Бережанський районний суд виніс вироку сільському голові із Підгаєччини

Бережанський районний суд виніс вирок Литвинівському сільському голові Підгаєцького району в кримінальному провадженні внесеному 16.06.2017 року до ЄРДР №12017210000000196 за  ч.2 ст.369-2 КК України.

Про це стало відомо Інфопростору.

Як йдеться в матеріалах кримінального провадження, рішенням Литвинівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області №68 від 16.12.2016 р. визнано повноваження Литвинівського сільського голови, обраного на позачергових виборах Литвинівського сільського голови 4 грудня 2016 року, в силу чого, останній будучи службовою особою, яка займає відповідальне становище та суб`єктом відповідальності за корупційне правопорушення згідно пп. «в» п.1 ч.1 ст.3 Закону України «Про запобігання корупції», діючи умисно з метою власного збагачення, усупереч інтересам служби, порушуючи обмеження щодо використання службового становища, встановлені ст. 22 Закону України «Про запобігання корупції», вчинив кримінальне правопорушення передбачене ч.2 ст.369-2 КК України за наступних обставин.

Так, згідно п. 1, 3 ст. 12, п.п. 2, 3, 7 ч. 4 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» – сільський голова є головною посадовою особою територіальної громади, очолює виконавчий комітет відповідної сільської ради та головує на її засіданнях, організує роботу відповідної ради та її виконавчого комітету, підписує ухвалені радою та виконавчим комітетом рішення, здійснює керівництво апаратом виконавчого комітету відповідної ради.

       В червні 2017 року (точної дати досудовим розслідуванням не встановлено) як до посадової особи – Литвинівського сільського голови, який перебував у приміщенні Литвинівської сільської ради Підгаєцького району, що за адресою Тернопільська область Підгаєцький район с. Литвинів вул. Бережанська, 40А, звернувся громадянин з приводу отримання довідки на право перевезення дров із с. Литвинів Підгаєцького району в м. Тернопіль. Тоді ж, в ході розмови сільський голова повідомив заявника, що він може видати таку довідку, однак для цього йому потрібно дані одного із жителів села Литвинів, який би підтвердив перевезення дров із свого домоволодіння.

Після цього, 13 червня 2017 року Литвинівський сільський голова в приміщенні Литвинівської сільської ради, що за адресою: Тернопільська область Підгаєцький район с. Литвинів вул. Бережанська, 40А, видав заявнику від імені виконавчого комітету Литвинівської сільської ради завірену особистим підписом та печаткою Литвинівської сільської ради довідку №749 від 13.06.2017 р. про перевезення дров із с. Литвинів Підгаєцького району Тернопільської області в м. Тернопіль автомобілем ММ3 555.

В подальшому, 15 червня 2017 року як до посадової особи – Литвинівського сільського голови, який перебував у приміщенні Литвинівської сільської ради Підгаєцького району, що за адресою Тернопільська область Підгаєцький район с. Литвинів вул. Бережанська, 40А, знову звернувся той самий заявник з приводу отримання довідки на право перевезення дров із с. Литвинів Підгаєцького району в м. Тернопіль. Під час вказаної розмови він попросив сільського голову видати йому 10 таких довідок без зазначення дати їх видачі.

В цей час у сільський голова, який знаючи про те, що заявник має намір здійснювати перевезення дров із с. Литвинів Підгаєцького району у м. Тернопіль, виник злочинний умисел, направлений на одержання неправомірної вигоди від нього, за вплив на членів виконавчого комітету Литвинівської сільської ради з метою прийняття рішення в його інтересах, а саме за погодження у видачі довідок про надання дозволу про перевезення дров із с. Литвинів Підгаєцького району в м. Тернопіль.

Тоді ж, в ході розмови, переслідуючи свій злочинний умисел, сільський голова усвідомлюючи, що він як посадова особа, який очолює виконавчий комітет сільської ради та підписує прийняті ним рішення згідно законодавства, повідомив заявника, що зможе вплинути на членів виконавчого комітету сільської ради з метою прийняття рішення ними рішення в його інтересах та видати йому довідки про перевезення дров за умови передачі йому неправомірної вигоди в сумі 3000 гривень.

Після цього, реалізовуючи свій злочинний умисел, 21 червня 2017 року близько 13 години сільський голова, перебуваючи поблизу приміщення Литвинівської сільської ради Підгаєцького району, що за адресою: Тернопільська область Підгаєцький район с. Литвинів, вул. Бережанська, 40А, одержав від заявника неправомірну вигоду в сумі 2000 гривень за видачу довідки №773 від 21.06.2017 р. та п`яти довідок без номера та дати про надання дозволу про перевезення дров із с. Литвинів Підгаєцького району в м. Тернопіль.

Таким чином, сільський голова обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України (в редакції Закону №3207-VІ від 7 квітня 2011 року; із змінами, внесеними згідно із Законами № 221-VІІ від 18 квітня 2013 року; № 222-VІI від 18 квітня 2013 року, № 1261-VІІ від 13 травня 2014 року, № 770-VIII від 10 листопада 2015 року) – одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави.

Враховуючи зізнання обвинуваченого суд прийняв рішення визнати Литвинівського сільського голову визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.369-2 КК України та призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі 1200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 20 400 (двадцять тисяч чотириста) гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com