Суд повернув поліції матеріали на неповнолітнього “підривника”

Тернопільський міськрайонний суд повернув до поліції матеріали справи про адміністративне правопорушення відносно неповнолітнього курця.

Про це стало відомо Інфопростору.

Як вбачається із протоколу про адміністративне правопорушення від 05.03.2019р. серії ГП №150650, чоловік неналежно займається вихованням свого малолітнього сина, що проявилося в тому, що останній 16 лютого 2019 року близько 13 год. порушуючи громадський порядок з мотивів явної неповаги до суспільства, перебуваючи в приміщенні туалету на 3 поверсі, що знаходиться в «Кооперативному коледжі» по вул. Руська,17, в м. Тернопіль, виготовив з картону підозрілий предмет, візуально схожий на вибухівку та залишив його у вказаному приміщенні, чим зірвав навчальний процес, вчинив правопорушення, передбачене ст. 173 КУпАП, проте, враховуючи те, що малолітній студент, не досяг віку притягнення до адміністративної відповідальності, до відповідальності притягується його батько за ч. 3 ст. 184 КУпАП.

В судове засідання батько порушника не з’явився.

В засіданні захисник просив провадження в адміністративній справі про притягнення чоловіка до адміністративної відповідальності за ч. 3 ст. 184 КУпАП закрити за відсутністю в його діях складу даного правопорушення, мотивуючи тими обставинами, що матеріали справи не містять доказів того, що картонний предмет є підозрілий, візуально схожий на вибухівку, що послужило для виклику працівників поліції та примусової евакуації, а відтак, його дії призвели до зриву навчального процесу. За відсутністю належного і детального опису даного предмету кваліфікованим спеціалістом із долученням фотографій не можливо встановити причинний зв’язок із діями іншого хлопця, який положив картонний предмет та діями особи, яка повідомила працівників поліції про таку знахідну, чи можливо це були її суб’єктивні висновки, що картонний предмет схожий на вибухівку, що становило загрозу для оточуючих. Тому, матеріалами справи не підтверджується вчинення малолітнім студентом дій, які містять склад адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173 КУпАП, а відтак і вину чоловіка у вчиненні правопорушення за ч. 3 ст. 184 КУпАП. Крім цього, до матеріалів справи не долучено доказів того, що малолітній хлопець є сином чоловіка, оскільки дана інформація лише з’ясована на підставі пояснень осіб.

Відповідно до ст. 245 КУпАП завданнями провадження у справі про адміністративне правопорушення є своєчасне, всебічне, повне й об’єктивне з’ясування всіх обставин справи, вирішення її у точній відповідності з законом.

Відповідно до вимог п. 2 ч. 1 ст. 278 КУпАП орган (посадова особа) при підготовці до розгляду справи про адміністративне правопорушення, повинен вирішити, чи правильно складено протокол та інші матеріали справи про адміністративне правопорушення.

Згідно ст. 256 КУпАП у протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються, зокрема, місце адміністративного правопорушення.

Суд, заслухавши пояснення захисника, вважає їх обґрунтованими, оскільки без виконання вказаних дій та без долучення до матеріалів справи детального опису картонного предмету із його фотографіями не можливо встановити і віднести його до підозрілих предметів, які візуально схожі на вибухівку, а відтак і встановити наявність в діях малолітнього хлопця складу адміністративного правопорушення за ст. 173 КУпАП, що є в наслідковому зв’язку із притягненням чоловіка до адміністративної відповідальності за ч. 3 ст. 184 КУпАП. Також, до матеріалів справи необхідно долучити докази того, що хлопець є сином чоловіка, щодо якого складено протокол і відібрати пояснення в студента по обставинах адміністративної справи.

Зазначений недолік є суттєвим, а тому матеріали справи не дають можливості повно та об’єктивно розглянути дану справу та накласти на правопорушника адміністративне стягнення відповідно до вимог ст. 33 КУпАП.

Відповідно до вимог ст.7 Кодексу України про адміністративні правопорушення ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв’язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом. Провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності.

За таких обставин, матеріали справи про притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 184 КУпАП суд направив в Тернопільський ВП ГУНП в Тернопільській області для належного оформлення та вчинення дій, зазначених у мотивувальній частині постанови.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com