В Збаражі засудили учня Підволочиського ліцею

Учень Підволочиського ліцею, який у 2017 році вчинив дорожньо-транспортну пригоду, визнаний винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 286 КК України і засуджений до трьох років позбавлення волі, без позбавленням права керувати транспортними засобами. Водночас, суд звільнив його від відбування покарання.

Про це стало відомо Інфопростору.

Як йдеться в матеріалах кримінального провадження, 16 вересня 2017 року обвинувачений, будучи неповнолітнім, не маючи права керування транспортними засобами, перед виїздом із с. Лозівка Підволочиського району, не перевірив і не забезпечив технічно справний стан автомобіля «ВАЗ 2103», розпочав рух із встановленими на передній та задній осях автомобіля шинами різних моделей з різними малюнками протектора, чим порушив вимоги п. 2.3. (а) та п. 31.4.5. (г) Правил дорожнього руху України (далі – ПДР України).

Далі, приблизно о 01 год. 16 вересня 2017 року обвинувачений, в порушення вимог п. 2.1 (а) та п. 2.9 (а) ПДР України, не маючи посвідчення водія на право керування транспортним засобом категорії «В», перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння середнього ступеня, керував автомобілем «ВАЗ 2103», що рухався проїзною частиною автомобільної дороги сполученням «Терпилівка – Климківці» у напрямку с. Климківці Підволочиського району, та в якому окрім нього, знаходились двоє пасажирів.

Під час руху вказаного транспортного засобу на ділянці дороги на початку с. Климивці Підволочиського району Тернопільської області, обвинувачений не був достатньо уважним та належно не стежив за дорожньою обстановкою, щоб своєчасно реагувати на її зміну та не створювати своїми діями загрози безпеці дорожнього руху, порушивши вимоги п. 1.10 (в частині визначення понять «безпечна швидкість», «дорожні умови», «дорожня обстановка» та виконання їх вимог), п. 2.3 (б, д), п. 12.1 та п. 12.6 (б) ПДР України, не обрав в установлених межах таку безпечну швидкість транспортного засобу із врахуванням дорожньої обстановки, не застосував такі прийоми керування транспортним засобом, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним, внаслідок чого, під час проїзду заокруглення вліво, із швидкістю щонайменше 90 км/год, яка перевищувала дозволену на цій ділянці дороги, допустив виїзд автомобіля за межі проїзної частини дороги, з його подальшими з`їздом у кювет та перекиданням.

Таким чином, в порушення вимог ч. 1 п. 1.5 ПДР України обвинувачений, який не повинен створювати небезпеку чи перешкоду для руху, загрожувати життю або здоров`ю громадян, завдавати матеріальних збитків, створив такі умови, що стали причиною дорожньо-транспортної пригоди, внаслідок якої потерпілому заподіяно відкриту черепно-мозкову травму у вигляді перелому кісток склепіння і основи черепа зліва з крововиливами під тверду мозкову лобово-тім`яної частки правої півкулі і павутино подібну мозкову оболонку, синців підщелепної ділянки справа, правої завушної ділянки та волосистої частини голови із забоєм м`яких тканин, саден тулуба та верхніх і нижніх кінцівок, що належать до тяжких тілесних ушкоджень за ознакою небезпеки для життя в момент заподіяння, та іншому потерпілому пасажиру спричинено закриту травму шийного відділу хребта у вигляді переломів дужки 3-го хребця зліва та тіл 5-го, 6-го і 7-го хребців без порушення функції спинного мозку, рану середньої третини правого стегна з ушкодженням привідного м`яза стегна, двобічного малого пневмотораксу (накопичення повітря в плевральній порожнині), що відноситься до тяжких тілесних ушкоджень за ознакою небезпеки для життя в момент заподіяння.

Порушення водієм вимог п.п. 12.1 та 12.6 (б) ПДР України, перебуває в прямому причинному зв`язку з настанням дорожньо-транспортної пригоди, та заподіянням потерпілим тяжких тілесних ушкоджень.

Суд прийшов до висновку, що обвинувачений вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 286 КК України, як порушення правил безпеки дорожнього руху та експлуатація транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що заподіяло тяжкі тілесні ушкодження потерпілим.

В судовому засіданні обвинувачений повністю визнав свою вину в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні і пояснив, що 16 вересня 2017 року приблизно о 01 годині, після того, як він вжив енергетичні напої, не маючи права на керування транспортними засобами, сів за кермо автомобіля «ВАЗ 2103», що рухався по автомобільній дорозі сполучення Терпилівка – Климківці, у напряму с. Климківці Підволочиського району. Під час руху керованого ним автомобіля, що рухався із швидкістю 90 км/год, під час проїзду ділянки дороги із заокругленням вліво, не справився із керуванням, внаслідок чого, керований ним автомобіль з`їхав у кювет та перекинувся. В результаті скоєного ним ДТП потерпілі пасажири отримали тяжкі тілесні ушкодження.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com