В Бережанах прийняли спеціальну програму, аби зберегти історичні двері

Бережанська міська рада затвердила програму збереження дверей, що несуть історичну цінність на території Бережанської міської ради на 2019-2022 роки. Відповідне рішення було ухвалене на сесії 11 липня 2019 року. Для її реалізації планують спрямувати 200 тисяч гривень.

Як йдеться в програмі, для кожного старовинного європейського міста важливо зберегти своє історичне обличчя, свою архітектурну локальну ідентичність та привабливість для туристів. Саме тому збереження та дбайливе ставлення до елементів історичної та архітектурної спадщини, як до обличчя Бережан, має бути стратегічно важливим завданням мешканців, громадськості та міської влади. Красиві, доглянуті, відреставровані пам’ятки архітектури ще більше підкреслять багатолітню історію, затишок та комфорт нашого міста і сприятимуть його туристичній привабливості. Практика заміни автентичних дерев’яних вхідних дверей є настільки поширеною, що багато дверей вже втрачені і за кілька років місто ризикує повністю втратити це столярне архітектурне надбання. Саме тому такою актуальною є підтримка міською радою програми відновлення старовинних дверей Бережан –щоб зберегти самобутнє, старовинне обличчя і атмосферу нашого міста.Відреставровані старовинні двері безумовно позитивно вплинуть на зовнішню привабливість міста, його доглянутість та старовину, а також будуть більш практичні функціональні у повсякденному використанні, а також покажуть гарний приклад для наслідування людям, які проходитимуть повз ці двері і звичайно приноситимуть радість людям, які живуть і працюють поруч.За останні десятиліття у місті Бережани через байдужість та неосвіченість поширилась практика заміни автентичних брам та дверей на пластикові та металеві. Часто історичні надбання ще часів Австро-Угорщини опиняються на смітниках. В разі подальшого пасивного ставлення та байдужості до минулого містяни ризикують повністю втратити одну із особливостей Бережан і поринути в несмак «пластмасового стандарту». Через популяризацію та поетапну реставраційну роботу небайдужі містяни зможуть невеликими кроками досягнути великих результатів не лише в плані охорони минулого, а й перетворення міста на цікавий туристичний об’єкт.

Законодавче підґрунтя

Заміна брам чи воріт за наявним історичним зразком дозволяється лише у тому випадку, якщо, брама відсутня, або їївже не можна відреставрувати. Копія має відповідати оригінальному зразку. Якщо немає ні оригіналу, ні історичної фотографії, ні історичних креслень, то слід розробити проект дверей за зразком збережених в інших будинках того ж періоду, на яких би зчитувалося типові для будинку та епохи пропорції та членування, використовувати типовий матеріал. Окрім цього, двері мають вписуватися в загальний ансамбль будинку. Якщо не можливо встановити оригінальний колір брами, то слід обрати фарбу, що гармоніюватиме із загальною колористикою всього фасаду. Оформлення брами має здійснювати спеціаліст. Також заборонено заміна історичних вхідних, тамбурових, міжкімнатних, балконних та інших дверей на двері з пластику, алюмінію, металу чи на невідповідну дерев’яну копію. Заміна, прикриття вивісками та пошкодження автентичних частин дерев’яних дверей, засклення, металевих елементів та декоративних ґрат. Пошкодження історичних дверей чи їхніх частин внаслідок монтування домофонів, кодових замків та інших додаткових засувів чи замків. Монтаж інших додаткових елементів, наявність яких не є історично засвідченою. Історично не підтверджене обшивання дерев’яних дверей металом.

Мета Програми

Основною метою Програми є координація дій органів всіх гілок місцевої влади, суб’єктів господарювання та активізація населення для створення умов, що сприятимуть збереженню історико-мистецької спадщини міста Бережани, на прикладі відновлення привабливого стану історично цінних дверей на території Бережанської міської ради.

Завдання Програми

Окрім фізичного збереження історично цінних дверей, також ставимо наступні завдання:

-показати успішний приклад дбайливого ставлення до історії міста, його архітектурних надбань;

-надихнути інших бережанців до реставрації дверей у будинках-пам’ятках архітектури, в яких вони живуть та працюють;

-звернувши увагу на красиві відреставровані двері, мешканці міста почали звертати увагу і на інші елементи архітектури, якими багате наше місто, бо це є ті родзинки, які і бережанцям тішать око, і туристів приваблюють. Красиві, доглянуті та відреставровані дверні полотна Бережан ще більше підкреслюють історичні традиції міста, сприятимуть формуванню поваги до минулого, а також підвищення рівня туристичної привабливості.

Фінансування Програми

Реалії що склались у рамках збереження та популяризації історичної спадщини міста Бережани вимагають якомога швидшого вирішення й фінансування робіт з порятунку. Фінансове забезпечення заходів Програми здійснюватиметься за рахунок коштів міського бюджету, благодійних внесків та інших джерел, не заборонених чинним законодавством України. Витрати включають:

–Демонтаж дверних стулок та фрамуги,перевезення, монтаж після реставрації;

–Виготовлення нового порогу і підпасування його до дверних стулок:

–Закріплення дверної коробки в мурі будинку, в місцях де це необхідно;

–Зняття всіх шарів фарби до поверхні придатної до ґрунтування, кількаразове шліфування;

–Ґрунтування та фарбування обробленої поверхні (включаючи проміжне шліфування);

–Відновлення фрамуги;

–Виготовлення та встановлення відсутніх накладних елементів на тахлі;

–Заміна накладних деталей

Шляхи і й етапи розв’язання проблеми

1.Підготовчий етап – збір інформації про історію будинку, пошук старих фото дверей з оригінальним виглядом пошкоджених або вже взагалі відсутніх на даний час деталей.

2.Спілкування з мешканцями під’їзду, підприємцями, які працюють поруч.

3.Пошук підрядників для виконання столярних, ковальських робіт та вітражів.

4.Аналіз стану дверей, виконання обмірів, креслень, розрахунків.

5.Відновлення дерев’яної частини дверей. Встановлення фурнітури

6.Засклення

7.Встановлення вже відреставрованих дверей

Очікувані результати

Локальні: надання нового життя дверям кінця ХІХ століття, та формування у містян поваги та любові до минулого, переконання що минуле може ожити завдяки спільним зусиллям.

Глобальні: Популяризація міста як урбаністичного простору з збереженими історичними локаціями на загальноукраїнському рівні, пошук і подальша співпраця із новими партнерами та сторонами. Приведення до відповідного історичного вигляду інших дверей що потребують руки майстра. Шукаючи джерела фінансування, гуртуючи довкола питання збереження історичної спадщини міста небайдужих бережанців, меценатів, професійних майстрів, продовжити реставрувати старовинні двері, бо у нашому місті таких дверей, які потребують уваги і допомоги є ще дуже багато.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com