Продаж алкоголю без ліцензії не призвів до відповідальності

Суддя Чортківського районного суду Наталія Яковець вирішила не притягувати до відповідальності підприємця, що що продавав пиво без ліцензії.

Про це стало відомо Інфопростору.

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення № 800 від 04 березня 2019 року встановлено, що цього числа в барі-магазині «Софія» здійснювалась роздрібна торгівля пивом (пиво «Львівське 0,5 л. 2 пляшки по ціні 14,50 грн.) на суму 29 грн. без наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі пивом, чим порушено ст.15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольним напоями і тютюновими виробами» №481/95-ВР від 19.12.1995 р.

Вина підприємця підтверджується протоколом про адміністративне правопорушення та іншими матеріалами справи.

Відповідно до п. 7 ч. 1ст. 7 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності»ліцензуванню підлягає виробництво і торгівля спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами, яка ліцензується відповідно до Закону України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”. Як установлено під час розгляду справи, підприємець зазначених вимог закону не виконав, оскільки ліцензії на вказану торгівлю не отримав.

Чоловік в суді попросив врахувати, що продаж двох пляшок пива, який є слабоалкогольним напоєм, носить одиничний характер, та те, що в нього на утриманні є неповнолітня дитина.

За вказаних обставин суд приходить до переконання про наявність в діях підприємця ознак адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення, провадження господарської діяльності без одержання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, чи здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування, а так само без одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди).

Однак, зважаючи на характер вчиненого правопорушення, суд приходить до переконання, що вчинене правопорушення є малозначним.

Відповідно дост. 22 Кодексу України про адміністративні правопорушення при малозначності вчиненого адміністративного правопорушення орган (посадова особа), уповноважений вирішувати справу, може звільнити порушника від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням. За вказаних обставин суд вважає за можливе звільнити підприємця від адміністративної відповідальності, передбаченої ч. 1 ст. 164 КУпАП, за малозначністю правопорушення, обмежившись усним зауваженням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com