В Тернополі розслідують земельну аферу за участю посадовців

Інвестиційні угоди між владою Тернополя та забудовниками стали предметом дослідження правоохоронних органів.

Про це стало відомо Інфопростору.

Співробітники Управління захисту економіки направили слідчим інформацію про зловживання службовим становищем зі сторони посадових осіб Тернопільської міської ради та КП «Підприємство матеріально-технічного забезпечення» Тернопільської міської ради.

З’ясовано, що в квітні 2019 року, всупереч вимогам ст.ст. 1, 2 Закону України «Про інвестиційну діяльність», ст. 26 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», ст.ст. 122, 124, 134 Земельного кодексу України, без проведення земельних торгів уклали інвестиційний договір із забудовником ТОВ «Креатор-Буд» щодо будівництва житлового комплексу «Метрополь» за адресою: м. Тернопіль, вул. М.Шептицького вул. Доли, в результаті чого громаді м. Тернополя було завдано збитків.

Так, стало відомо, що земельна ділянка із кадастровим номером 6110100000:12:006:0043 за адресою: м. Тернопіль, вул. Шептицького перебуває у постійному користуванні КП «Підприємство матеріально-технічного забезпечення» Тернопільської міської ради та її нормативно-грошова оцінка станом на 13.06.2019 становила 1273610,62 гривень.

Відповідно до ч. 2 ст. 16 Закону України «Про оренду землі» та ч. 1 ст. 116 Земельного кодексу України з`ясовано, що укладення договору оренди земельної ділянки із земель комунальної власності здійснюється на підставі рішення органів місцевого самоврядування орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України, або за результатами аукціону.

Однак, 21 лютого 2019 року посадові особи Тернопільської міської ради та КП «Підприємство матеріально-технічного забезпечення» Тернопільської міської ради, всупереч вказаних вимог законодавства, уклали інвестиційний договір №45 із забудовником ТОВ «Креатор-Буд» щодо будівництва громадсько-житлового комплексу з підземно-наземним гаражем манежного типу (паркінгом) по вул. М.Шептицького вул. Доли в м. Тернополі, в результаті чого громаді м. Тернополя було завдано збитків у вигляді недоотримання коштів у міський бюджет від продажу вказаної земельної ділянки на аукціоні.

Це не перший випадок передачі земельних ділянок в Тернополі під так-звані інвестиційні проекти. Забудовники з цього мають чималий зиск, адже не викупляють земельну ділянку чи не оформляють право оренди на неї. Вочевидь, вигоду мають і чиновники. Втрачає лише громада.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com