В Тернополі військовий отримав умовний термін, бо прогуляв курси через вагітність дружини

Колишній військовослужбовець військової служби правопорядку з Тернополя отримав умовний термін, бо прогуляв курси через вагітність дружини.

Про це стало відомо Інфопростору.

Як йдеться в матеріалах кримінального провадження, в рамках плану проведення щорічних курсів «Базовий курс Військового поліцейського» у 2019 році до Тернопільського зонального відділу Військової служби правопорядку 14 травня 2019 року за вх. №2705 надійшло розпорядження ТВО начальника Військової служби правопорядку у Збройних Силах України – начальника Головного управління Головного управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України від 10 травня 2019 року №306/БП/49/466, згідно якого курси будуть проведенні у період з 27 травня 2019 по 23 серпня 2019 року, із зазначенням терміну прибуття особового складу до військової частини А1666 (м. Львів, вул. Городоцька, 40), який був відібраний на дані курси, до 15 год. 00 хв. 26 травня 2019 року.

Згідно з додатком №1 до даного розпорядження від Тернопільського зонального відділу Військової служби правопорядку на курси були відібрані три військовослужбовці рядового складу, які ще не проходили курсів. Серед них і обвинувачений.

Надалі, наказом начальника Тернопільського зонального відділу Військової служби правопорядку від 23 травня 2019 року №71-АГ про підготовку та вибуття військовослужбовців зонального відділу на навчання «Базовому курсі Військового поліцейського» на виконання вимог розпорядження ТВО начальника Військової служби правопорядку у Збройних Силах України – начальника Головного управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, військові повинні були вибути до військової частини А1666 (м. Львів, вул. Городоцька, 40), з терміном прибуття до 15 год. 00 хв. 26 травня 2019 року.

Близько 14 год. 00 хв. 23 травня 2019 року під час проведення обіднього шикування особового складу Тернопільського зонального відділу Військової служби правопорядку, в тому числі обвинуваченому було доведено вимоги наказу начальника Тернопільського зонального відділу Військової служби правопорядку від 23 травня 2019 року №71-АГ «Про підготовку та вибуття військовослужбовців зонального відділу на навчання на «Базовий курс Військового поліцейського». Крім того, вимоги даного наказу були доведені під особистий підпис в аркуші доведення до наказу військовослужбовцеві та інших відібраних військовослужбовців.

Проте, старший солдат військової служби за контрактом, будучи військовослужбовцем Збройних Сил України, через особисту недисциплінованість, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, будучи попередженим про можливу кримінальну відповідальність за непокору, 23 травня 2019 року безпосередньо після шикування о 14 год. 00 хв., перебуваючи в кабінеті № 7 відділення персоналу Тернопільського зонального відділу Військової служби правопорядку, що розташований за адресою м. Тернопіль, вул. Дубовецька, 1, в присутності свідків, підійшовши до начальника штабу – першого заступника начальника Тернопільського зонального відділу Військової служби правопорядку відкрито відмовився виконати вказаний наказ від 23 травня 2019 №71-АГ, тобто вибувати до військової частини А1666 (м. Львів, вул. Городоцька, 40) для навчання «Базовий курс Військового поліцейського» у строк до 15 год. 00 хв. 26 травня 2019 року, мотивуючи свою відмову вагітністю дружини.

Надалі чоловік, будучи військовослужбовцем Збройних Сил України, через особисту недисциплінованість, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, будучи попередженим про можливу кримінальну відповідальність за непокору, близько 16 год. 00 хв. 23 травня 2019 року, перебуваючи в кабінеті №2 Тернопільського зонального відділу Військової служби правопорядку, що розташований за адресою м. Тернопіль, вул. Дубовецька, 1, в присутності членів атестаційної комісії, відкрито відмовився виконати вказаний наказ від 23 травня 2019 №71-АГ, тобто вибувати до військової частини А1666 (м.Львів, вул. Городоцька, 40) для навчання «Базовий курс Військового поліцейського» у строк до 15 год. 00 хв. 26 травня 2019 року, мотивуючи свою відмову вагітністю дружини.

У подальшому, після вчинення вищеописаних суспільно небезпечних діянь старший солдат військової служби за контрактом до військової частини А1666 (м. Львів, вул. Городоцька, 40) по 12 червня 2019 року не прибув.

Наказом начальника Тернопільського зонального відділу Військової служби правопорядку від 12 червня 2019 року № 9-РС обвинуваченого звільнено з військової служби у запас через службову невідповідність.

Таким чином, на думку суду, військовослужбовець вчинив злочин, передбачений ч.3 ст. 402 КК України (в редакції Закону № 194-VIII від 12 лютого 2015 року), тобто непокору, відкриту відмову виконати наказ начальника, вчинену в умовах особливого періоду, крім воєнного стану.

Оцінивши докази та визнання провини обвинуваченим, суд прийняв рішення визнати військовослужбовця винуватиим у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст. 402 КК України (в редакції Закону № 194-VIII від 12 лютого 2015 року) та призначити йому покарання у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі.

На підставі ст.75 КК України його звільнено від відбування покарання з випробуванням з встановленням іспитового строку 1 (один) рік.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com