Водій, якого в Тернополі впіймали п’яним за кермом, не понесе відповідальності

Тернопільський міськрайонний суд закрив провадження у справі про адміністративне правопорушення відносно водія, якого в лютому цього року впіймали п’яним за кермом.

Про це стало відомо Інфопростору.

Управлінням патрульної поліції в Тернопільській області направлено до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області матеріали справи про адміністративне правопорушення про притягнення водія до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

З протоколу про адміністративне правопорушення серії БД № 206817 від 15.02.2019 р. вбачається, що 15.02.2019 р. о 19 год. 30 хв. в м. Тернополі по вул. Замонастирська, 28 водій керував транспортним засобом «Опель Комбо» з ознаками алкогольного сп’яніння, а саме: різкий запах алкоголю з ротової порожнини; порушення координації рухів; порушення мови; поведінка, що не відповідає обстановці. Від проходження огляду на стан алкогольного спєяніння за допомогою технічного приладу газоаналізатора «Драгер 6810» та в КУТОР «ТОНД», водій відмовився в категоричній формі в присутності двох свідків, чим порушив вимоги п.2.5 Правил дорожнього руху.

У судовому засіданні чоловік свою вину у вчиненні даного правопорушення визнав та просив суд закрити справу, у зв’язку із закінченням на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення строків, передбачених статтею 38 КУпАП, про що подав відповідне письмове клопотання.

Крім власного визнання вини, вина водія у вчиненні адміністративного правопорушення доведена наступними доказами: протоколом про адміністративне правопорушення серії БД № 206817 від 15.02.2019 р.; протоколом про адміністративне затримання серії АА № 118993 від 15.02.2019 р.; диском з відеозаписом, з якого вбачається, що чоловік перебував з явними ознаками алкогольного сп’яніння; письмовими поясненнями свідків від 15.02.2019 р.

За даних обставин, суд вважає, що в діях чоловіка містяться ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 КУпАП, тобто – відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Згідно із п. 7  ст. 247 Кодексу України про адміністративні правопорушення, провадження у справі про адміністративне правопорушення підлягає закриттю у випадку закінчення на момент розгляду справи строків, передбачених ст. 38 цього Кодексу.

Відповідно до частин 2, 3 статті 38 КУпАП, якщо справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу чи інших законів підвідомчі суду (судді), стягнення може бути накладено не пізніш як через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні – не пізніш як через три місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначені у частині третій цієї статті. Адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією, а також правопорушень, передбачених статтями 164-14, 212-15, 212-21 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше двох років з дня його вчинення.

Враховуючи встановлені судом факти, а також те, що адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст.130 КУпАП, було вчинено 15.02.2019 р., матеріали даної справи були передані 24.04.2019 р. при проведенні повторного автоматизованого розподілу даної справи, і дана справа була призначена до судового розгляду на 14.05.2019 р., однак, захисником було подано клопотання про відкладення розгляду даної справи, у зв’язку із тим, що правопорушник перебував на стаціонарному лікуванні до 24.05.2019 р., що стверджується випискою із медичної карти стаціонарного хворого № 08118 відділення судинної хірургії від 24.05.2019 р., а тому, суд приходить до переконання, що спливли строки притягнення до адміністративної відповідальності, передбачені статтею 38 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За таких обставин суд вирішив, що провадження в даній справі про адміністративне правопорушення слід закрити, у зв’язку із закінченням на момент розгляду справи строків, передбачених ст. 38 КУпАП.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com