Поляки впорядкують кладовище в Кременці

Товариство академічної традиції Республіки Польща звернулося до Кременецької міської ради з проханням, щодо надання дозволу на впорядкування частини кладовища в місті.

Про це стало відомо Інфопростору.

Клопотання розглянуте виконавчим комітетом міської ради та відповідний дозвіл надано.

Окрім благоустрою польські волонтери проведуть реставраційні роботи надгробків на частині Монастирського кладовища в Кременці.

Монастирський цвинтар — некрополь у Кременці, пам’ятка історії та культури: одне з найстаріших у місті, ховати тут почали ще XVI ст. Площа — 10-15 га.

По сусідству з Богоявленським монастирем знаходиться старовинний Монастирський цвинтар, який на згадку про монахів-василіан інколи називають Базилянським.

Тут поховані викладачі Волинського ліцею, у тому числі знаменитий ботанік Віллібальд Бессер (1784—1842), який після виходу на пенсію повернувся з Києва у місто своєї молодості і доживав тут віку, відомий график Йозеф Заундерс (1773—1853), уродженець Лондона, російський придворний художник і професор Віленського університету, який наприкінці життя перебрався у Кременець і тут знайшов місце вічного спочинку, воїни УНР, що полягли в Кременці 1919 р., червоноармійці, які загинули в боях за місто в березні 1944 р.

Наприкінці 50-х рр. XX ст. на Монастирський цвинтар перенесли останки митрополита Олексія (Громадського), який під час війни очолював так звану Автономну Православну Церкву в Україні й трагічно загинув на початку травня 1943 р.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com