Суд виправдав головного лікаря з Борщева

Борщівський районний суд виніс виправдальний вирок відносно головного лікаря комунального некомерційного підприємства Борщівський центр первинної медико-санітарної допомоги.

Про це стало відомо Інфопростору.

Слідчі вважали вину головного лікаря доведеною, але суд вирішив по іншому.

В матеріалах кримінального провадження йдеться про те, що 16 червня 2018 року в період часу з 10 год. 16 хв. по 12 год. 52 хв. в ході проведения санкціонованого обшуку на території господарства, у якому проживає обвинувачений, працівниками поліції виявлено та залучено: 140 штатних патронів до гвинтівки системи Мосіна зразка 1891/30 рр., радянського виробництва, калібру 7,62мм, де 85 патронів із звичайною кулею та 55 патронів із кулею підвищеної точності, які відповідно до висновку експерта є боєприпасами до нарізної вогнепальної зброї центрального бою та придатні для стрільби, при цьому володіють достатньою вражаючою здатністю; 84 штатні патрони до гвинтівки системи Мосіна зразка 1891/30 рр., радянського виробництва, калібру 7,62мм, де 50 патронів із звичайними кулями, 11 патронів із кулями підвищеної точності, 17 патронів із трасуючими кулями та 6 патронів із бронебійно-запалювальними кулями, які відповідно до висновку експерта є боєприпасами до нарізної вогнепальної зброї центрального бою та придатні для стрільби, при цьому володіють достатньою вражаючою здатністю; 5 військових патронів до гвинтівок зразка 1891/30 рр. калібру 7,62 мм, де 1 патрон із трасуючою кулею та 4 патрони із звичайною кулею, які відповідно до висновку експерта є боєприпасами радянського виробництва, заводського виготовлення, придатні для стрільби та володіють достатньою вражаючою здатністю; 18 військових патронів до гвинтівок зразка 1891/30 рр. радянського виробництва калібру 7,62 мм, які відповідно до висновку експерта є боєприпасами заводського виготовлення та придатні для стрільби; предмет, який відповідно до висновку експерта виготовлений саморобним способом по типу пістолета-кулемета калібру 9×18 мм., являється вогнепальною зброєю та придатний для стрільби.

Вищевказані речі та предмети, без передбаченого законом дозволу, головний лікар зберігав у підсобному приміщенні гаражу на території господарства у якому проживає з моменту придбання до 16 червня 2018 року, чим порушив вимоги п. 8 прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв`язку з прийняттям Закону України “Про Національну поліцію» від 23 грудня 2015 року, Постанови Верховної ради України № 2471-XII від 17 червня 1992 року «Про право власності на окремі види майна», «Положення про дозвільну систему», затверджене постановою Кабінету Міністрів України № 576 від 12 жовтня 1992 року, Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів, а також боєприпасів до зброї та вибухових матеріалів, затвердженої Наказом МВС № 622 від 21 серпня 1998 року.

Такі дії обвинуваченого кваліфіковані за ч. 1 ст. 263 КК України, як незаконне придбання та зберігання бойових припасів і вогнепальної зброї, без передбаченого законом дозволу.

Сам головний лікар свою вину заперечив. за його словами, при обшуку, крім слідчого, були присутні кілька працівників поліції, окремі з яких на початку слідчої дії, яка проводилась у будинку, знаходились на території господарства, у зв`язку з чим припускає, що саме останні могли помістити в приміщення гаражу предмети, які згодом там було виявлено, так як фактично обшук проводився саме оперативними працівниками поліції, і при обшуку в приміщенні гаражу, крім них, інші особи присутні не були. Про речі, які були виявлені та вилучені, слідчий не запитував, а тому, був позбавлений у визначеному законом порядку робити заяви щодо останніх, в тому числі про їх походження, належність третім особам, так як не виключає того, що частина вилучених предметів могла належати його покійному батьку, який мав у користуванні гладкоствольну рушницю. Після завершення обшуку протокол слідчої дії слідчим зачитано не було. Свої підписи в такому проставив на вимогу слідчого.

Суд вирішив, що під час проведення обшуку слідчі допустили ряд порушень, а тому результати цієї слідчої дії не можна враховувати.

Дані відеозапису, яким зафіксовано проведення обшуку в приміщенні гаражу, де були виявлені та вилучені речі, незаконне придбання та зберігання яких в подальшому інкриміновано у вину обвинуваченому, вказують на те, що обшук приміщення проводився трьома оперативними працівниками без слідчого та без участі понятих. При цьому, одночасно дії оперативних працівників не були зафіксовані – відеозапис демонструє, що останні одночасно здійснювали обшук у різних частинах приміщення гаражу, у зв`язку з чим відеозапис проводився переважно щодо дій одного з них. Про присутність інших та моменти виявленні ними певних речей можна зробити висновок тільки завдяки аудіозапису.

Також, відеозапис містить дані про те, що незважаючи на те, що у приміщенні гаражу, де проводився обшук, була в наявності велика кількість речей, які там зберігались, оперативні працівники при проведенні обшуку, оглянули частину таких, та виявивши певні предмети, самостійно прийняли рішення про завершення обшуку приміщення, при цьому один з них повідомив іншого про те, що в цьому приміщенні вони вже більше нічого не знайдуть.

Поняті заявили, що після проведення обшуку в будинку знаходились у дворі господарства, при проведенні обшуку в приміщенні гаражу присутні не були. Про виявлені там речі їх повідомили працівники поліції, які ці речі продемонстрували їм, помістивши на стіл, що був у дворі.

В сукупності це дає суду підстави дійти висновку про те, що протокол обшуку був отриманий не в порядку, встановленому чинним кримінальним процесуальним законодавством, у зв`язку з чим не може бути визнано як допустимий доказ.

Тож суд вирішив головного лікаря комунального некомерційного підприємства Борщівський центр первинної медико-санітарної допомоги, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України, виправдати в зв`язку з недоведеністю в його діянні складу кримінального правопорушення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com