Скільки заробляють об’єднані громади на Тернопільщині?

Радником з питань місцевих фінансів Тернопільського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» Сергієм Триюдою проведено аналіз доходів об’єднаних територіальних громад Тернопільської області за результатами діяльності у І півріччі 2019 року.

За результатами аналізу вдалося з’ясувати, що основними статтями доходів в громадах Тернопільщини є податок доходів фізичних осіб (61,7%), єдиний податок (16,5%), податок на майно (10,7%), акциз (7,7%) та інші надходження, які складають 3,4% від загального бюджету. Порівняно з аналогічним періодом 2018 року  загальні доходи об’єднаних територіальних громад збільшилися на 18%.

Якщо говорити за доходи на одного мешканця, то незмінними лідерами залишилися Байковецька ОТГ (5715 грн.), Настасівська ОТГ (3560 грн.) та Тернопільська ОТГ (3173 грн.). Середній показник доходів на одного жителя серед громад області складає 1376 грн.

Середній показник від сплати податку доходів фізичних осіб збільшився на 19,4%. Негативна тенденція спостерігається у Великодедеркальській, Козлівській, Озерянській, Золотопотіцькій, Заводській та Вишнівецькій ОТГ. Також покращився на 20,9% показник надходжень єдиного податку в бюджети ОТГ.

«Серед позитивних моментів можна виділити загальну динаміку росту надходжень до бюджетів ОТГ Тернопільщини та фінансові успіхи окремих громад. Якщо говорити за проблеми, то деякі громади мають негативний приріст по окремих статтях доходу, що зумовлено залежністю даних ОТГ від одного або кількох найбільших платників податків на їхніх територіях. Також хотілося б бачити більшу диверсифікацію дохідної бази ОТГ та зменшення рівня дотаційності бюджетів», – зазначає радник з питань місцевих фінансів Тернопільського ЦРМС Сергій Триюда.

За структурою видатків місцевих бюджетів перше місце займає оплата праці та нарахування на заробітну плату 35,9%, соціальне забезпечення 20,2%, капітальні видатки 18,5%, субсидії та поточні трансфери 11,3%, капітальні видатки 10,3%, оплата комунальних  послуг 3,8%. По видатках на утримання апарату управління найменше витрачають Теребовлянська ОТГ (14%), Більецька ОТГ (15,3%) та Борщівська ОТГ (17,6%).

Реверсна дотація наявна у Байковецькій ОТГ на рівні 13,8%, Настасівській – 10,4% та Гусятинській громаді 0,9%. Найбільший рівень ротаційності спостерігається у Колиндянській (53,8%), Золотопотіцькій (53,1%), Мельнице-Подільській (47,9%) та Коропецькій (46%) громадах.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com