Водія Porsche Cayenne не притягнуть до відповідальності, бо в поліції неправильно склали протокол

Тернопільський міськрайонний суд не зміг притягнути до відповідальності водія елітного автомоблія, бо поліцейські склали протокол із порушеннями.

Про це стало відомо Інфопростору.

Матеріали справи про адміністративне правопорушення надійшли від Тернопільського РВП ТВП ГУНП в Тернопільській області.

Як вбачається з протоколу про адміністративне правопорушення серія ОБ №046458 від 19 березня 2019 року, водій 30 грудня 2018 року о 12 год. 05 хв. на а/д «Тернопіль – Львів», в напрямку м. Львів, керуючи транспортним засобом марки «Porsche Cayenne», виїхав на смугу зустрічного руху, де допустив зіткнення із автомобілем марки «ВАЗ». Внаслідок ДТП автомобілі отримали механічні пошкодження з матеріальними збитками. Своїми діями водій порушив пп. 2.3, 14.6 Правил дорожнього руху.

При підготовці справи до розгляду, Судом встановлено, що вказані матеріали адміністративної справи після дооформлення надійшли до суду без усунення зазначених в постанові суду від 26 березня 2019 року недоліків, а саме:

Відповідно до ч.1 ст. 256 КУпАП у протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім`я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення); місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи. Якщо правопорушенням заподіяно матеріальну шкоду, про це також зазначається в протоколі.

Як вбачається з протоколу про адміністративне правопорушення серія ОБ №046458 від 19 березня 2019 року, він складений на водія, однак згідно вимог п.6 розділу ІІ Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення в органах поліції, затвердженої Наказом Міністерства внутрішніх справ України 06.11.2015  № 1376 (далі Інструкції), усі реквізити протоколу про адміністративне правопорушення заповнюються чорнилом чорного або синього кольору, розбірливим почерком, державною мовою. Даний факт, свідчить про те, що поліцейський при складанні протоколу про адміністративне правопорушення, не дотримався вимог Інструкції, оскільки відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності повинні бути заповненні державною мовою, а не іноземною, що було зроблено поліцейським.

Згідно п. 1 розділу VIII Інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України від 07.11.2015  № 1395 (далі – Інструкції), у разі порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, на місці дорожньо-транспортної пригоди (далі – ДТП) складається протокол про адміністративне правопорушення стосовно цих осіб, до якого додаються, а саме схема місця ДТП (додаток 7), яку підписують учасники ДТП та поліцейський;

Відповідно до п. 3 розділу I Інструкції, схема місця дорожньо-транспортної пригоди – графічне зображення місця дорожньо-транспортної пригоди з відображенням та фіксацією на ньому всіх об`єктів та обставини, що стосуються події та можуть мати значення для об`єктивного визначення її причин, яке оформлюється з дотриманням вимог цієї Інструкції на місці пригоди і підписується її учасниками.

Проаналізувавши матеріали справи, суд зауважує, що в протоколі про адміністративне правопорушення, в порушення вимог ст. 256 КУпАП та Інструкції, не вказано точно місце вчинення правопорушення, зазначено лише, що ДТП відбулося на а/д «Тернопіль-Львів», проте в схемі місця ДТП, відображено місце вчинення дорожньо-транспортної пригоди із зазначенням на якому кілометрі відбулася дорожньо-транспортна пригода, в саме на а/д «Тернопіль-Львів» 4 км +500м.

Також, Суд зазначає, що як вбачається із Витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, по факту дорожньо-транспортної пригоди, яка відбувала 30 грудня 2018 року о 12 год. 05 хв. на 4 км+500м автомобільної дороги «Тернопіль – Львів», внесено відомості до ЄРДР, правова кваліфікація кримінального правопорушення (КК України 2001) ст. 286 ч. 1 КК України.

Однак, згідно постанови про закриття кримінального провадження від 19 березня 2019 року, кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018210180000684 від 31.12.2018 року – закрито, на підставі п.2 ч.1 ст. 284 КПК України, у зв`язку з відсутністю в діях водіїв складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

З наведеного вище випливає, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості по ч. 1 ст. 286 КК України, однак згідно постанови про закриття кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за №12018210180000684 від 31.12.2018 року кримінальне провадження відносно водія закрито, у зв`язку з відсутністю в його діях складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України. Жодних дій, щодо ч. 1 ст. 286 КК України, згідно вказаної постанови не прийнято.

Крім того, після повернення справи з дооформлення, Судом встановлено, що в постанові про закриття кримінального провадження від 19 березня 2019 року, міститься виправлення в резолютивній частині постанови, а саме з ч. 2 ст. 286 КК України на ч. 1 ст. 286 КК України, що в свою чергу свідчить про неналежність даного доказу, а тому не може братися Судом до уваги.

Згідно ч. 2 ст. 9 КУпАП адміністративна відповідальність за правопорушення, передбачені цим Кодексом, настає, якщо ці порушення за своїм характером не тягнуть за собою відповідно до закону кримінальну відповідальність.

За таких обставин, суд вважає, що матеріали справи про притягнення до адміністративної відповідальності водія за ст. 124 КУпАП необхідно повторно повернути до Тернопільського РВП ТВП ГУНП в Тернопільській області, для належного оформлення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com