В Борщівському районі засудили трьох учнів, які обікрали поштове відділення

Борщівський районний суд виніс вирок в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019210050000036 від 01 лютого 2019 року про обвинувачення учня 3 курсу ДНЗ «Борщівський професійний ліцей», учня 9 класу Вільховецької ЗОШ І-ІІ ступенів та учениці 8 класу Гермаківської ЗОШ І-ІІ ступенів.

Про це стало відомо Інфопростору.

Судом визнано доведеним, що 31 січня 2019 року біля 01.00 год. учень ліцею ще з двома школярами, жителі с. Вільховець Борщівського району, знаходилися в центрі с. Вільховець, неподалік приміщення сільської ради. В цей час у ліцеїста виник злочинний умисел вчинити крадіжку майна із приміщенні відділення поштового зв`язку Вільховець Борщівського району. З метою реалізації свого злочинного умислу, він, діючи умисно, запропонував неповнолітнім школяру та школярці вчинити крадіжку майна з приміщення відділення поштового зв`язку в с. Вільховець Борщівського району. Учень ліцею переконав неповнолітніх школяра та школярку вчинити вказану крадіжку, сказавши, що за це їм нічого не буде, а викрадене майно вони поділять між собою. Погодившись вони втрьох прийшли до приміщення відділення поштового зв`язку в с. Вільховець. Надалі, учень ліцею, діючи умисно, таємно, за попередньою змовою групою осіб, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків і бажаючи їх настання, з метою особистого збагачення з корисливих спонукань, разом з школяркою ногами вибили вхідні двері в приміщенні поштового зв`язку. Після цього, він згідно попередньої домовленості залишився біля приміщення спостерігати, щоб ніхто не бачив їхніх протиправних дій, а двоє школярів, продовжуючи свої злочинні дії, діючи умисно, таємно, за попередньою змовою групою осіб, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків і бажаючи їх настання, з метою особистого збагачення з корисливих спонукань, з метою вчинення крадіжки майна, проникли через вхідні двері в коридор, де школяр ліктем руки вибив двері, які ведуть безпосередньо в приміщення відділення поштового зв`язку. Перебуваючи в приміщенні відділення поштового зв`язку вони викрали з-під шухляди, що знаходилася на столі, гаманець, який належить потерпілій жительці с. Вільховець Борщівського району, вартістю 66,88 грн, в якому знаходилися грошові кошти в сумі 2000 грн, та золоті вироби, а саме: «хрестик» вагою 1 грам, вартістю 1150 грн за 1 грам, на суму 1150 грн, «хрестик» вагою 1 грам, вартістю 1150 грн за 1 грам, на суму 1150 грн, «хрестик» вагою 1 грам, вартістю 1150 грн за 1 грам, на суму 1150 грн, «жіночий ланцюжок» вагою, 1,60 грамів, вартістю 1150 грн за 1 грам, на суму 1840 грн, «перстень жіночий з каменем» вагою 5,86 грамів, вартістю 4000 грн, «сережки з каменем» вартістю 4000 грн., «жіноча обручка» вагою 4,75 грамів, вартістю 5639,62 грн, «сережки у вигляді листочків» вагою 2,84 грами, вартістю 3383,48 грн, «жіночий ланцюжок» вагою 1,60 грамів, вартістю 1266,08 грн, які належать працівниці поштового відділення, після чого покинули місце вчинення злочину. Всього школярі за попередньою змовою вчинили крадіжку майна потерпілої на суму 25646,06 грн.

Крім цього, учень ліцею, знаючи, що інші двоє школярів є неповнолітніми, розуміючи протиправний характер своїх дій, втягнув їх в злочинну діяльність , а саме 31 січня 2019 року біля 01.00 год. запропонував та переконав неповнолітніх вчинити крадіжку майна з приміщення відділення поштового зв`язку в с. Вільховець по вул. Центральна, 76А Борщівського району на що школярі погодилися погодилися, і втрьох прийшли до приміщення відділення поштового зв`язку в с. Вільховець.

Вважаючи доведеність вини суд прийняв рішення визнати учні Борщівського ліцею винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.185, ч.1 ст.304 КК України і призначити покарання:

– за ч.3 ст.185 КК України 3 (три) роки позбавлення волі;

– за ч.1 ст.304 КК України 3 (три) роки позбавлення волі.

На підставі ст.70 КК України за сукупністю вчинених кримінальних правопорушень остаточне покарання йому визначено шляхом часткового складання призначених покарань у виді 3 (трьох) років 6 (шести) місяців позбавлення волі.

Водночас, на підставі ст. 75 КК України засудженого учня ліцею звільнити від відбування покарання з випробуванням визначивши іспитовий строк 1(один)рік.

Двох інших школярів суд визнав винуватими у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.185 КК України та із застосуванням ст. 69 КК України призначив покарання у виді штрафу в розмірі ста двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить – 2040 (дві тисячі сорок) грн кожному.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com