В Ланівцях засудили чоловіка, який вкрав огорожу з могли воїнів УНР

Лановецький суд виніс вирок в кримінальному провадженні №12018210130000161 по обвинуваченню місцевого жителя, що вкрав огороджувальні ланцюги з могили воїнів УНР.

Про це стало відомо Інфопростору.

Як йдеться в матеріалах кримінального провадження, 08 липня 2018 року близько 05 години 00 хвилин чоловік проходив повз Могилу воїнів Української Народної Республіки, що має загальноісторичну цінність як об`єкт, що увічнює пам`ять про воїнів армії Української Народної Республіки і учасників радянсько-української війни 1917-1921 pp., розташовану по вул.Садова в м.Ланівці Лановецького району Тернопільської області, та побачив, що вказана могила огороджена масивним залізним круглоланковим ланцюгом, повислим на металевих стовпцях. Тоді ж, в обвинуваченого виник злочинний умисел, спрямований на таємне викрадення чужого майна, а саме вказаного круглоланкового ланцюга, належного на праві комунальної власності Лановецькій міській раді. Реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на протиправне збагачення шляхом заволодіння предметами, які знаходяться в іншому місці поховання – на вищевказаній Могилі воїнів Української Народної Республіки, що по вул.Садова в м.Ланівці Лановецького району Тернопільської області, 08 липня 2018 року близько 05 години 00 хвилин чоловік грубо порушуючи суспільні відносини, що забезпечують загальноприйняті моральні принципи та релігійні традиції щодо поховання померлих і поваги до пам`яті та праху покійних, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, з корисливих мотивів, умисно, таємно, за допомогою молотка, який приніс із собою, демонтував два однотипні металеві круглоланкові ланцюги, що складається з 19 ланок (одна ланка розмірами 100x50x15 мм) та довжиною 1,54 м. кожен, вартістю 143,33 гривень за 1 метр, та загальною вартістю 441,46 гривень (чотириста сорок одна гривня сорок шість копійок), які слугували огорожею Могилі воїнів Української Народної Республіки та відповідно до Закону України «Про поховання та похоронну справу» є предметом ритуальної належності. Однак, чоловік, будучи поміченим сусідом, який проходив повз, втік з місця події, таким чином не вчинивши усіх дій, які вважав необхідними для доведення злочину до кінця, з причин, що не залежали від його волі.

Свою вину у вчиненні кримінального правопорушення обвинувачений визнав частково і в судовому засіданні пояснив, що 08 липня 2018 року в ранкову пору доби він пішов жати кропиву до пам`ятника воїнів УНР, що знаходиться по вул.Садова в м.Ланівці Тернопільської області. Прийшовши до могили, він побачив, що ланцюги, які були навколо неї відбиті і лежать на землі. Вказані ланцюги він взяв і перекинув через пліт на своє господарство, однак в цей момент його побачив сусід, який викликав працівників поліції, і він не зміг ними заволодіти. В даний час він жаліє про свій вчинок, щиро кається і більше такого робити не буде.

Оцінивши докази та покази свідків суд прийняв рішення визнати чоловіка винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.15, ч.3 ст.297 КК України, призначивши покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років.

На підставі ст.75 КК України від відбування покарання його звільнено з випробуванням з іспитовим строком 1 (один) рік.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com