Влада хоче «пАкращити» життя селянам Тернопільщини

У гонитві за «легкими» грошима наша влада не має рівних. Так, депутати Верховної Ради Криму прийняли проект постанови, згідно із яким кожен, хто збирає гриби, ягоди і трави для продажу, повинен заплатити податок. Під цей податок потрапляють також люди, які займаються організацією турпоходів і ті, хто пасе в лісі свою худобу.

Ініціатива парламентаріїв викликала побоювання у звичайних грибників: як їм тепер у лісі довести, що вони збирають гриби для себе, вони не знають. Юристи відразу ж забили на сполох, бо в даному випадку, запевняють вони, подібний збір – це привід для корупції.

Тим часом чиновники вже встигли затвердити попередні розцінки. Так, за випас худоби в лісі пропонується брати 49 грн. на рік, за заготівлю сіна – 5 грн. з одного гектара. За кожен кілограм зібраних в лісі лікувальних рослин, плодів, грибів, горіхів, ягід потрібно буде заплатити по 1,5 грн. Організатори турпоходів по лісових стежках – піших і на велосипедах – заплатять 10 грн. з людини, а кінні прогулянки обійдуться їм у 15 грн., авто- і мотопрогулянки з розрахунку за одиницю транспорту – по 20 грн. з байка чи машини.

Жителі віддалених сіл обурені таким оподаткуванням, адже для більшості – збирання і продаж ягід та грибів – чи не єдиний заробіток.

Тож, як бачимо, замість того, щоб підтримати село, про що неодноразово наголошував і президент, і прем’єр, влада вкотре позбавляє їх хоч якогось заробітку і засобів для виживання.

Залишається лише сподіватись, що Верховна рада України не братиме приклад зі своїх колег і не «пАкращить» вже і так «покращене» життя селян.

 

infoprostir@gmail.com