменшує обсяги захоронення відходів на сміттєзвалищах.

Важливою передумовою впровадження комплексу планувальних, організаційних, санітарно-технічних та господарських заходів щодо збирання, зберігання, перевезення оброблення (перероблення), утилізації, видалення, знешкодження і захоронення побутових відходів, що утворилися в населених пунктах є розроблення та затвердження схем санітарного очищення населених пунктів. На сьогоднішній день в районі не затверджено жодної такої схеми.

Поліпшення екологічної та санітарно-епідемічної ситуації, забезпечення належного поводження з твердими побутовими відходами є одним із пріоритетних завдань органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Визначення мети Програми

Метою Програми є зменшення негативного впливу побутових відходів на навколишнє  природне середовище та здоров’я людини шляхом реформування сфери поводження з твердими побутовими відходами, створення умов для надання високоякісних послуг з роздільного збирання, сортування,  зберігання, перевезення,  перероблення, утилізації, знешкодження та захоронення відходів.

Обгрунтування шляхів та засобів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування; строки та етапи виконання Програми

Шляхи та засоби розв’язання проблеми поводження з твердими побутовими відходами ґрунтуються на чинній правовій базі та новітніх технологіях у цій сфері. Зокрема, необхідність впровадження роздільного збирання твердих побутових відходів передбачається положеннями статті 32 Закону України «Про відходи».

Враховуючи екологічні та економічні фактори, планується впровадити комплексну систему, яка базується на організації роздільного збирання твердих побутових відходів шляхом сортування, здачу вторинної сировини на відповідні переробні підприємства, та складування залишку, що не утилізується на полігонах.

Ця система включає такі етапи робіт:

  • організацію роздільного збирання відходів у місцях їх утворення та постачання на переробні підприємства;
  • створення пунктів збирання та заготівлі відходів як вторинної сировини;
  • збирання відходів і транспортування на сміттєпереробні підприємства;
  • вилучення на сортувальних лініях корисних компонентів твердих побутових відходів та утилізація їх залишку.

Програма передбачає бюджетне фінансування в основному організаційних заходів у сфері поводження з твердими побутовими відходами. Враховуючи прибутковість діяльності, пов’язаної із сортуванням, переробкою і захороненням цієї категорії відходів і продуктів їх розкладу, які знаходяться на існуючих сміттєзвалищах та утворюються внаслідок життєдіяльності населення. Це, крім природоохоронного  ефекту, забезпечуватиме зайнятість трудових ресурсів і надходження до бюджетів.

Фінансування заходів програми здійснюється за рахунок:

  • коштів обласного бюджету;
  • коштів районного бюджету;
  • коштів бюджетів сіл, селищ та об’єднаних територіальних громад;
  • інших джерел, в тому числі коштів суб’єктів господарювання, грантів міжнародних організацій, коштів міжнародних програм, благодійних внесків тощо.

Конкретні обсяги фінансування Програми передбачаються під час підготовки проектів державного та місцевих бюджетів на відповідний рік у межах видатків передбачених Програмою.

Фінансування проектів з метою реалізації заходів програми здійснюється відповідно до чинного законодавства України.

Орієнтовний обсяг фінансування Програми на 2019-2020 роки становить 735 тис. гривень, з яких за рахунок обласного бюджету – 80,0 тис. гривень, районного бюджету – 60,0 тис. гривень, бюджетів сіл, селищ, об’єднаних територіальних громад – 395,0 тис. гривень, інших джерел – 200,0 тис. гривень.

Ресурсне забезпечення програми поводження з твердими побутовими відходами у Козівському районі на 2018-2020 роки

Обсяг коштів, які пропонується

залучити на виконання програми

Обсяг фінансування програми  

У тому числі за роками

2019 2020
Обсяг ресурсів, усього, у тому числі: 735,0 365,0 370,0
державний бюджет
обласний бюджет 80,0 40,0 40,0
районний бюджет 60,0 30,0 30,0
бюджети сіл, селищ та об’єднаних територіальних громад 395,0 195,0 200,0
кошти інших джерел 200,0 100,0 100,0

Перелік завдань і заходів програми та результативні показники

Основними завданнями Програми є:

  • розробка схем санітарного очищення населених пунктів району;
  • розширення територій, які охоплені послугою збирання твердих побутових відходів;
  • вибір земельних ділянок під сміттєзвалища та оформлення на них правовстановлюючих документів;
  • створення мережі пунктів для приймання вторинної сировини у населених пунктах району;
  • впровадження схем роздільного збирання твердих побутових відходів у населених пунктах району, а саме спорудження майданчиків, павільйонів для роздільного збирання та придбання контейнерів для роздільного збирання;
  • видавництво поліграфічної продукції, проведення семінарів, конференцій, вивчення досвіду щодо належного поводження з твердими побутовими відходами.

Виконання Програми дасть можливість :

  • забезпечити реалізацію державної політики у сфері поводження з твердими побутовими відходами;
  • стовідсотково охопити населення послугою збирання, вивезення та захоронення твердих побутових відходів;
  • припинити експлуатацію несанкціонованих сміттєзвалищ;
  • впровадити роздільне збирання відходів у всіх населених пунктах району;
  • збільшити використання вторинної сировини до 70-80% від загального обсягу твердих побутових відходів;
  • зменшити обсяги накопичення відходів на сміттєзвалищах/полігонах району;
  • поліпшити санітарну, епідемічну та екологічну ситуацію в районі;
  • підвищити рівень екологічної свідомості населення, зокрема молоді та школярів;
  • створити нові робочі місця.

В результаті  виконання заходів Програми у всіх населених пунктах будуть наявні схеми санітарного очищення населених пунктів, вдасться збільшити частку населення, що охоплена послугою збирання, вивезення та захоронення побутових відходів, буде створено пункти приймання вторинної сировини, споруджено майданчики, павільйони та придбано контейнери для роздільного збирання твердих побутових відходів.

Координація та контроль за ходом виконання Програми

Координація роботи з виконання завдань і заходів Програми здійснюватиметься сектором розвитку інфраструктури та житлово-комунального господарства районної державної адміністрації.

Організаційне забезпечення реалізації Програми  та контроль за ходом виконання покладається на сектор розвитку інфраструктури та житлово-комунального господарства районної державної адміністрації.

Виконавці Програми забезпечують реалізацію заходів Програми в повному обсязі та до 05 січня і 05 липня протягом 2019-2021 років надають інформацію сектор розвитку інфраструктури та житлово-комунального господарства районної державної адміністрації.

Сектор розвитку інфраструктури та житлово-комунального господарства районної державної адміністрації узагальнює подану інформацію та здійснює аналіз виконання заходів Програми, про що інформує управління житлово-комунального господарства та енергозбереження обласної державної адміністрації до 10 січня і 10 липня протягом 2019-2021 років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com