В Борщівському районі поліцейські не змогли правильно оформити незаконний продаж сигарет

Борщівський районний суд вдруге повернув Борщівському відділенню поліції Чортківського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Тернопільській області матеріали справи про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.164-5 КУпАП  для належного оформлення.

Про це стало відомо Інфопростору.

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення серії ГР №278946 від 26 липня 2019 року приватний підприємець 21 травня 2019 року о 12.00 год. у приміщенні магазину в селі Дзвинячка вул. Головна 97 реалізувала пачку сигарет марки «Комплімент» на якій не було марки акцизного податку встановленого зразка, чим вчинила адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст.156 КУпАП.

Підприємець в судовому засіданні вину не визнала та пояснила, що вона є приватним підприємцем, проте 21.05.2019 в магазині вона не продавала, реалізацію товарів здійснювала продавець, яка в той день працювала і продала пачку сигарет незнайомому чоловікові, який пізніше відрекомендувався працівником податкової. Де пачка сигарет та кошти від їх реалізації їй не відомо.

Відповідно до ст.256 КУпАП у протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються: дата і місце його складання, посада, прізвище, ім`я та по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності; місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища та адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення особи, яка притягується до адміністративної відповідальності та інше.

Постановою судді Борщівського районного суду від 20 червня 2019 року, матеріали справи про вчинення  адміністративного правопорушення по даному факту, які було кваліфіковано зач. 1 ст. 164-5 КУпАП, повернуті Борщівському відділенню поліції Чортківського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Тернопільській області для належного оформлення. Згідно протоколу про адміністративне правопорушення жінка реалізувала пачку сигарет марки «Комплімент» на якій не було марки акцизного податку встановленого зразка, що суперечить вимогам ч.1 ст.164-5 КУпАП. Окрім того, в протоколі про адміністративне правопорушення не зазначено особу, якій було реалізовано пачку сигарет «Комплімент» та за яку ціну, не вказані очевидці правопорушення, відсутні дані про вилучення, огляд та визнання речовими доказами такої пачки сигарет та отриманих коштів, якщо такі були, тоді як ч.1 ст. 164-5 КУпАП передбачає їх обов`язкову конфіскацію.

01.08.2019 до суду надійшов протокол з додатками про вчинення адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч.1 ст.156 КУпАП.

Дослідивши матеріалів справи, судом встановлено, що при складанні протоколу про адміністративне правопорушення відносно жінки за ч.1 ст.156 КУпАП, вимог ст.256 КУпАП в повному обсязі не дотримано.

Так, з суті протоколу про адміністративне правопорушення вбачається, що вона вчинила адміністративне правопорушення, яке кваліфіковано за ч.1 ст.156 КУпАП.

Проте, сама жінка в судовому засіданні категорично заперечила той факт, що 21.05.2019 здійснювала торгівлю у власному магазині, натомість вказала, що торгівлю здійснював найманий працівник.

В той час, як на заперечення її пояснень та підтвердження її вини, особою, яка складала протокол не надано будь яких доказів.

Окрім того, в протоколі про адміністративне правопорушення не зазначено особу, якій було реалізовано пачку сигарет «Комплімент» та за яку ціну, не вказані очевидці правопорушення, відсутні дані про вилучення, огляд та визнання речовими доказами такої пачки сигарет та отриманих коштів, якщо такі були.

Також слід зазначити, що до протоколу додано копію пояснення підприємця від 21.05.2019, яке надано Головному управлінню ДФС у Тернопільській області, де вона зазначила, що в магазині барі було реалізовано пачку сигарет «Комплімент» в кількості 25 шт. не позначені маркою акцизного податку за 20 грн, а в розписці до пояснення бере на зберігання 30 пачок сигарет.

Під час розгляду протоколу жінка з цього приводу пояснила, що розписку вона писала, однак сигарети забрали працівники податкової. Одна пачка сигарет, яка була реалізована продавцем не врахована в цих 30 пачок.

Виходячи з вищенаведеного, суд прийшов до висновку що вищевказаний протокол у справі про адміністративне правопорушення містить недоліки, що в свою чергу перешкоджає своєчасному, всебічному, повному і об`єктивному з`ясуванню обставин справи і вказані обставини позбавляють суд можливості постановити законне і обґрунтоване рішення, а тому протокол слід повернути для належного оформлення.

При цьому усунення недоліків у протоколі повинно бути проведено з безумовним виконанням вимог ст.256 КУпАП України та ознайомленням особи, що вчинила правопорушення, зі змістом протоколу.

Однак, винну особу притягнути до відповідальності уже не вдасться.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com