В Гусятині засудили атошника, який привіз із зони бойових дій гранату та патрони

Гусятинський районний суд засудив атошника до трьох років та шести місяців позбавлення волі.

Про це стало відомо Інфопростору.

Як йдеться в матеріалах кримінального провадження, в першій декаді червня 2016 року чоловік, будучи особою, в якого судимість в законному порядку не знята і не погашена, перебував в лісополосі неподалік смт. Кримське, Луганської області, у зоні проведення АТО, де виявив бойову наступальну осколкову ручну гранату РГД- 5 та 45 патронів калібру 5,45 мм, які без передбаченого законом дозволу взяв для подальшого носіння і зберігання. Надалі він викрутив з гранати запал УЗРГМ-2, вкрутив у корпус захисний ковпак та заховав їх і зберігав роздільно. В середині липня 2016 року він із військової частини громадським транспортом приїхав в с. Сидорів, Гусятинського району та бойові припаси незаконно переніс із собою за місцем свого проживання та незаконно помістив і зберігав в шафі будинку.

В першій декаді серпня 2017 року, чоловік діставши з шафи бойову наступальну осколкову гранату РГД-5 і запал УЗРГМ-2 та за місцем свого проживання напильником витер з них серійні номери, помістив їх роздільно у картонну коробку, яку помістив під матрац свого ліжка та в подальшому незаконно став зберігати за місцем свого проживання. Крім того, обвинувачений у полімерних пакетах помістив під матрац ліжка і зберігав 23 патрони калібру 5,45 мм, інші 22 патрони калібру 5,45 мм зберігав в магазині до автомата, у шафі житлової кімнати під одягом до 30.01.2018 року.

30.01.2018 року під час проведення обшук домогосподарства за місцем проживання обвинуваченого згідно ухвали слідчого судді Гусятинського районного суду від 29.01.2018 року працівниками поліції в житловій кімнаті виявлено та вилучено бойову наступальну осколкову ручну гранату РГД-5, яка є боєприпасом і придатна для здійснення вибуху та 45 патронів калібру 5,45 мм до нарізної вогнепальної зброї, які є боєприпасами та придатні до стрільби, які він в порушення п. 2 Положення «Про дозвільну систему», затвердженого постановою КМ України № 576 від 12 жовтня 1992 року незаконно придбав, носив та зберігав без передбаченого законом дозволу.

Окрім цього, 22.10.2016 року, близько 01 год. обвинувачений, будучи особою, раніше судимою за вчинення умисних корисливих злочинів, судимість якого в законному порядку не знята і не погашена на шлях виправлення та перевиховання не став, під час вживання алкогольних напоїв із знайомим, вирішив повторно вчинити крадіжку чужого майна з приміщення магазину ПСК «Маркет» Теко-Гусятин» Гусятинського районного споживчого товариства, який розташований по вулиці Б.Лепкого,101, в смт. Гусятин.

Реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на повторне вчинення крадіжки чоловік в цей же день, близько 02 год. спільно з своїм знайомим, який не був обізнаний про його завідомо злочинні наміри та він йому повідомив неправдиві відомості, прийшли неподалік приміщення магазину.

Надалі обвинувачений, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає та вони залишаються непоміченими, підійшов до одного з вікон, які розташовані з сторони дороги і виявив, що воно не зачинене на замикаючий пристрій. Відчинивши вікно, він проник в середину приміщення магазину, де умисно, таємно, повторно викрав товарно-матеріальні цінності і інше майно, а саме грошові кошти в сумі 2 624,25 грн. та алкогольні напої, пиво, цигарки, запальнички на загальну суму 2285,10 грн., після чого з викраденим майном покинув місце вчинення злочину, чим заподіяв ПСК «Маркет» Теко-Гусятин» матеріальну шкоду на загальну суму 4909,35 гривень.

Крім того, в приміщенні вказаного магазину чоловік викрав продукти харчування, а саме мівіну, ковбасу, хліб, майонез, консерви, на загальну суму 2200 грн. та із викраденим майном покинув місце вчинення злочину, розпорядившись ним на власний розсуд, чим заподіяв приватному підприємцю матеріальну шкоду на загальну суму 2200 гривень.

Крім того, в січні 2018 року обвинувачений, перебуваючи на території Сидорівського сміттєзвалища виявив сухі верхи рослин маку та усвідомлюючи, що виявлені рослини маку містять наркотичні засоби, зібрав сухі головки маку з насінням, помістив їх в пакет білого кольору з полімерного матеріалу і взяв їх собі, таким чином незаконно, умисно придбав особливо небезпечний наркотичний засіб – макову солому, яку став незаконно зберігати при собі, для власних потреб, без мети збуту. Далі, в той же день, він незаконно придбаний наркотичний засіб переніс в пакеті за місцем свого проживання.

У зазначеному домогосподарстві чоловік заховав дану наркотичну речовину, яка являється особливо небезпечним наркотичним засобом – маковою соломою, маса якої в перерахунку на суху речовину становить 68,40 грама, на горищі господарської будівлі та без мети збуту, зберігав дану наркотичну речовину за вказаною адресою до 13.04.2018 року.

13.04.2018 року за місцем проживання обвинуваченого в домогосподарстві під час проведення обшуку на горищі господарської будівлі було виявлено і вилучено пакет білого кольору з полімерного матеріалу із частково подрібненою речовиною рослинного походження коричневого кольору, яка є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено – маковою соломою, загальною масою в перерахунку на суху речовину 68,40 грама.

В судовому засіданні обвинувачений вину у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 263 та ч.1 ст. 309 КК України визнав повністю, розкаявся у вчиненому, просить суворо не карати. Вину у вчиненні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 185 КК України визнає частково, а саме, не згідний із сумою завданої шкоди, зазначеною в обвинуваченні.

В судовому засіданні обвинувачений показав, що дійсно в 2016 році брав участь в АТО в Луганській області де знайшов бойову гранату, патрони. В липні 2016 року він приїхав у відпустку із зони АТО та з собою привіз ці бойові припаси додому, де заховав і зберігав їх. Мав намір приглушити рибу на річці Збруч. В січні 2018 року на Сидорівському сміттєзвалищі знайшов сухі верхи рослини маку та усвідомлюючи, що виявлені рослини маку містять наркотичні засоби, зібрав сухі головки маку з насінням в пакет і приніс за місцем свого проживання. Мав намір використовувати їх для того, щоб мочити ноги. В подальшому показав, що недавно пригадав, що знайшов рослини маку осінню 2016 року. 22.10.2016 року вночі в смт.Гусятин вони з товаришем прогулювались, були трохи випивші. Біля магазину ПСК Маркет Теко Гусятин було відкрите вікно і він сказав товаришу, що піде по своїх потребах за магазин, щоб він почекав. Заліз через вікно всередину магазина та звідти взяв 2 пляшки горілки, 2 пляшки пива, палицю ковбаси, хліб, сигарет 3-4 пачки, гроші він не брав. Він все це склав в один кульок, виліз через вікно і пішов. Коли він виліз із викраденим з магазину, то товариша вже на дворі не було. Грошей та іншого товару він не брав.

Оцінивши всі докази суд вирішив визнати чоловіка винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених передбачених ч.3 ст.185, ч.1 ст. 263, ч.1 ст. 309 Кримінального кодексу України і призначити йому покарання:

-за ч.1 ст.263 КК України у виді 3(трьох) років позбавлення волі;

-за ч.3 ст.185 КК України у виді 3(трьох) років 6 місяців позбавлення волі;

-за ч. 1 ст. 309 КК України у виді 1(одного)року позбавлення волі.

На підставі ч.1 ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточне покарання чоловіку призначено у виді 3 (трьох) років 6 місяців позбавлення волі.

На підставі ч.4 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання за вироком Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 25.06.2018 року більш суворим за даним вироком, остаточно визначивши чоловікові покарання у виді 3(трьох) років 6 місяців позбавлення волі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com