Поліцейські склали протокол на школяра, який їхав маршруткою без квитка

Управління патрульної поліції в Тернопільській області ДПП направило до Тернопільського міськрайонного суду матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності відносно учня ЗОШ I-III ст. с. Кам’янки Підволочиського району, який їхав в громадському транспорті без квитка.

Про це стало відомо Інфопростору.

Як вбачається з протоколу про адміністративне правопорушення серії ГП № 131093 від 23.05.2019 р., школяр 23 травня 2019 року о 18 год. 30 хв. скористався послугами маршрутного таксі №1А при цьому не маючи при собі квитка на проїзд, який би підтверджував оплату проїзду.

Відповідно до ст.278 Кодексу України про адміністративні правопорушення, під час підготовки до розгляду справи про адміністративне правопорушення суддя повинен перевірити чи правильно складений протокол та інші матеріали справи про адміністративне правопорушення.

Оглянувши матеріали справи суддя прийшов до висновку, що вказані матеріали адміністративної справи слід повернути для належного дооформлення, з наступних підстав.

Відповідно доч.2 ст. 135 КУпАП України адміністративна відповідальність настає за безквитковий проїзд пасажира, тощо, в міському транспорті та тягне за собою накладення штрафу в двадцятикратному розмірі від вартості проїзду.

Кодексом України про адміністративні правопорушення визначено форму і основні елементи змісту як протоколу про адміністративне правопорушення, так і рішення (постанови), що приймається в конкретній справі. В них, зокрема, повинні бути викладені всі обставини вчинення правопорушення, отримані на підставі сукупності досліджених доказів.

Відповідно до вимог ч.1 ст.256 КУпАП у протоколі про адміністративне порушення зазначаються: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім`я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення); місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи. Якщо правопорушенням заподіяно матеріальну шкоду, про це також зазначається в протоколі.

Так, в порушення вимог вказаної норми КУпАП у протоколі про адміністративне правопорушення не вказано місце вчинення правопорушення. Окрім цього, як зазначалося вище санкцією статті, яка інкримінується школяреві, передбачено штрафу в двадцятикратному розмірі від вартості проїзду, чого у протоколі серії ГП 131093 від 23.05.2019 року не вказано, тобто не зазначено вартості проїзду в маршрутному таксі №1А на момент проїзду неповнолітнім у ньому, що унеможливлює призначення покарання передбаченого ч.2 ст.135 КУпАП.

Відсутність цих даних з врахуванням вищенаведених недоліків при оформленні протоколу про адміністративне правопорушення, не дає можливості повно та об’єктивно розглянути дану справу та накласти на правопорушника адміністративне стягнення.

За таких обставин суддя вирішив, що матеріали справи про притягнення до адміністративної відповідальності школяра за ознаками ч. 2 ст. 135 КУпАП слід направити Управління патрульної поліції в Тернопільській області для належного дооформлення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com