Суд відсторонив від посади заступника міського голови Чорткова, якого впіймали на хабарі

Тернопільський міськрайонний суд відсторонив від посади заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Чортківської міської ради Олега Недокуса, якого впіймали під час отримання хабара.

Про це стало відомо Інфопростору.

Як йдеться в матеріалах кримінального провадження, Олег Недокус, перебуваючи на посаді заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Чортківської міської ради та одночасно членом виконавчого комітету Чортківської міської ради, в силу чого, останній, будучи службовою особою, яка відповідно до п. 2 примітки до ст.. 368 КК України займає відповідальне становище та є суб`єктом відповідальності за корупційне правопорушення згідно пп. «в» п.1 ч.1 ст.3 Закону України «Про запобігання корупції», діючи умисно, використовуючи службове становище усупереч інтересам служби, з метою власного збагачення, порушуючи обмеження, встановлені ст. 22 Закону України «Про запобігання корупції», умисно вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 368 КК України за наступних обставин.

Так, відповідно до рішення сесії Чортківської міської ради № 1358 від 27 грудня 2018 року «Про затвердження кандидатури на посаду заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Чортківської міської ради» затверджено кандидатуру на посаду заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Чортківської міської ради Олега Недокуса. На підставі розпорядження Чортківського міського голови № 379-к від 28 грудня 2019 року «Про початок роботи Олега Недокуса», з яким він ознайомився 09 січня 2019 року та приступив до роботи на посаді заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради з 10 січня 2019 року.

20 березня 2019 року фізична особа – підприємець з метою здійснення підприємницької діяльності звернувся до Чортківської міської ради через центр надання адміністративних послуг із заявою для отримання дозволу на розміщення зовнішньої реклами – білбордів на території міста Чортків.

Про вказаний факт стало відомо заступнику Чортківської міського голови Олегу Недокусу, після чого у нього виник злочинний умисел направлений на вимагання та одержання неправомірної вигоди від підприємця за сприяння в позитивному прийнятті рішення виконавчим комітетом Чортківської міської ради та надання йому дозволу на розміщення зовнішньої реклами – білбордів на території міста Чортків.

З метою реалізації свого злочинного наміру направленого на вимагання та одержання неправомірної вигоди від підприємця, Олег Недокус в березні 2019 року (точної дати досудовим розслідуванням не встановлено) знаючи, що підприємець знайомий з братом колишнього міського голови Олегом Билицею, вирішив залучити його як пособника до одержання неправомірної вигоди в сумі 800 доларів США за позитивне голосування виконавчим комітетом Чортківської міської ради по заяві підприємця та надання йому дозволу на розміщення зовнішньої реклами – білбордів на території міста Чортків. Надалі, 20 березня 2019 року, підприємець зустрівся з пособником Олегом Билицею та під час розмови з останнім повідомив, що подав вже пакет документів для отримання дозволу на розміщення 8 білбордів на території міста Чорткова. Тоді ж, пособник повідомив підприємця про те, що йому відомо про його намір отримати дозвіл на розміщення білбордів та вказана заява буде розглядатись виконавчим комітетом Чортківської міської ради наступного тижня. Крім того, він повідомив, що за позитивне прийняття рішення виконавчим комітетом по його заяві необхідно надати для заступника Чортківського міського голови Олега Недокуса грошові кошти в сумі 800 доларів США. Підприємець, розцінюючи дії заступника Чортківського міського голови як вимагання неправомірної вигоди та розуміючи, що не виконання його злочинних вимог призведе до настання шкідливих наслідків для його прав та законних інтересів, що полягають у не отримання дозволу на розміщення білбордів на території міста Чорткова та не можливості здійснення підприємницької діяльності, змушений був погодитись щодо надання неправомірної вигоди. Надалі, 04 квітня 2019 року близько 13.00 год., перебуваючи в приміщенні автомийки, що розташована на заправці «ОККО» в м. Чортків по вул.Степана Бандери, 91, Олег Билиця, здійснюючи пособницькі дії одержав від підприємця для чиновника Чортківської міської ради частину обумовленої суми неправомірної вигоди у вигляді 200 доларів США за сприяння в позитивному прийнятті виконавчим комітетом Чортківської міської ради рішення по заяві підприємця та надання йому дозволу на розміщення зовнішньої реклами – білбордів на території міста Чортків.

Після цього, 15 травня 2019 року, близько 17 год. Олег Билиця, продовжуючи здійснювати пособницькі дії до одержання неправомірної вигоди службовою особою, що займає відповідальне становище, перебуваючи поблизу приміщення автомийки що розташована на заправці «ОККО» в м. Чортків по вул.Степана Бандери, 91, після повідомлення чиновника про позитивний розгляд заяви підприємця виконавчим комітетом Чортківської міської ради про надання дозволу на розміщення зовнішньої реклами – білбордів на території міста Чортків, одержав від нього решту обумовленої суми неправомірної вигоди 600 доларів США для Олега Недокуса за сприяння в позитивному прийнятті виконавчим комітетом Чортківської міської ради рішення по заяві підприємця та надання йому дозволу на розміщення зовнішньої реклами – білбордів на території міста Чортків.

Відтак, суд прийшов до наступних висновків.

СУ ГУНП в Тернопільській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42019210000000058 від 21 березня 2019 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.368 КК України та ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 368 КК України.

15 травня 2019 року Олегу Недокусу повідомлено про підозру у вчиненні ним злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України – одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням службового становища, поєднане із вимаганням неправомірної вигоди.

Відповідно до ч.5. ст.65 Закону України «Про запобігання корупції» особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні нею злочину у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом.

Перебування Олега Недокуса на посаді заступника Чортківського міського голови сприяло вчиненню кримінального правопорушення, оскільки, відповідно до посадової інструкції заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Чортківської міської ради, він здійснює контроль за станом благоустрою територій, організацій, озеленення, охорони зелених насаджень і водойм, створення місць відпочинку громадян; організовує роботу по благоустрою міста, залученню на договірних засадах з цією метою коштів, трудових і матеріально-технічних ресурсів підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, а також населення; у межах своїх повноважень спрямовує, координує та контролює діяльність: відділу містобудування, архітектури та капітального будівництва; інспекції з благоустрою; за дорученням міського голови організовує роботу виконавчих органів ради за іншими напрямками діяльності; несе персональну відповідальність за якісне та несвоєчасне виконання завдань, за напрямом діяльності.

Продовжуючи перебувати на посаді під час проведення досудового розслідування Олег Недокус зможе впливати на свідків у кримінальному провадженні, зокрема працівників Чортківської міської ради з метою дачі ними неправдивих показань з приводу обставин прийняття виконкомом Чорктівської міської ради рішення про надання дозволу підприємцю на розміщення об`єктів зовнішньої реклами на території міста Чортків, а також знищити, сховати чи спотворити документи, які мають істотне значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Окрім цього, на даний час виконкомом Чортківської міської ради не вирішено питання щодо надання дозволу на розміщення підприємцю інших об`єктів зовнішньої реклами та Олег Недокус може впливати на членів виконкому Чортківської міської ради з метою прийняття ними негативних рішень щодо звернень підприємця про розміщення об`єктів зовнішньої реклами.

Тому суд прийняв рішення відсторонити Олега Недокуса від посади заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Чортківської міської ради.

Строк дії ухвали встановити до 14 липня 2019 року.

Як ми повідомляли раніше, 14 травня 2019 року в Чорткові на хабарі затримали заступника міського голови.

Пізніше прокуратура Тернопільської області підтвердила даний факт.

Хабар заступнику міського голови Чорткова був схований в сигаретній пачці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com