В Козові злісних неплатників аліментів не покарають через неправильне оформлення документів

Козівський районний суд повернув до Козівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області для належного оформлення та усунення недоліків матеріали на декількох злісних неплатників аліментів.

Про це стало відомо Інфопростору.

Так, до суду направлено протокол про адміністративне правопорушення № 33 від 11.04.2019 року відповідно до якого зафіксовано, що в чоловіка наявна заборгованість зі сплати аліментів в сумі 100677,90 грн.

Однак, через допущені помилки чоловіка притягнути до відповідальності порушника суд не зміг.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 278 КУпАП орган (посадова особа) при підготовці до розгляду справи про адміністративне правопорушення вирішує питання чи правильно складено протокол та інші матеріали справи про адміністративне правопорушення.

За приписами ч. 1ст. 256 КУпАПу протоколі про адміністративне правопорушення, крім інших обов’язкових реквізитів, зазначається, зокрема, дата і місце його складення, посада, прізвище, ім’я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу порушника; місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення;прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення порушника; інші відомості, необхідні для вирішення справи.

Як убачається з матеріалів справи, при складанні протоколу № 33 від 11 квітня 2019 року стосовно винуватця, зазначені вимоги закону порушені.

У відповідності до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» від 03.07.2018 року, який набрав чинності з 28.08.2018 року,стаття 183-1 КУпАП викладена таким чином, що дії правопорушника мають кваліфікуватися за різними частинами даної статті. При складанні протоколів вказана норма державним виконавцем має бути обов’язково врахована.

Всупереч вказаній нормі, в протоколі про адміністративне правопорушення за № 33 від 11 квітня 2019 року не зазначено частини статті 183-1 КУпАП, за якою складено вказаний протокол про адміністративне правопорушення.

При цьому, суть адміністративного правопорушення має бути конкретною за змістом, викладеною з урахуванням суб’єктивних та об’єктивних ознак складу адміністративного правопорушення, передбачених ст. 183-1 КУпАП.

Як вбачається з протоколу № 33 від 11 квітня 2019 року, суть адміністративного правопорушення викладена в загальних рисах, а саме переписано зміст ст. 183-1 КУпАП без конкретизації об’єктивних ознак складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 183-1 КУпАП, яке інкриміновано порушнику, зокрема в протоколі про адміністративне правопорушення відсутній будь-який розрахунок суми платежів за шість місяців, що би підтверджувало, що вказана заборгованість 100677,90 грн. дійсно перевищує розмір такої.

Такі ж порушення допущені й у випадках складання протоколів про адміністративні правопорушення відносно інших неплатників аліментів, зокрема протокол № 32 від 09.04.2019 року відносно чоловіка, що заборгував аліменти в сумі 83052,65 грн та протокол № 24 від 09.04.2019 року відносно чоловіка із заборгованістю в сумі 53257,00 грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com