В Тернополі суд не покарав нетверезого водія

Тернопільський міськрайонний суд закрив провадження у справі про адміністративне правопорушення відносно водія, якого впіймали за кермом в нетверезому стані.

Про це стало відомо Інфопростору.

Як йдеться в матеріалах справи, правопорушник 18 грудня 2018 року о 23 год. 50 хв., в м. Тернополі по вул.Макаренка,4, керував транспортним засобом марки «Рено Кенго» д.н.з. «ВО7862АС», з явними ознаками алкогольного сп’яніння, а саме: різкий запах алкоголю з порожнини рота, порушення координації рухів, зміна забарвлення шкірного покриву обличчя. Від проходження огляду на стан алкогольного сп»яніння на місці зупинки із застосування технічного приладу газоаналізатора «Drager Alcotest 6820» та в КУТОР ТОНД водій відмовився в присутності двох свідків, чим порушив вимоги п. 2.5 Правил дорожнього руху України.

Чоловік, будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду справи, в судове засідання не з’явився.

Вина водія у вчиненні правопорушення доведена матеріалами справи, дослідженими та проаналізованими в судовому засіданні, а саме: даними, які містяться в протоколі про адміністративне правопорушення серії БД №423628 від 19 грудня 2018 року; письмовими поясненнями свідків, та порушника від 19 грудня 2018 року, постановою про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване не в автоматичному режимі серія ЕАВ №801921 від 19 грудня 2018 року; довідкою УПП в Тернопільській області ДПП від 21 грудня 2018 року, відеозаписом з нагрудних відеокамер інспекторів УПП в Тернопільській області ДПП.

За таких обставин, суд вважає, що в діях водія наявні ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, тобто відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного сп’яніння, а тому його слід притягнути до відповідальності.

Однак, відповідно до ст. 38 КУпАП у разі, якщо справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу чи інших законів підвідомчі суду (судді), адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через три місяці з дня вчинення правопорушення. У разі закриття кримінального провадження, але за наявності в діях порушника ознак адміністративного правопорушення адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через місяць з дня прийняття рішення про закриття кримінального провадження.

Таким чином, приймаючи до уваги вимоги ст. 38 КУпАП, адміністративне стягнення на водія за вчинене ним правопорушення передбаченого ч.1 ст. 130 КУпАП, могло бути накладене не пізніше 18 березня 2019 року.

Згідно із п. 7 ст. 247 КУпАП провадження в справі про адміністративне правопорушення підлягає закриттю у випадку закінчення на момент розгляду справи строків, передбачених ст. 38 КУпАП.

Таким чином, суд прийняв рішення визнати водія винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 130 КУпАП.

Однак, до відповідальності його не притягнуто, а провадження в адміністративній справі відносно водія за ч.1 ст. 130 КУпАП – закрито, у зв’язку із закінченням на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення строків, передбачених ст. 38 КУпАП.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com