Булінг в Тернополі: суд поставив крапку в цькуванні учня гімназії

Тернопільський міськрайонний суд не побачив складу адміністративного правопорушення в класного керівника та матері одного із учнів, на яких було складено протоколи за вчинення та замовчування булінгу.

Про це стало відомо Інфопростору.

Так, вчительці інкримінували те, що вона, будучи класними керівником 6-В класу гімназії «Гармонія», що за адресою м. Тернопіль вул. Б.Хмельницького, 15 не повідомила уповноваженим підрозділам органів Національної Поліції України про випадок булінгу (цькування) учасника освітнього процесу однокласниками протягом двох років, востаннє 07.05.2019 року близько 14.50 год. в дворі будинку гімназії «Гармонія».

Вчителька свою вину у вчиненні даного правопорушення не визнала та пояснила, що вона не вчиняла адміністративного правопорушення, оскільки факт булінгу учасника освітнього процесу зафіксований не був, відповідно і не було підстав для повідомлення з цього приводу уповноваженим підрозділам органів Національної Поліції України, мав місце конфлікт між дітьми, що вичерпався внаслідок проведених заходів з дітьми та батьками. Подала письмове заперечення, згідно яких ствердила, щодо невстановлення факту булінгу та відповідно відсутності підстав для визначення ситуації, що склалася, як цькування, за відсутності його ознак та об`єктивної сторони вказаного правопорушення. Просила провадження у адміністративній справі закрити за відсутністю в її діях складу адміністративного правопорушення.

Суду також надано колективне звернення батьків 6-В класу гімназії «Гармонія», що за адресою м. Тернопіль вул. Б.Хмельницького, 15, згідно якого вони зазначають про наявність суперечки між дітьми та за допомогою батьків, що втрутилися та вчасно відреагували, вказаний конфлікт було вичерпано. Класний керівник належно реагувала та повідомила керівництво навчального закладу, у ході бесіди з учасниками конфлікту діти визнали вину у неналежній поведінці та примирилися. Однак, мати учня звернулася помилково до органів поліції, хоча як такого факту булінгу учасника освітнього процесу не було, просять закрити провадження у справі.

Голова батьківського комітету 6-В класу гімназії «Гармонія» зазначила, конфліктна ситуація між хлопчиком та іншими дітьми виникла з приводу прибирання в класі, однак він відмовився. Проводились батьківські збори в класі, однак матері хлопця не було.

Беручи до уваги матеріали адміністративної справи, пояснення вчительки, свідків, вимоги закону, непідтвердження факту булінгу, з врахуванням того, що вона не є керівником освітнього закладу, до її повноважень не входить повідомляти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України та службі у справах дітей про випадки булінгу (цькування) в закладі освіти, суд прийшов до переконання про відсутність в її діях складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 173-4 КУпАП.

Ще один протокол про адмінправопорушення був складений відносно матері одного із учнів. Вона працює викладачем Галицького коледжу ім. В. Чорновола, що знаходиться в тому ж приміщенні, що і гімназія “Гармонія”.

В своїх письмових запереченнях вона вона вказує, що до основних знак булінгу слід віднести насильство у будь-якій формі, психологічне чи фізичне, однак не кожна дія, яка полягає у порушенні освітнього процесу є булінгом. Однотипні образи, які не мають системного з характеру та не полягають у насильстві можна розцінювати як неприязні відносини, а не булінг. Обов`язковою ознакою булінгу є заподіяння або можливість заподіяння шкоди психічному або фізичному здоров`ю потерпілого, однак на підтвердження цих обставини при матеріалах справи немає жодного доказу. З наданих суду протоколу та інших письмових доказів неможливо встановити місце вчинення дій, як і не вказано, які саме дії вчинено її сином відносно однокласника і чи внаслідок таких дій могла бути чи була заподіяна шкоди психічному або фізичному здоров`ю потерпілого. Виниклий між учнями конфлікт мав місце з приводу прибирання в класі, носив одноразовий характер та не спричинив будь-якої шкоди, а тому не може розцінюватися як булінг. В діях дітей не вбачалося тиску чи насильства відносно однокласника, а після виниклої ситуації учні попросили вибачення за свої дії, відповідно конфлікт було вичерпано.

Матір хлопичка, який зазнав образ, пояснила, що з п`ятого класу її син, як і всі діти, почав навчатися в гімназії «Гармонія», оскільки там немає початкових класів. Попередньо дитина навчалася в ТЗОШ №18. Стосунки в класі будувалися по різному, були хороші моменти, а також конфліктні ситуації. Останній раз син не почергував, а тому мав відчергувати за вказівкою вчителя цілий тиждень. На переддень конфлікту, в понеділок її син поприбирав та зателефонував вчителю, щоб прийшла пересвідчитися в цьому, однак вчитель відпустила його додому, а на наступний день у вівторок через те, що він нібито не почергував розпочався конфлікт у спортзалі між учнями в класі, в тому числі і з однокласником, який в подальшому продовжувався на вулиці, де діти чинили на нього психологічне насильство, заставляли вибачатися. Всі ці обставини жінці відомі зі слів сина, він спочатку нічого не говорив, однак в подальшому повідомив, що мав місце конфлікт у школі і показав відео. Мати на наступний день пішла до школи та намагалася з`ясувати у вчителя причини виниклого між дітьми конфлікту, однак, не отримавши відповіді, звернулася у правоохоронні органи. Причиною звернення жінки був не тільки цей конфлікт, а й те, що її сина неодноразово били та ображали в класі, він приходив додому з синцями, однак в правоохоронні органи вона не зверталася. Свідок вважає, що її син не провокує і не створює конфліктів. На протязі його навчання в гімназії мати одного з учнів зверталася до жінки з приводу непорозумінь між дітьми, однак і вона, і її син вибачилися за виниклий конфлікт.

Також, у своїй групі в додатку «вайбер» учні класу обговорювали вказану ситуацію та помістили карикатури на учня та його маму.

Однак, суд не побачив достатніх доказів для притягнення жінки до адміністративної відповідальності.

Тому, у двох випадках, суд закрив провадження.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com