На Бережанщині засудили поштарку, яка привласнювала чужі кошти

Бережанський районний суд виніс вирок колишній начальниці відділення поштового зв`язку Мечищів Центрального відділення поштового зв`язку Бережани – 1, Тернопільської дирекції Публічного акціонерного товариства «Укрпошта».

Про це стало відомо Інфопростору.

Як йдеться в матеріалах кримінального провадження, згідно наказу №1631/к від 28 листопада 2016 року жінку призначено на посаду начальника відділення поштового зв`язку Мечищів Центрального відділення поштового зв`язку Бережани – 1, Тернопільської дирекції Публічного акціонерного товариства «Укрпошта» (далі ВПЗ Мечищів ПАТ «Укрпошта»), на якій вона перебувала до 26 березня 2018 року включно.

29 листопада 2016 року між Тернопільською дирекцією УДППЗ «Укрпошта» в особі директора та начальника та листоношею І класу ВПЗ Мечищів укладений Договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність, згідно п. 1 якого, обвинувачена, займаючи посаду начальника, яка безпосередньо пов`язана із отриманням грошових коштів, а також із збереженням матеріальних цінностей, прийняла на себе повну матеріальну відповідальність за невнесення до каси або на рахунки в установах банку виручки (повністю або частково), передбаченої договором, за незабезпечення збереженості приміщення, обладнання, грошових коштів, а також матеріальних цінностей, отриманих від інших організацій – контрагентів Адміністрації та зобов`язувалася забезпечити збереженість матеріальних цінностей, бережно ставитися до переданих їй матеріальних цінностей та вживати заходів щодо запобігання їх знищенню, псуванню, розкраданню, нестачі.

Окрім цього, відповідно до п.п. 6.2.3, 6.2.5 Розділу 6 «Положення про відділення поштового зв`язку Мечищів ЦВЗ Бережани 1 ТД УДППЗ Укрпошта», затвердженого наказом ТД УДППЗ «Укрпошта» від 06.07.2011 року №263, жінка, як начальник відділення поштового зв`язку, була зобов`язана: забезпечувати облік грошових коштів та інших матеріальних цінностей, ведення касових операцій згідно з вимогами Положення про ведення касових операцій в підрозділах національного оператора поштового зв`язку та Порядку організації роботи з готівковими коштами в об`єктах поштового зв`язку УДППЗ «Укрпошта»; забезпечувати збереження грошових коштів, цінностей, поштових відправлень, майна.

Також, згідно п. п. 6.3.7, 6.3.10 вказаного Положення обвинувачена, як начальник відділення поштового зв`язку, відповідно до вимог законодавства України, у вищевказаний період несла дисциплінарну, матеріальну та кримінальну відповідальність за незабезпечення збереження грошових коштів та матеріальних цінностей у ВПЗ.

01 листопада 2017 року у жінка, яка перебувала на посаді начальника ВПЗ Мечищів ПАТ «Укрпошта» та будучи матеріально-відповідальною особою, переслідуючи корисливу мету особистої наживи, виник злочинний умисел, спрямований на привласнення та розтрату чужого майна, яке було їй ввірене та перебувало у її віданні, а саме: готівкових коштів та товарно-матеріальних цінностей, а саме: поштових марок, маркованих конвертів і карток, періодичних друкованих видань, інших товарів для реалізації, грошових коштів, які вона отримувала від їх реалізації, а також, як платежі за комунальні послуги, споживання електроенергії, за видання посилок, готівку від реалізації поштових марок, маркованих конвертів і карток, періодичних друкованих видань, поштових відправлень, поштових переказів, тощо, які належали Тернопільській дирекції ПАТ «Укрпошта».

Реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на привласнення та розтрату чужого майна, яке їй було ввірене та перебувало в її віданні, вона, перебуваючи на посаді начальника ВПЗ Мечищів ПАТ «Укрпошта», в період з 01 листопада 2017 року по 05 березня 2018 року, перебуваючи на своєму робочому місці в приміщенні відділення поштового зв`язку Мечищів, яке розташоване по вул. Русина, З в с.Мечищів, Бережанського району Тернопільської області, діючи всупереч п.1 Договору про повну матеріальну відповідальність та п.п.6.2.3, 6.2.5, 6.3.7 Розділу 6 Положення про відділення поштового зв`язку Мечищів ЦВЗ Бережани 1 ТД УДППЗ «Укрпошта», п. 18,19,22 Положення про ведення касових операцій в підрозділах національного оператора поштового зв`язку, затвердженого наказом Міністерства транспорту та зв`язку України від 24.04.2007 №346, п. 2.3, 3.1, 5.1, 6.5 Порядку організації роботи з готівковими коштами в об`єктах поштового зв`язку УДППЗ «Укрпошта», затвердженого наказом УДППЗ «Укрпошти» від 23.07.2008 року № 475, умисно привласнила та розтратила готівкові кошти, які отримувала у вказаний період від реалізації товарно-матеріальних цінностей та як платежі за комунальні послуги, на загальну суму 104 573,09 гривень, якими розпорядилася на власний розсуд.

Також, у вказаний період жінка, керуючись єдиним умислом спрямованим на привласнення та розтрату чужого майна, яке їй було ввірене та перебувало у її віданні, умисно протиправно привласнила та розтратила товарно-матеріальні цінності, а саме: газети на суму 32,5 гривень, товарів з ПДВ на суму 156,02 гривні, товарів для пошти на суму 0,24 гривні, товарів комісія з ПДВ на суму 3067, 06 гривень, товарів комісія без ПДВ на суму 11,52 гривень, знаків поштової оплати на суму 0,15 гривень, на загальну суму 3 267,49  гривень, шляхом обернення їх на користь невстановлених третіх осіб.

Такими своїми умисними діями обвинувачена привласнила та розтратила грошові кошти та товарно-матеріальні цінності на загальну суму 107 840 гривень 58 копійок, чим спричинила матеріальні збитки Тернопільській дирекції ПАТ «Укрпошта» на вказану суму.

У судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_1 свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 191 КК України визнала повністю. Також у судовому засіданні пояснила, що вона працювала начальником відділу поштового зв`язку села Мечищів Бережанського району Тернопільської області з 15 липня 2010 року по березень 2018 року. В її обов`язки входило прийняття, збереження та реалізація товарно-матеріальних цінностей, виплата пенсій, прийняття платежів, тощо. Також вона несла повну матеріальну відповідальність за збереження грошових коштів та матеріальних цінностей ввіреного їй відділу поштового зв`язку. Однак, перебуваючи на цій посаді з листопада 2017 троку по березень 2018 року вона умисно привласнювала готівкові кошти з каси відділення, використовувала їх на власні потреби, а саме – купляла ліки, перекрила дах будинку. Частково повертала гроші в касу, однак не в повному обсязі. Також віддавала в борг інших особам товари, які були передані їй для реалізації у відділенні зв`язку; частково їй борги повертали (люди сплачували з пенсії), однак не в повному обсязі. На даний час вона звільнена з посади начальника ВПЗ Мечищів, не працює, розлучена, на її утриманні двоє неповнолітніх дітей, її матеріальний стан є скрутним. Розмір заподіяних матеріальних збитків – 107 840, 58 грн. вона визнає в повному обсязі, не заперечує і добровільно їх відшкодувала в повному обсязі до надходження справи до суду. Щиро кається у вчиненому і більше такого робити не буде.

Обвинувачена подала до суду письмову заяву, яку підтримала у судовому засіданні, згідно якої повідомила суд, що повністю визнає свою вину в інкримінованому їй кримінальному правопорушенні, передбаченому ч.1 ст. 191 КК України, а саме у тому, що перебуваючи на посаді начальника та листоноші 1 класу відділення поштового зв`язку (ВПЗ) Мечищів ПАТ Укрпошта в період з 01 листопада 2017 року по 05 березня 2018 року, вона незаконно, умисно привласнила та розтратила товарно-матеріальні цінності та готівкові кошти, на загальну суму 107 840, 58 грн. Вид та перелік товарно-матеріальних цінностей та розмір збитків, які вказані в обвинувальному акті не оспорює і повністю визнає. Так повністю визнає і не оспорює всі обставини інкримінованого їй кримінального правопорушення, з кваліфікацією її дій погодилася повністю. У зв`язку з чим, відповідно до положень ч. 3 ст. 349 КПК України, просила суд визнати недоцільним дослідження обставин вчиненого нею кримінального правопорушення. Як у заяві, так і у судовому засіданні запевнила суд, що правильно розуміє зміст таких обставин, також усвідомлює і розуміє процесуальні наслідки встановлення такого порядку дослідження доказів, в частині обмеження її права апеляційного оскарження вказаних обставин і що така її позиція є добровільною.

Враховуючи те, що обвинувачена у повному обсязі визнала свою вину у вчиненні інкримінованого їй органом досудового розслідування кримінальному правопорушенні, передбаченому ч.1 ст. 191 КК України при обставинах, викладених в обвинувальному акті, беручи до уваги, що інші учасники судового розгляду також не оспорювали фактичні обставини справи і судом встановлено, що учасники судового розгляду правильно розуміють зміст цих обставин та відсутні сумніви щодо добровільності та істинності їх позиції, роз`яснивши їм положення ст. 349 КПК України про те, що в такому випадку вони будуть позбавлені права оспорювати фактичні обставини справи в апеляційному порядку, вислухавши думку учасників судового розгляду, які не заперечували проти розгляду кримінальної справи в порядку, передбаченому ст. 349 КПК України, суд визнав недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються та розглянув справу у відповідності до ч.3 ст. 349 КПК України.

З огляду на вищевикладене, суд вважає правильною кваліфікацію органом досудового розслідування дій обвинуваченої за ч.1 ст. 191 КК України – привласнення та розтрата чужого майна, яке було їй ввірене та перебувало у її віданні.

За вчинене кримінальне правопорушення обвинувачена підлягає покаранню.

Тож суд прийняв рішення визнати жінку винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.191 КК України та призначити їй за цим кримінальним правопорушенням основне покарання у виді 3 (трьох) років позбавлення волі та додаткове покарання у виді позбавлення права обіймати посади пов`язані з обліком, збереженням,управлінням та розпорядженням матеріальними цінностями строком на 1 ( один) рік.

На підставі ст.75 КК України її звільнено від відбування основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням із встановленням іспитового строку на 1 (один) рік.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com