Суд повернув поліції протокол на п’яного водія через неправильне оформлення

Гусятинський районний суд своєю ухвалою повернув матеріали справи про притягнення до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення до Гусятинського відділення поліції Підволочиського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Тернопільській області для належного дооформлення.

Про це стало відомо Інфопростору.

Як йдеться в матеріалах справи, 18.03.2019 року о 17 год. 45 хв. в м. Хоростків по вул. Івасюка, Гусятинського району водій керував мопедом «Силач» з ознаками алкогольного сп’яніння (запах алкоголю з порожнини рота). Від проходження огляду на стан спяніння водій відмовився, чим порушив вимоги п. 2.5 ПДР України, за що передбачена відповідальність ст. 130 ч.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відповідно до вимог ст.256 КУпАП у протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються: дата і місце його складення, посада, прізвище, імя, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення); місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи.

Відповідно до змісту статті 278 КУпАП, орган (посадова особа) при підготовці до розгляду справи про адміністративне правопорушення вирішує питання, зокрема, чи правильно складено протокол та інші матеріали справи про адміністративне правопорушення.

Протокол про адміністративне правопорушення, матеріали про адміністративне правопорушення при складанні органами поліції повинні відповідати вимогам Кодексу України про адміністративні правопорушення та Інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі, затвердженої наказом МВС України №1395 від 07.11.2015 року, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 10.11.2015 року, № 1408/27853 (далі – Інструкція).

Згідно підп.1 п.1 розділу II Інструкції протокол про адміністративне правопорушення складається відповідно до статті 254 КУпАП.До протоколу про адміністративне правопорушення долучаються  письмові пояснення свідків правопорушення у разі їх наявності.

Проте, протокол про адміністративне правопорушення серії ОБ № 008046 від 18.03.2019 року оформлений з порушенням вимог КУпАП, та не відповідає вимогам вищевказаної Інструкції.

Зокрема, порушено вимоги підп.1 п.1 розділу II Інструкції, а саме, до протоколу не долучено пояснення свідків, хоча у графі «свідки» зазначені дві особи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com