В Тернополі винесли вирок аптекарці, яка продавала без рецепту ліки з вмістом наркотиків

Тернопільський міськрайонний суд виніс вирок жінці, яка працюючи в аптеці продавала без рецепту ліки з вмістом наркотиків.

Про це стало відомо Інфопростору.

Як йдеться в матеріалах кримінального провадження, з 7 червня 2018 року, перебуваючи на посаді менеджера із збуту в аптеці №4 «Сімейний лікар», яка знаходиться за адресою Тернопільська область, місто Тернопіль , вулиця Тарнавського М. генерала, будинок 4 приміщення 97, та здійснюючи діяльність пов’язану з оптовою та роздрібною торгівлею лікарськими засобами, в силу своєї освітньої кваліфікації, фахової підготовки та своїх посадових обов’язків, знаючи вимоги чинного законодавства України щодо порядку та правил відпуску лікарських засобів та виробів медичного призначення, 01 лютого 2019 року умисно допустила порушення встановлених правил відпуску наркотичних комбінованих лікарських засобів, які відпускаються за рецептами медичних працівників бланку ф-1.

Зокрема, жінці відомі вимоги п.162 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України №929 від 30.11.2016 року, відповідно до яких відпуск рецептурних лікарських засобів здійснюється виключно за рецептом у порядку, встановленому МОЗ, а також відомі вимоги Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек і їх структурних підрозділів, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров`я України №360 від 19.07.2005 року, відповідно до п.п. 5, 8 якого відпуск рецептурних лікарських засобів здійснюється з урахуванням норм відпуску, а саме гранично допустимої для відпуску кількості лікарського засобу на один Рецепт, визначених у додатку 3 до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 19 липня 2005 року № 360, зареєстрованих із Міністерстві юстиції України 20 липня 2005 року за №782/1 1062 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров`я України від 04 жовтня 2018 року № 1819) (далі – Правила), крім випадків передбачених пунктом 9 розділу І Правил. Усі інші лікарські засоби відпускаються у вказаній в Рецепті кількості.

Пунктом 11 розділу І Правил встановлено, що рецептурні комбіновані лікарські засоби, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму, виписуються медичними працівниками на рецептурних бланках ф-1. Забороняється виписувати в одному Рецепті ф-1 комбіновані лікарські засоби, у складі яких кількість наркотичних засобів, психотропних речовин чи прекурсорів перевищує гранично допустиму кількість, зазначену у додатку 5 до цих Правил.

Згідно вказаного додатку 5 до цих Правил, гранично допустима для відпуску кількість наркотичного засобу «кодеїн» у складі наркотичного комбінованого лікарського засобу на один рецепт медичного працівника не повинна перевищувати 0,2 грама.

Незважаючи на вимоги чинного законодавства України, в порушення вищевказаних норм, 01 лютого 2019 року, близько 18 гол. 00 хв., більш точного часу досудовим розслідуванням встановити не вдалося, обвинувачена, знаходячись на своєму робочому місці в приміщенні вищезазначеної аптеки №4 «Сімейний лікар», що знаходиться по вулиці Тарнавського М. генерала, будинок 4 приміщення 97 в м. Тернополі, на прохання покупця за відсутності в останнього рецепту, діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, продала йому 30 (тридцять) таблеток рецептурного наркотичного комбінованого лікарського засобу «Кодтерпін ІС», кожна з яких містить наркотичний засіб – «кодеїн», по 0,0082 грама в перерахунку на основу, загальною масою 0,2340 грама, що перевищує гранично допустиму кількість кодеїну для відпуску.

Згідно з Списком 1 Таблиці 111 Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №770 від 06.05.2000 року, кодеїн є наркотичним засобом, обіг якого обмежено, і стосовно якого допускають виключення деяких заходів контролю.

Своїми умисними діями жінка допустила порушення вимог ст.ст.2,7 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» від 15.02.1995 року №60/95-ВР, п. 162 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України №929 від 30.11.2016 року, п.п. 5, 8 Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек і їх структурних підрозділів, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров`я України №360 від 19.07.2005 року, п.11 Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України №360 від 19.07.2005 року, Переліку лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України №599 від 02.04.2018 року.

Жінка свою вину визнала, тому суд, оцінивши докази, вирішив визнати її винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 320 КК України та призначити їй за даним кримінальним правопорушенням покарання у виді штрафу в дохід держави в розмірі 50 (п`ятдесяти) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 (вісімсот п`ятдесят) гривень з позбавленням права обіймати посади чи займатися діяльністю пов’язаною з оптовою та роздрібною торгівлею лікарськими засобами строком на 1 (один) рік.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com