Шкільні розбірки в Тернопільському районі дійшли до суду

Тернопільський міськрайонний суд розглянув матеріали справи про адміністративне правопорушення відносно жінки, син якої навчається в школі села Острів Тернопільського району.

Про це стало відомо Інфопростору.

Поліцейські склали на неї протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 184 КУпАП звинувачуючи жінку в ухилені від виконання передбачених законодавством обов`язків щодо забезпечення належного виховання свого неповнолітнього сина.

Однак, жінка у судовому засіданні своєї вини у вчиненому не визнала. Додатково пояснила, що до 5 класу Острівської загальноосвітньої школи, де навчається її син, на початку навчального року прийшла нова дівчинка Габоряк Марійка. Син конфліктує з цією дівчинкою, бо вона його принижує, називає образливими словами, на що отримує таку ж відповідь. Конфлікту між школярами ніхто не бачив. Її син дійсно активна дитини, що вбачається з психолого-педагогічної характеристики, він товариський. Габоряк Марійка навпаки часто конфліктує з однокласниками, проживає з мамою, а частіше перебуває в бабусі, яка займається її вихованням і часто приходить до школи для з`ясування стосунків між дітьми.

Допитана в судовому засіданні свідок суду пояснила, що працює соціальним педагогом в Острівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, де навчаються обидвоє школярів. Дівчинка прийшла до школи в 5 клас, постійно конфліктує та провокує інших дітей. Проживає дитина частково з мамою, а більше з бабусею, яка її постійно захищає. Все це виливається в те, що дівчинка отримує підтримку та виправдання своїх вчинків. Мати хлопчика їй знайома, її старша дочка вчиться у школі, де працює свідок. Старша школярка також приймає активну участь у заходах, які проводить школа. Діти жінки охайні та доглянуті, в сім`ї панує дружна атмосфера.

Допитана в судовому засіданні свідок жінка суду пояснила, що є бабусею школярки щодо якої вчиняються образи. Її внучка на початку навчального року перейшла в 5 клас Острівської ЗОШ із смт. Велика Березовиця, де попередньо навчалася. Починаючи з вересня, між внучкою свідка та дітьми із класу почали виникати конфлікти, її били, називали поганими словами. Свідок ходила до жінки, відносно якої розглядається справа, говорила про непорозуміння, однак конфлікт не був врегульований і вона звернулася до поліції. Габоряк Марійка нікого фізично не ображає. Про травми у внучки свідок дізналася від дитини, її постійно б`ють і ображають. Габоряк Марійка ображає інших, якщо до неї чіпляються, свідок підходила до вчителя, однак це безрезультатно. З приводу отриманих внучкою травм свідок ні до кого не зверталася, 05 березня 2019 року зателефонувала на лінію «102», приїхали працівники поліції і склали протокол про адмінправопорушення.

Допитаний в судовому засіданні свідок суду показав, що працює вчителем трудового навчання Острівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. У березні 2019 року він проводив навчання, був 4-й чи 5-й урок, свідок побачив, що Габоряк Маріяйка щось говорить іншому школяру, останній не бив її, не шарпав. Під час уроку свідок бачив між дітьми тільки словесний конфлікт. Після уроку ніхто з учнів не жалівся на побиття чи вчинення інших дій. Габоряк Марійка – закрита дитина, сидить окремо, часто старається вчиняти наперекір іншим дітям, а тому вони не хочуть з нею спілкуватися.

Допитана в судовому засіданні свідок суду пояснила, що є матір`ю дівчини, яка навчається у 5-му класі Острівської ЗОШ. В березні цього року дитина прийшла додому та жалілася, що однокласник вдарив її в живіт. На наступний день свідок звернулася до лікаря, який оглянув дитину, суттєвих травм не встановив, однак УЗД-дослідження пройшли. Лікування будь-яке не призначалося. Скарг на свою дитину свідок не пригадує, був інцидент на уроці фізкультури, де вона випадково штовхнула дівчинку.

Допитаний в судовому засіданні свідок суду пояснив, що є лікарем-хірургом Тернопільської обласної дитячої лікарні. Згідно записів у журналі приймального відділення лікувального закладу, 06 березня 2019 року у це відділення звернулися мати і бабуся дівчинки. Дорослі повідомляли, що два дні назад, близько 12.00 год., дівчинка була побита в приміщені Острівської ЗОШ. Ким побита і чи було таке побиття свідку невідомо, однак говорили, що це зробив її однокласник. Нашкірних слідів побоїв не було, а тому свідок запитав чому звернення до лікувального закладу відбулося через два дні. Мати та бабуся дівчинки пояснювали, що потрібно покарати хлопця. Зрозумівши, що дівчинку нічого не турбує, і метою звернення є виховання хлопчика, свідок порадив рідним дівчинки зробити УЗД-дослідження, яке нічого не виявило, від проведення решти аналізів мати та бабуся відмовилися.

Також в судове засідання була запрошена в супроводі матері сама малолітня дівчина, яка на запитання суду чи пригадує вона події, які сталися в школі у березня цього року, відповіла, що нічого не пригадує і будь-яких пояснень не надала.

Дослідивши адміністративні матеріали, заслухавши доводи жінки, що притягується до адміністративної відповідальності, покази свідків, суд вважає, що провадження в справі про притягнення її до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 184 КУпАП підлягає закриттю з наступних підстав.

За частиною другою статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до статті 9 КУпАП, адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Згідно з статтею 7 КУпАП, ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв`язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом. Провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності. Застосування уповноваженими на те органами і посадовими особами заходів адміністративного впливу провадиться в межах їх компетенції, у точній відповідності з законом. Додержання вимог закону при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення забезпечується систематичним контролем з боку вищестоящих органів і посадових осіб, правом оскарження, іншими встановленими законом способами.

Статтею 245 КУпАП встановлено, що завданнями провадження в справах про адміністративні правопорушення є: своєчасне, всебічне, повне і об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності з законом, забезпечення виконання винесеної постанови, а також виявлення причин та умов, що сприяють вчиненню адміністративних правопорушень, запобігання правопорушенням, виховання громадян у дусі додержання законів, зміцнення законності.

Стаття 280 КУпАП закріплює обов`язок посадової особи при розгляді справи про адміністративне правопорушення з`ясувати чи було вчинено адміністративне правопорушення та чи винна дана особа в його вчиненні.

Відповідно до статті 251 КУпАП, доказами в справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото – і кінозйомки, відеозапису чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами.

Отже, притягнення особи до адміністративної відповідальності, можливе лише за наявності події адміністративного правопорушення та вини особи у його вчиненні, яка підтверджена належними доказами.

Статтею 12 Закону України “Про охорону дитинства” передбачено, що на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки, або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Диспозиція ч.1ст.184 КУпАП передбачаєадміністративну відповідальність за ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов`язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

В судовому засіданні не здобуто доказів того, що жінка ухиляється від виконання передбачених законодавством обов`язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей. З психолого-педагогічних характеристик № 78 від 22 квітня 2019 року на її доньку, №77 від 22 квітня 2019 року на її сина, які є дітьми особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, вбачається, що мати приділяє належну увагу вихованню своїх дітей, постійно цікавиться їх навчанням та поведінкою. Також, зі змісту акту обстеження житлово-побутових умов проживання школяра слідує, що сім`я останнього в складі матері, сестри, брата та бабусі проживає в селі Острів. Дитина проживає у задовільних житлово-побутових умовах з дотриманням санітарних норм. Батьки приділяють належну увагу матеріальному забезпеченню, вихованню та навчанню дитини. Розвитку дитини сприяє дружня атмосфера в сім`ї, члени якої спільно займаються веденням домашнього господарства. Дитина поважає старших членів родини.

Доводи в обґрунтування протоколу про адміністративне правопорушення, зокрема про те, що школяр  вдарив в живіт чи наніс удари в інші частини тіла однокласниці не знайшли свого підтвердження в ході розгляду справи, оскільки були спростовані показами свідків. Також судом не було встановлено, що між дітьми мав місце конфлікт, який полягав у побитті дівчини.

Згідно із п. 1 ст. 247 Кодексу України про адміністративні правопорушення, провадження в справі про адміністративне правопорушення підлягає закриттю у випадку відсутності події і складу адміністративного правопорушення.

Приймаючи до уваги те, що у матеріалах справи відсутні належні та допустимі докази вчинення жінкою адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 184 КУпАП, суд прийшов до висновку, що в діях особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, відсутній склад цього адміністративного правопорушення, у зв`язку із чим її слід звільнити від адміністративної відповідальності, а провадження в даній справі закрити.

Тож суд вирішив провадження в адміністративній справі про притягнення жінки до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення згідно протоколу про адміністративне правопорушення серії ГР № 275411 від 05 березня 2019 року закрити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com