Поліцейські не змогли довести, що чоловік їхав за кермом п’яний

Борщівський районний суд не отримав від поліцейських достатніх доказів того, що водій кермував автомобілем в стані алкогольного сп’яніння.

Про це стало відомо Інфопростору.

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення серії БР №021191 від 23 квітня 2019 року, чоловік 23 квітня 2019 року о 09 год. 30 хв. в м.Борщів по вул.Нічлава передав керування транспортним засобом іншому водію, жителю с.Королівка, який в м. Борщів по вул. Нічлава керував автомобілем «ВАЗ-21063» в стані алкогольного сп`яніння, чим порушив вимоги п.2.9 «г» Правил дорожнього руху України, за що передбачена відповідальність ч.1 ст.130 КУпАП.

Чоловік під час розгляду справи свою вину не визнав та вказав, що 23.04.2019 він керував автомобілем «ВАЗ-21063», в якому пробив шину і з’їхав на узбіччя неподалік с. Глибочок Борщівського району. Він начебто помінявся кермом з іншим водієм.

Згідно ст.280 КУпАП, суд при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов`язаний з`ясувати, чи було вчинене адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність, а також з`ясувати всі обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Статтею 251 КУпАП передбачено, що доказами в справі про адміністративне правопорушення є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку встановлюється наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, та іншими.

Відповідно до ст.252 КУпАП суддя оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному дослідженні всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом та правосвідомістю.

Відповідно до ч.1 ст.130 КУпАП відповідальність за вказане адміністративне правопорушення настає у разі керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп`яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Згідно ч.2,3 ст. 266 КУпАП огляд водія (судноводія) на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, проводиться з використанням спеціальних технічних засобів поліцейським у присутності двох свідків. У разі незгоди водія (судноводія) на проведення огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції або в разі незгоди з його результатами, працівником міліції, з використанням спеціальних технічних засобів, огляд проводиться в закладах охорони здоров`я.

Вивченням матеріалів справи встановлено, що при складенні протоколу про адміністративне правопорушення серії БР №021191 від 23 квітня 2019 року стосовно чоловіка за ч.1 ст.130 КУпАП зазначених вимог поліцейськими дотримано не було.

Крім того, з відеозапису, наданого Борщівським ВП, не вбачається факт керування транспортним засобом ВАЗ-21063, особою, відносно якої складено протокол, а тільки видно як останній виходить з припаркованого автомобіля, з місця водія, та категорично заперечує, що кермував даним автомобілем.

Працівники поліції, маючи технічну можливість, вибірково фіксуючи свої дії на мобільний телефон, не зафіксували факту вчинення правопорушень, а інших доказів не надали.

Протокол про адміністративне правопорушення серії БР №021191 від 23 квітня 2019 року складений з істотним порушенням вимог законодавства, а тому не може бути належним та допустимим доказом по справі.

Відповідно до ст. 62 Конституції України обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Відповідно до вимог п.1 ст.247 КУпАП, провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю у випадку відсутності складу адміністративного правопорушення.

Зважаючи на те, що поліцейськими не надано та в ході розгляду справи не здобуто належних та допустимих доказів на підтвердження вини чоловіка у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1ст.130 КУпАП, провадження по справі підлягає до закриття у відповідності до п.1 ст.247 КУпАП у зв`язку з відсутністю в його діях складу даного адміністративного правопорушення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com