В Козівському районі школяр вчинив декілька адмінправопорушень та отримав попередження

Козівський районний суд виніс постанову у справі про адміністративне правопорушення відносно учня 11-го класу Будилівського НВК.

Про це стало відомо Інфопростору.

Як йдеться в матеріалах справи, 15.05.2019 року близько 21:00 год. хлопець в с. Плотича Козівського району ображав нецензурними словами, а також штовхнув іншу людину та порізав шини на його велосипеді.

Також 16.05.2019 року близько 10:00 год. школяр на території Козівської ЗОШ I-III ступенів по вул. Гвардійська курив тютюнові вироби марки Winston.

В судовому засіданні хлопець свою вину у вчиненні адміністративних правопорушень визнав повністю, щиро розкаявся.

Крім визнання вини самим школярем, його вина у вчиненні даних правопорушень підтверджується матеріалами справи, які відповідно до ст. 251 КУпАП є доказами у справі про адміністративне правопорушення, зокрема: протоколом про адміністративне правопорушення серії АПР18 № 094394 від 16.05.2019 року, серії АПР18 № 094395 від 16.05.2019 року, письмовими поясненнями свідків від 16.05.2019 року, а також іншими матеріалами справи.

За таких обставин, зважаючи на вищевикладене, суддя вважає, що в діях школяра наявний склад адміністративних правопорушень, передбачених ст. 173 КУпАП, а саме, дрібне хуліганство, зокрема дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян, ч. 1 ст. 175-1 КУпАП, а саме куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради.

В силу ч. 1ст. 13 КУпАП до осіб віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років, які вчинили адміністративні правопорушення, застосовуються заходи впливу, передбачені ст. 24-1 КУпАП.

Згідно ч. 2 ст. 13 КУпАП, у разі вчинення особами віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років адміністративних правопорушень, передбачених статтями 44, 51, 121-127, частинами першою, другою і третьою статті 130, статтею 139, частиною другою статті 156, статтями 173, 173-4, 174, 183-1, 185, 190-195 цього Кодексу, вони підлягають адміністративній відповідальності на загальних підставах. З урахуванням характеру вчиненого правопорушення та особи правопорушника до зазначених осіб (за винятком осіб, які вчинили правопорушення, передбачені статтею 185) можуть бути застосовані заходи впливу, передбачені статтею 24-1 цього Кодексу.

Відповідно до положень ст. 24-1 КУпАП за вчинення правопорушень до неповнолітніх у віці від шістнадцяти до вісімнадцяти років можуть бути застосовані тільки такі заходи впливу: 1) зобов`язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого; 2) попередження; 3) догана або сувора догана; 4) передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

Визнання вини та щире каяття є обставинами, що пом`якшують відповідальність правопорушника.

Обтяжуючих відповідальність обставин судом не встановлено.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 36 КУпАП, якщо особа вчинила кілька адміністративних правопорушень, справи про які одночасно розглядаються одним і тим же органом (посадовою особою), стягнення накладається в межах санкції, встановленої за більш серйозне правопорушення з числа вчинених.

Відтак, оцінивши зібрані докази в їх сукупності, враховуючи характер вчинених правопорушень, особу порушника, який є неповнолітнім та ступінь його вини, суддя приходить до висновку, що до нього слід застосувати один із заходів впливу, що застосовуються до неповнолітніх, відповідно до ст. 24-1 КУпАП, у виді попередження.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com