Михайло Апостол про продаж земель

Зрозуміло, що ринку землі сільгосппризначення бути і ніхто цей процес уже не зупинить. Мораторій буде скасовано відразу після прийняття закону про обіг земель. І це правильно.

Адже він породив тіньовий ринок, рейдерство, самозахоплення земель, мінімізацію податків і, головне, надзвичайно потужну корупцію в земельних відносинах у всіх державних структурах, які впливали на ті чи інші рішення. Про це я писав сотні разів.
Масштаби цієї корупції ми скоро, хочу вірити, покажемо, коли побачимо, що від 4 до 5 мільйонів га.земель уже мають іншого власника або знаходяться в процесі переоформлення. За бажання ми дізнаємося і про цих власників. Також буде зрозуміло, що громади, держава, сільські ради чомусь отримали від цих операцій дірку від бублика.
Я знаю, як виправити цю ситуацію. Це якщо владі буде потрібно. Головне, щоб цей ринок був цивілізований, як це поставлено у всіх демократичних країнах світу. Він повинен захищати найцінніше стратегічне багатство України. А це вже воля власника – продати, працювати на ній, записати заповіт дітям чи онукам, надати в оренду чи обміняти на інші цінності. Питання в тому, хто буде покупцем.
Для прикладу. В користуванні моєї родини є 5 невеличких паїв по 1,3 га. Але я їх не продам ніколи по жодній ціні. І для цього є дві причини:
Перша – це не моя земля, це взята в борг у моїх онуків і правнуків. Тому їм вирішувати, що з нею робити.
Друга – українська земля безцінна, тому хто торгуватиме нею, все одно віддасть її за безцінь.
Очевидно одне: продаж землі – один із найголовніших ризиків, який Україна повинна зробити своїм цивілізаційним досягненням, а не шахрайською капітуляцією національних інтересів.

Михайло Апостол, народний депутат України (2012-2014 р.р.), радник міністра внутрішніх справ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com