На Тернопільщині продавця вживаного одягу підозрюють в несплаті податків

На Тернопільщині підприємець, який торгує вживаним одягом, уникнув від сплати податків на суму понад 5 мільйонів гривень.

Про це стало відомо Інфопростору.

Фіскали з цього приводу здійснюють перевірку в рамках кримінального провадження за ч.3 ст.212 КК України.

Наразі з’ясовано, що фізична особа-підприємець та бухгалтер, шляхом використання так званих «ризикових підприємств» та приховання реальних обсягів проведених господарських операцій, за період 2017-2019 років, ухилились від сплати податків на суму понад 5 млн. гривень.

Так, ФОП протягом 2017-2018 років та на даний час здійснює господарську діяльність пов`язану з придбання вживаних та нових речей (одягу, взуття та іншого), які закупляв та закупляє за готівкові кошти орієнтовно по 40 тонн/місяць, по ціні близько 110 грн./кг, без відображення у бухгалтерському обліку, які імпортуються з країн Європейського союзу. Вказані товарно-матеріальні цінності доставляються вантажним автотранспортом в складські приміщення за адресою: Тернопільська область, Борщівський район, смт. Мельниця-Подільська, вул. Вільховецька, 29, де відбувається їх сортування, встановлення відповідних цінових категорій та розподіл для подальшої доставки в магазини для реалізації. Продаж вживаних та нових речей (одягу, взуття та іншого) здійснюється кінцевим споживачам через мережу магазинів, яка налічує більше 30 магазинів «Second hand», розташованих у Тернопільській, Хмельницькій, Івано-Франківській, Чернівецькій, Рівненській та Львівській областях та оптовим покупцям з різних регіонів України, в тому числі декілька фізичних осіб-підприємців.

Таким чином, ФОП протягом 2017-2018 років перевищив обсяг доходу, визначений у п.п. 291.4.2 п.291.4  статті 291 Податкового кодексу України для платників єдиного податку другої групи (1,5 млн. грн.). Відповідно до п.293.8. ст.293 Податкового кодексу України, такі платники податку на суму перевищення зобов`язані застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків.

Крім цього, в ході досудового розслідування встановлено, що безпосереднім документальним оформленням та доставкою з-за кордону на митну територію України вживаних та нових речей (одягу, взуття та іншого) для фізичної особи-підприємця займається ще один громадянин, який використовує підконтрольні підприємства, а саме ТОВ «Товар-Експо» (м.Львів) та ТОВ «Ексім 1» (м.Львів).

Вище вказані підприємства документально здійснюють реалізацію імпортованих вживаних та нових речей (одягу, взуття та іншого) так званим «ризиковим підприємствам», зареєстрованим на території України. Вказані підприємства за податковими адресами не знаходяться, автотранспорт та складські приміщення відсутні, службові особи за місцем реєстрації не проживають, відсутні наймані працівники та задіяні в схемах мінімізації податкових зобов`язань інших суб`єктів господарювання.

Триває слідство.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com